La segona edició d’aquesta experiència es desenvoluparà a Villena, Silla, el Puig de Santa Maria, Aldaia, Aielo de Malferit, Borriana, Almassora, Dénia, L’Escorxador d’Elx i l’UJI de Castelló
S’han seleccionat 10 companyies valencianes per a participar en estades tècniques, de creació i de mediació
Dansa València inicia el projecte Impuls a la Dansa per a acompanyar, estimular i facilitar el coneixement de la dansa des de múltiples eixos, localitzacions i dates. Enguany, l’experiència arribarà fins a Villena, Silla, el Puig de Santa Maria, Aldaia, Aielo de Malferit, Borriana, Almassora, Dénia, L’Escorxador d’Elx i l’UJI de Castelló.
El festival, organitzat per la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport, a través de l’Institut Valencià de Cultura, situa així les arts del moviment en nous espais del territori, amb la complicitat del Circuit Cultural Valencià i dues línies de treball marcades: la formació d’un col·lectiu de programadors i programadores d’espais escènics municipals i les estades i les mediacions remunerades d’artistes i companyies valencianes als municipis i les entitats que s’han adherit al programa.
“Dansa València vol crear una xarxa d’afectes per a les arts del moviment, que artistes locals, responsables de programació i públic se senten part d’una mateixa comunitat que aprecia i gaudeix la dansa. Per a fer-ho, Impuls a la Dansa dona valor als processos de creació i vincula l’artista i la seua obra amb el municipi que l’acull. A més, confiem que aquest pla provoque l’activació de la circulació d’espectacles de dansa al nostre territori”, apunta la directora de Dansa València, María José Mora.
Ahir, dimarts 23 de maig, es va celebrar a la localitat de Fanzara la segona sessió formativa per a programadors sota el títol Segon Impuls. La cita va arrancar amb una posada en comú dels projectes d’aquesta edició i una anàlisi del desenvolupament de dinàmiques sobre i per a la dansa a la província de Castelló.
La sessió va constar d’una formació pràctica a càrrec de Paula Escamilla i un taller sobre ‘twerk’, estil de dansa associat a la música urbana que es va poder apreciar durant la batalla de ball organitzada per València City Cypher en l’última edició de Dansa València.
En aquestes jornades, disseminades al llarg de l’any, els programadors visiten centres de referència territorials, com ara l’Espai LaGranja de València, que va ser seu del primer Impuls, o el CCCE L’Escorxador d’Elx d’Alacant. Així mateix, es coneixerà en profunditat el funcionament del mercat escènic balear, Fira B, com a aproximació a les realitats veïnes.
La idea en aquestes sessions de formació és, com en la passada edició, acostar la realitat de la creació coreogràfica que es du a terme dins i fora del nostre territori i proporcionar coneixements específics sobre les arts del moviment.
Municipis i companyies
Les companyies seleccionades per convocatòria pública per a participar en aquesta segona edició d’Impuls a la Dansa han sigut Bernat Macià, Cia. Marroch, Mar García i Javi Soler, Cia. Manzanera, Cia. La Siamesa, Irene de la Rosa, Over & Out, Débora Ruiz i Cristina Martí, Columpiant la Dansa i Elvira Madrigal.
El programa promou tres classes d’estades: tècniques, de creació i de mediació. Aquesta última és la modalitat d’estada més estesa, amb sis companyies involucrades. Cia. Marroch té la inquietud “de portar el seu moviment i la seua inspiració a un altre lloc i des d’un altre lloc” i a Villena treballaran amb el col·lectiu de creadores plàstiques Las Canadienses, prèviament seleccionades per FIC Villena, per a trobar maneres d’interrelacionar les seues disciplines.
La companyia Over & Out, amb Carlos Peñalver al capdavant, compartirà el seu llenguatge del moviment amb un grup d’estudiants de dansa de les diverses escoles de Dénia. Els assistents podran explorar els processos de creació, que els acostaran a altres formes professionals i complementaran la seua visió en aquesta etapa formativa.
