- MOVA, que reivindica en la seua quarta edició la memòria i els nous referents LGTBIQ+, se celebrarà del 2 al 7 de maig al Teatre Arniches
- El Festival proposa cinema, teatre, diàleg i, per primera vegada, una exposició en col·laboració amb la Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives de la Generalitat Valenciana
Cultura de la Generalitat i Diversitat Alacant han presentat la quarta edició de la Mostra Visible Alacant, que es desenvoluparà entre els dies 2 i 7 de maig al Teatre Arniches.
La delegada territorial de l’Institut Valencià de Cultura a Alacant i Juan David Santiago, president de Diversitat Alacant, acompanyats de Pau Guillén, programador del Festival Zinegoak de Bilbao i coordinador de MOVA, han presentat els detalls de la programació, que en aquesta edició amplia la seua proposta d’activitats culturals amb una exposició sobre la memòria LGTBIQ+ de la ciutat d’Alacant.
La quarta edició de MOVAlacant, la Mostra de Cultura, Creació Artística i Cine d’Alacant que organitza l’Institut Valencià de Cultura junt amb Diversitat Alacant i el Festival Zinegoak, en aquesta ocasió comptarà amb la col·laboració de l’Armari de la Memòria, l’arxiu per a la memòria LGTBIQ+ de la Generalitat Valenciana.
Del 2 al 7 de maig, passaran per l’Arniches 8 propostes en una programació repleta de cinema i teatre que conjuga la presència tant de figures molt recognoscibles del panorama cultural, com l’escriptor Bob Pop, junt amb nous referents de la creació LGTBIQ+ com la directora castellonenca Zaida Carmona.
Per a Alicia Garijo, MOVA s’ha refermat com una cita imprescindible en el calendari de l’Arniches. “Des de l’IVC continuem apostant per continguts de qualitat, que a més serveixen per a donar visibilitat a diferents realitats socials com en aquest cas la diversitat sexual, d’identitat i de gènere, a través de la cultura”, comenta Garijo. “Estem feliços de posar novament en marxa la maquinària d’aquesta quarta edició de MOVA, i per descomptat, amb la il·lusió de continuar treballant perquè el festival continue creixent davall el paraigua de Cultura de la Generalitat al Teatre Arniches”.
MOVAlacant s’inaugurarà el dia 2 amb una gala conduïda per Lady G (La reina Gitana), i comptarà amb música en directe de Noelia La Negri, ‘cantaora’ flamenca i lesbiana visible que donarà pas a l’espectacle de Bob Pop, ‘Los días ajenos’.
“MOVAlacant és una de les principals activitats culturals que organitza Diversitat Alacant”, explica Juan David Santiago, president de Diversitat, “es tracta d’una aposta per la visibilitat de la diversitat afectivosexual, de gènere i familiar a través de l’art, la creació i la cultura, i volem que siga interseccional i mostre que la realitat de les persones és variada, rica i plena de matisos. Amb aquesta aposta, any rere any, també visibilitzem les perifèries dels nostres centres, siguen aquestes físiques, com els barris de la ciutat, o mentals i socials, com la LGTBIfòbia, el masclisme, l’antigitanisme o la intolerància en general al ‘diferent’, al divers, constatant una vegada més que la naturalesa és diversitat i que la diversitat és natural”.
Aquesta diversitat de continguts queda reflectida en la programació, que dimecres, dijous i diumenge oferirà cinema acompanyat de col·loquis sobre les pel·lícules projectades i divendres i dissabte, teatre reivindicatiu i familiar, respectivament.
El dimecres es projectarà ‘Mi vacío y yo’, del valencià Adrián Silvestre, que comptarà amb la presència de Toni Diaz, secretària trans de Diversitat i actriu que forma part de la pel·lícula. El dijous, en col·laboració amb la Filmoteca Valenciana, serà el torn de ‘Close’, de Lukas Dhont, obra candidata als Oscar 2023 i guanyadora de múltiples guardons internacionals.
El divendres 5 tindrà lloc la primera activitat escènica, ‘Cómo hemos llegado hasta aquí’, de la companyia Teatro del Barrio. Una divertida proposta mescla de ‘talk show’, autoficció, pamflet polític, anàlisi social i viatge de l’heroi mitològic clàssic, que conté desafiaments i emocions universals.
El dissabte 6, la companyia Bullanga ens portarà ‘El xiquet que volia una falda escocesa’, teatre familiar pensat per a ajudar-nos a revisar les nostres idees preconcebudes i els prejudicis que tenim cap a l’ús de les peces de roba i la construcció que socialment fem sobre el que és ser un home.
El diumenge 7, la mostra tancarà amb la projecció de l’òpera prima de la castellonenca Zaida Carmona, ‘La amiga de mi amiga’, una moderna comèdia lèsbica que no deixa d’aconseguir bones crítiques i premis en els diferents festivals internacionals en què participa.
“Hem intentat mantindre l’equilibri entre els continguts i la presència de les diferents realitats LGTBIQ+ en la programació”, assenyala Pau Guillén, coordinador de continguts de MOVAlacant. “Cada vegada són més les obres que aborden amb naturalitat la diversitat sexual i és important oferir les visions de les generacions més joves de creadors i creadores, però sense perdre de vista la dels que hi treballen des de fa molts anys i inclús recuperar la memòria dels que van ser part de la història LGTBIQ+”.
Com a novetat en aquesta edició, a partir del dia 2 i fins al divendres 12, al vestíbul de l’amfiteatre, es podrà gaudir de l’exposició ‘Alicante: espacios para una memoria disidente’, que s’organitza en col·laboració amb l’Armari de la Memòria, un servei públic posat en marxa des de la Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives de la Generalitat Valenciana, la principal missió del qual és la recuperació, conservació, descripció, digitalització i difusió de fons documentals rellevants per a construir una memòria de les persones, les accions, les entitats, els locals o els espais LGTBIQ+ del territori valencià.
Aquesta exposició composta per publicacions de les entitats i associacions existents en els anys 80, 90 i 2000 es complementarà amb un mapa de la ciutat en què es recolliran els principals llocs de rellevància LGTBIQ+. Durant el cap de setmana es duran a terme dues activitats vinculades amb aquesta exposició. D’una banda, el divendres hi haurà un taller obert a tota la ciutadania per a ampliar el nombre de localitzacions que passaran a formar part d’aquest mapa històric de llocs LGTBIQ+ d’Alacant. El dissabte es farà una ruta per a recórrer alguns d’aquests espais.