La convocatòria per a l’any que ve ha comptat amb la participació de 218 projectes les residències dels quals seran desenvolupades al llarg del primer semestre de 2023 a les localitats de València, Castelló, Alacant i Almedíjar
En aquesta edició hi ha hagut una major presència de creadores i de projectes vinculats a l’àmbit tèxtil, a la ceràmica, a l’audiovisual expandit, a l’art sonor, a la investigació del cos i de les arts vives
El Consorci de Museus ha resolt la seua última convocatòria de residències Cultura Resident amb la selecció de 13 projectes d’investigació artística, mediació cultural i producció artística que tenen previst desenvolupar-se de manera escalada a partir de febrer —i amb una duració que oscil·la entre els dos i cinc mesos— a les localitats de València, Castelló, Alacant i Almedíjar (Castelló). La dotació total del CMCV per a aquesta convocatòria de 2023 ha sigut de 95.620 euros
Amb aquesta convocatòria llançada el passat mes de setembre, el CMCV torna al desenvolupament de les residències a la primavera, després d’haver de modificar el calendari de les últimes edicions a causa de la pandèmia. És per aquest motiu que, aquest 2022, Cultura Resident ha presentat dues crides de convocatòria, una a l’abril amb resolució al juny —les residències de la qual estan en aquests moments en ple desenvolupament— i una altra al setembre amb resolució al novembre. Aquesta última destaca per l’obertura de la ràtio geogràfica des de diferents punts de les fronteres a l’hora de presentar els projectes, a més d’un gran abast internacional en què s’han rebut projectes des d’Austràlia, Argentina, Mèxic, Xile i Itàlia.
“Sis anys després d’haver creat aquest programa de residències, Cultura Resident s’ha convertit en una via d’impuls per a les creadores i els creadors, a més d’un canal amb què s’han trobat aliances per tot el territori de la Comunitat Valenciana. Estem davant d’una plataforma que dona veu a persones per a mostrar les seues inquietuds, talents i reflexions, i que sense oportunitats com aquesta potser els seus projectes mai veurien la llum. Any rere any l’exigència és major, però també ho són els excel·lents resultats de cada treball i la motivació de totes les persones implicades”, assenyala el director del Consorci de Museus i del Centre del Carme, José Luis Pérez Pont.
Els eixos temàtics predominants dels projectes presentats estan vinculats a l’àmbit tèxtil o la moda, a la ceràmica, a l’audiovisual expandit, a l’art sonor, a la investigació del cos i les arts vives, així com al treball amb materials reutilitzats, l’escriptura o l’educació. Com a novetat d’aquesta nova convocatòria s’ha percebut una major participació de propostes col·lectives en les residències de mediació i en totes les residències continuen els projectes que reflexionen i estan vinculats a reptes contemporanis com l’emergència climàtica, la precarietat laboral, la pèrdua de drets feministes i LGTBIQ+ o la memòria històrica.
Almedíjar com a novetat en la residència de producció artística junt amb Alacant
Per primera vegada en la seua història i seguint els passos de Bocairent en l’edició de 2022, la localitat d’Almedíjar a Castelló s’ha incorporat a les residències de producció artística amb un èxit de participació i presentació de propostes que s’han centrat en la relació amb la naturalesa, la vida comunitària o la posada en valor dels sabers locals. En col·laboració amb l’Espai de Trobades Rurals La Surera, a la comarca de l’Alt Palància, s’han seleccionat un total de tres projectes les residències dels quals tindran una duració de tres mesos durant el primer semestre del pròxim 2023.
Els projectes seleccionats a Almedíjar són: ‘Maternajes Transfronterizos’, de Maria Gabriela Rivera Lucero; ‘ha-mígdala: confluencias de diagramas místicos’, de Chiara Schiavon (Colectivo ideadestroyingmuros), i ‘Radiopaisaje Termográfico’, d’Ignacio Álvarez Fernández.
En reserva han quedat els treballs ‘El tacto de la luz’, de Lucía Morate; ‘Sonideros’, d’Estíbaliz Sádaba, i ‘Merveille Vermeille’, de María Antón.