Irene de la Rosa, en canvi, té com a objectiu en ‘De flamenco’ treballar a Silla, amb el col·lectiu de l’associació Dansart, tècniques i eines de fusió amb llenguatges contemporanis que permeten enriquir el seu ball, obrint nous horitzons i acostant el col·lectiu a altres mirades de l’entorn professional de la dansa.
En ‘Sobre la juventud’, Débora Ruiz i Cristina Martí exploraran, junt amb l’alumnat de l’Escola Municipal de Dansa d’Almassora, temes com els sons, els desitjos i les expectatives des de la perspectiva de la celebració. Les participants treballaran des dels llenguatges i la investigació coreogràfica de les últimes peces de Ruiz i Martí com a creadores.
A Marta García i Aurelia Díaz, de Columpiant la Dansa, els interessa, en canvi, la infància. En el seu projecte ‘Cos i espai’ busquen activar la consciència del cos a l’escola i desenvolupar l’expressió corporal com a mitjà d’aprenentatge continu. Les artistes realitzaran un treball de mediació amb el professorat i amb l’alumnat de la comunitat educativa del CEIP Pare Jofré del Puig de Santa Maria.
L’estada d’Elvira Madrigal a Borriana pretén donar a conéixer la història de la dansa contemporània a partir de la transmissió d’eines de composició. El descobriment es farà a través de jocs coreogràfics, aportant als i les alumnes de dansa del Centre Municipal de les Arts Rafel Martí de Viciana de Borriana la capacitat de generar material coreogràfic contextualitzat.
Pel que fa a les estades de creació, en aquesta edició del programa coincideixen dues aproximacions a la investigació en curs. La Cia. Manzanera prosseguirà la seua investigació del moviment sobre el projecte ‘Su Mi’ a la Casa de la Música d’Aldaia. La proposta parteix de la vulnerabilitat i la fragilitat del cos després d’una lesió i la seua connexió psicològica.
Per la seua banda, Bernat Macià i el col·lectiu Diàleg Co continuaran en el CCCE L’Escorxador d’Elx la investigació de les possibilitats i les confluències entre diverses tècniques de moviment, la seua captació i com se solapa amb elements audiovisuals del seu projecte transdisciplinar ‘Diàleg consuetudinari’.
Finalment, hi haurà dues estades tècniques destinades a afavorir l’última part de la producció escènica, mitjançant l’accés a escenaris equipats tècnicament. D’una banda, la companyia Mar García i Javi Soler, a l’Auditori Municipal d’Aielo de Malferit, amb la seua proposta ‘Caribe Mix 23’. El projecte aspira a ser una reivindicació del valor de les cançons del cànon de la cultura ‘mainstream’ i es troba actualment en ple procés de creació, amb l’objectiu d’estrenar el resultat en forma de peça escènica de gran format durant el festival Migrats Dansa 2023.
D’altra banda, Ángela Verdugo, de Cia. La Siamesa, s’instal·larà amb el seu equip al Paranimf de la Universitat Jaume I de Castelló per a treballar la implantació de la seua última peça, que porta per títol provisional ‘Mata baja’. La futura obra serà la tercera entrega de la trilogia ‘El otro paraíso’, els muntatges de la qual que ja s’han estrenat són ‘A-normal o la oveja errante’ (2017) i ‘SC_Santa Cultura’ (2019).
Una altra de les novetats plantejades en aquesta edició d’Impuls a la Dansa, gràcies a la col·laboració del Circuit Cultural Valencià, és la realització als municipis involucrats d’una acció de mediació lúdica amb els públics locals, desenvolupada pel col·lectiu Dánzate (Marta Sofía Gallego Sampedro i Andrea Dolz Burdeos), titulada ‘Me encanta bailar, pero se me da fatal’.