De 1 de febrer de 2024 a 25 de febrer de 2024
La cultura es manifesta en molts llocs i en moltes formes diferents. Tantes vegades associada amb conceptes elitistes i segregadors, en realitat succeeix quotidianament en la vida de totes les persones. Aquesta exposició és el resultat d’un procés de mediació cultural amb persones de condicions i circumstàncies socials diferents, a les quals probablement no veiem com el que són: depositàries de valuoses manifestacions culturals, d’experiències personals marcades per la seua pròpia tradició, la seua trajectòria vital, els seus interessos i ocupacions… En certa manera, la mostra convida aquelles persones que normalment estan molt allunyades del món acadèmic perquè se situen dins de la Universitat, al seu espai més emblemàtic, i ho fa a través de processos d’escolta i sabers compartits.
Amb aquesta iniciativa, el Centre Cultural La Nau esdevé temporalment un centre adscrit de la LAU (Liberis Artium Universitas), una mena d’universitat simbòlica, iniciada per isidro López-Aparicio (iLA) a partir dels seus processos artístics, compromesos políticament i socialment. La LAU planteja una crítica al model d’universitat altament institucionalitzada, cronològicament graduada i jeràrquicament estructurada. En aquest sentit, els seus objectius són repensar, transformar i proposar formats alternatius als del capitalisme acadèmic i cognitiu, reivindicant un coneixement lliure i independent de les lògiques mercantils.
isidro López-Aparicio (iLA) és artista, professor universitari i comissari. La seua obra, amb un marcat caràcter polític i social, parteix de processos que es vinculen als contextos i activen reflexions. Les seues obres deriven del seu compromís humà, el seu activisme social i mediambiental… analitza els conflictes i la possibilitat de propiciar noves visions que ajuden a activar processos de transformació. Aquest plantejament l’ha portat a treballar en projectes que recolzen en la seua herència i coneixement del món dels oficis, l’enginyeria i l’arquitectura. Al llarg de la seua trajectòria ha desenvolupat la capacitat de solucionar les obres in situ (elles no viatgen, ell és el migrant), i així propicia que les seues obres partisquen d’una mediació amb el context. Treballa com a catedràtic de Belles Arts de la Universitat de Granada, on és director del grup d’investigació de la CECImagen i membre de l’Institut d’Investigació de la Pau i els Conflictes.
L’exposició s’ha organitzat en conjunció amb el Congrés sobre Drets Humans i Cultura que tindrà lloc els dies 1 i 2 de febrer a l’Il·lustre Col·legi d’Advocats de València. El congrés i l’exposició són una iniciativa de la Fundació Mainell i la Fundació Promoció Social, amb el suport de la Generalitat Valenciana.