En el cas de les residències de producció artística d’Alacant que es desenvoluparan en col·laboració amb el Centre Cultural Las Cigarreras, s’han seleccionat els projectes ‘Glup, Glup, Glup’, d’Andrea Martínez Fernández, i ‘Siete alegorías políticas de la Pílbara’, de Jorge Valiente Oriol i Amaia Sánchez Velasco (Grandeza Studio), per a les residències d’una duració de quatre mesos; mentre que per a les residències de dos mesos s’han escollit els treballs ‘Ubicaciones de Eco’, de Lauren Moffat, i ‘Segundo tiempo’, de Conchi Rodríguez Martínez.
En reserva d’Alacant han quedat els projectes de ‘Baldía’, de Clara Álvarez García, i ‘Paisaje Transferido’, de Martín López Lam, per a les residències de quatre mesos, i ‘Fem randa’, de Sara Marhuenda Barberà, i ‘Biblioteca de patrones’, d’Ana Carolina Santos Cherubini, Andrea Guerra Arradi, Gabriela Santos Cherubini i Flávia Lobo de Felício, per a les de dos mesos de duració.
Aquesta convocatòria per a les residències de producció artística ha tingut una dotació de 37.870 euros.
Residències d’investigació artística a Castelló
En col·laboració amb el Museu de Belles Arts de Castelló i amb una dotació total de 32.600 euros per part del CMCV, s’han seleccionat un total de quatre projectes distribuïts en dos i quatre mesos de duració. Els projectes triats per a les residències de quatre mesos són ‘Solsida’, de Fermín Sales Segarra, i ‘¿Dónde dejó lo arrasado?’, de Maria Sainz Arandia; mentre que les residències de dos mesos desenvoluparan els treballs de ‘Lo memorable’, de Javier Jesús Hedrosa Nuñez-Castelo i Paula Romero, i ‘Tecnofonéticas’, de Carlos Pérez Izquierdo.
En reserva han quedat els projectes de ‘La vida se abre paso’, de Marco Ranieri, i ‘Estudio Sánchez: luces, máscaras y grietas de un estudio fotográfico en Castelló’, de Carme Ripollés Martínez, per a les residències de quatre mesos, i ‘Maquinal’, de Sofía Montenegro, i ‘Fascismus’, de Taxio Ardanaz, per a les residències de dos mesos.
Les residències de mediació cultural al Centre del Carme
Com ja ve sent habitual en totes les edicions de Cultura Resident, el Centre del Carme Cultura Contemporània de València esdevé la seu dels dos projectes de mediació cultural seleccionats, que durant cinc mesos tenen el propòsit d’activar processos de treball sostenibles amb diferents col·lectius, entitats o agents en contextos locals, generant entorns de col·laboració amb la ciutadania.
Per a això s’han triat les propostes de ‘Custodiar lagunas. Encuentros y afectos en torno a la archivística autónoma’, d’Anaïs Florin, i ‘Atmosferes. Refugis climàtics per al museu que cuida’, de La Cuarta Piel.
En reserva han quedat ‘Música, festa i comunitats rebels’, de Patricia Ferragud i Pau Mendoza, i ‘Me cansa este museo. Investigación colectiva alrededor del cansancio en trabajadoras precarias de la cultura’, d’EdredonLab (Marina Incertis, Alejandro Ocaña, Sara García i Sara Aliana). Per a aquesta convocatòria de mediació cultural s’ha destinat una dotació total de 25.150 euros.
Sobre el programa Cultura Resident
Impulsat pel Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana en 2017, Cultura Resident és un dels programes més gran i de major abast a escala nacional, dirigit a agents vinculats a la creació contemporània. El programa dona suport a propostes d’experimentació i innovació en l’àmbit de la creació i la producció intel·lectual i artística que estiguen en via d’investigació i requerisquen un impuls per a la seua producció, o que treballen en contextos o comunitats específiques.
A més, sota el paraigua de Cultura Resident, el Consorci de Museus coprodueix altres programes de residència al territori valencià com ara Enclave Land Art, que es desenvolupa a la Vall de Gallinera; SISTAR.RGA, junt amb l’associació Hort-Art a la Vall de Segó: Benavites, Benifairó, Faura, Quart de les Valls i Quartell; CONET, que es desenvolupa a Castelló i l’Alcora; Piedra, Papel, Tijera, a Alacant; Graners de Creació, junt amb Espacio Inestable, a València, Gandia i Bellreguard, i IDENSITAT, a Castelló, València i Alacant.