Cultura reconeix el treball del cineasta Juan Andreu Espí amb el Premi d’Honor de l’Audiovisual 2023

  • La gala de la sisena edició dels premis se celebrarà el dissabte 11 de novembre al Palau de les Arts de València
  • L’actriu Mireia Pérez serà l’encarregada de conduir una cerimònia que serà retransmesa per À Punt, a partir de les 22.00 hores.
  • El monte de los sentidos de Josué Vergara (Montesinos: les altres cares del mite) entre els nominats

El director general de l’Institut Valencià de Cultura (IVC), Abel Guarinos, ha anunciat que el productor i cineasta Juan Andreu Espí rebrà el Premi d’Honor de l’Audiovisual Valencià en el marc de la sisena edició dels Premis Berlanga, que organitza la Vicepresidència Primera i Conselleria de Cultura i Esport (a través de l’IVC) i l’Acadèmia Valenciana de l’Audiovisual (AVAV).

Amb este guardó es reconeix “la dedicació de tota una vida al sector audiovisual i el fet d’haver sabut mantindre Estudios Andro com una de les empreses líders i amb més talent creatiu del nostre país en els àmbits del cinema, la televisió i la publicitat”.

Abel Guarinos també ha assenyalat que Cultura vol destacar amb esta distinció “la importància del sector audiovisual com una indústria moderna, dinàmica i generadora de riquesa i ocupació dins de l’àmbit cultural”.

En este sentit, “amb els seus més de cinquanta anys d’esforç i dedicació a l’audiovisual,  Juan Andreu Espí representa millor que ningú a la Comunitat Valenciana els propòsits d’un sector que vol continuar creixent i modernitzant-se”, ha afegit.   

Així mateix, el director de l’IVC ha indicat que el premi servix per a reconéixer “el paper fonamental de Juan Andreu Espí dins de la història del cinema valencià, ja que no sols ha sabut preservar i engrandir el valuós llegat cinematogràfic i empresarial de son pare, Joan Andreu Moragas, un dels pioners més rellevants del cinema espanyol, sinó que també ha aconseguit transmetre la seua passió pel cinema a les posteriors generacions de la seua família i ha sigut promotor i mestre de grans professionals valencians com Carles Mira o Toni Canet”.

Finalment, Abel Guarinos ha destacat que este premi d’honor “és també el just reconeixement a la labor d’Estudios Andro, que l’any passat va celebrar el centenari de la seua fundació i que és tot un exemple de com una empresa creada en la dècada dels vint del segle passat ha sabut diversificar-se i créixer per a continuar sent un referent fonamental de la indústria audiovisual espanyola després de cent anys d’història”.   

Per la seua banda, la presidenta de l’Acadèmia Valenciana de l’Audiovisual, Teresa Cebrián, ha recordat que la sisena edició dels Premis Berlanga se celebrarà l’11 de novembre al Palau de les Arts de València i serà retransmesa per À Punt, a les 22.00 hores, “amb la finalitat que tots els valencians puguen disfrutar de la gran festa de cinema valencià i que els nostres professionals tinguen el merescut reconeixement a la labor de tot un any”.

Teresa Cebrián també ha assenyalat que la celebració dels Premis Berlanga “és el moment culminant de la intensa activitat conjunta mantinguda durant tot l’any per l’Institut Valencià de Cultura i l’Acadèmia Valenciana de l’Audiovisual per a la promoció estatal i internacional de les produccions del sector audiovisual valencià i dels seus professionals, tant en festivals com en mercats audiovisuals”.    

Teresa Cebrián ha recordat que la presentadora de la gala d’esta edició és l’actriu i cantant valenciana Mireia Pérez, “una artista polifacètica amb una àmplia trajectòria en cinema i televisió, que té, a més, una gran experiència en esta mena d’esdeveniments”.

Tqmbé ha recordat que el director de la gala serà el cineasta Rafa Piquetas i la imatge d’esta edició dels Premis Berlanga ha sigut realitzada pel dissenyador i artista plàstic Assad Kassab, i serà la primera vegada «que estos premis tinguen una imatge pròpia».

