- Un llibre-objecte editat pel CMCV i dissenyat per l’estudi Gimeno Gràfic, que ha creat una tipografia per a l’obra, que trasllada l’exposició comissariada per José Ramón Alcalá i Nilo Casares
- Una reflexió sobre l’evolució històrica de l’art digital i les relacions entre l’artista i les màquines de reproducció automàtica d’imatges
El Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana (CMCV) presenta la publicació ‘Artistes i màquines. Diàlegs en el desenvolupament de l’art digital’, catàleg de l’exposició homònima que va poder visitar-se en el Centre del Carme fins al mes de maig passat.
La mostra, comissariada per José Ramón Alcalá i Nilo Casares, exaltava les relacions entre l’artista i la màquina de reproducció moderna, establint un diàleg entre les creacions històriques exposades, que revelava les característiques intrínseques de cada una d’aquestes i evidenciava les contaminacions i influències que totes van tindre sobre totes.
El catàleg de l’exposició, editat pel Consorci de Museus i acuradament dissenyat per l’estudi Gimeno Gràfic, aconsegueix la categoria de llibre‑objecte, per al qual fins i tot s’ha patentat una tipografia. La presentació, realitzada el divendres, va comptar amb la presència del director del Consorci de Museus i el Centre del Carme, José Luis Pérez Pont; els comissaris de la mostra i autors de la publicació, José Ramón Alcalá i Nilo Casares, i Mauro Gimeno i Ricardo Cañizares, dissenyadors del catàleg, de l’estudi Gimeno Gràfic.
La publicació constitueix una fita en la indagació sobre el desenvolupament i abast de l’art digital des dels seus inicis fins a la seua eclosió com a ‘net.art’ i compta amb una doble edició: valencià-castellà i castellà-anglés, ja que gran part dels artistes participants en l’exposició és de procedència internacional.
“En un moment històric com en el qual ens trobem, desbordats d’imatges, aquesta exposició i el catàleg que l’acompanya suposen una necessària mirada cap a l’evolució de l’art digital i cap al moment en què la creació artística es va acostar a les primeres màquines audiovisuals de generació i reproducció automàtica i instantània per a qüestionar, a través de les avantguardes, els paradigmes tradicionals. Un viatge als orígens de l’art digital que ara pren forma de llibre, que al seu torn es converteix en objecte artístic”, assenyala el director del Centre del Carme Cultura Contemporània (CCCC), José Luis Pérez Pont.
El catàleg està dividit en cinc seccions: ‘Diàlegs’, ‘Original, còpia i múltiple’, ‘De l’objecte al procés’, ‘Els nous imaginaris de les imatges tècniques’ i ‘Autoria de l’obra d’art’, en què s’aborden temes com electrografia artística, el videoart i el ‘net.art’, el procés creatiu, la interfície electrònica com a nova manera de comunicació entre artista i obra, usuari i màquina, la despersonalització de l’autoria o la identificació de l’original en una obra amb múltiples imatges.
L’obra explora també el procés d’alliberament de la mà de l’artista per la intervenció de la màquina, en un moment en què tot apunta a l’aparició de produccions realitzades per l’omnipresent intel·ligència artificial. Una publicació enfocada tant a les persones interessades en l’art contemporani com als bibliòfils, que pot adquirir-se en el Centre del Carme, en les llibreries Llig