Juan Andreu Espí

Propietari i fundador d’Estudios Andro i membre fundador de l’Acadèmia Valenciana de l’Audiovisual, Juan Andreu Espí va nàixer a València en 1940 i forma part d’una família amb una tradició centenària dins del món del cinema, ja que és fill del productor i director Joan Andreu Moragas, un dels precursors del cinema valencià al principi del segle XX.

Després de la defunció de son pare, Juan Andreu Espí va crear Estudios Andro, productora amb la qual va iniciar la seua labor com a promotor d’espots publicitaris. En els seus cinquanta anys d’activitat dins de l’àmbit de la publicitat, va arribar a realitzar més de 5.000 anuncis per a empreses com Antiu Xixona, Turrones Picó, Delaviuda, Manterol, Feber, Famosa o El Corte Inglés. En els anys seixanta, també va produir pel·lícules de dibuixos animats del personatge còmic valencià Pumby, emeses per TVE.

En 1967 es va iniciar com a realitzador de pel·lícules submarines, una activitat a la qual es va dedicar durant catorze anys i que va continuar compaginant amb els seus treballs en TVE, el NO-DO i Estudios Andro. Durant esta etapa va col·laborar amb Félix Rodríguez de la Fuente, gravant des de notícies fins a campionats mundials de pesca submarina, a més, de la sèrie España submarina per a TVE.

En 1980, Juan Andreu Espí va produir un títol fonamental en la història del cinema valencià, el llargmetratge Con el culo al aire, de Carles Mira. Durant la dècada dels huitanta, els seus anuncis publicitaris van ser premiats en importants esdeveniments del sector com el Festival de Publicitat de Buenos Aires i el Festival de Publicitat de Nova York.

En 1987, va crear l’empresa Videquip, dedicada a l’edició de vídeos i realitzacions de còpies d’emissió per a les televisions. Dos anys després va fundar Sonoequip, centrada en el doblatge i sonorització de documentals i espots televisius. Estes dos empreses formen part hui dia d’Estudios Andro.

Per a RTVV va realitzar la sèrie de tretze capítols Benifotrem, així com documentals i un programa setmanal dedicat a les estrenes de la cartellera cinematogràfica, Cifesa, que va estar en emissió durant quatre anys. En 1996, Estudios Andro va produir un altre llargmetratge destacat dins de la història del cinema valencià: La camisa de la serp, de Toni Canet.

Juan Andreu Espí es va jubilar en 2009, però les seues marques continuen en actiu sota la direcció de la seua filla: Eva Andreu Peña. El seu fill Juan Andreu Peña va seguir els seus passos dins de l’empresa com a realitzador i va fer innombrables anuncis. Hui dia disfruta de la seua jubilació.

En l’actualitat, l’empresa, que està situada a Fuente del Jarro (Paterna), és una de les tres productores més antigues d’Espanya, i compta amb un gran reconeixement internacional en la producció d’espots dins del sector del joguet.

Recentment, Juan Andreu Espí ha publicat el llibre 100 años de TV, cine & publicidad, en el qual recorda, a través d’un conjunt relats curts, la seua experiència com a antic gerent d’Estudios Andro, i la història dels cent anys d’existència d’esta empresa audiovisual.

Estudios Andro oferix una àmplia varietat de serveis relacionats amb l’audiovisual en els diferents mitjans: cinema, televisió i internet. Així, ha produït vídeos corporatius, publireportatges i espots publicitaris, programes de televisió, cinema, documentals i animació, juntament amb altres serveis complementaris com el doblatge i la sonorització, la realització de falques de ràdio, les creacions musicals, la creació i reconstrucció de soundtrack, músiques de llibreria, efectes de so, la gestió de locutors i actors, la traducció i adaptació de guions.

Així mateix, Estudios Andro disposa d’unes oficines i platons que es lloguen per a tota classe de produccions. Els seus orígens es remunten a la dècada dels anys vint i a la figura de Joan Andreu Moragas, pilar fonamental de la producció valenciana del període, juntament amb Maximilià Thous després de la decadència de Casa Cuesta.

Les nominacions

Les categories que van a concurs dels Premis Berlanga 2023 en són 25, amb dos novetats en el palmarés: el premi a la millor cançó original i el premi jove al millor llargmetratge que seran decidits pels vots dels socis i sòcies júnior de l’Acadèmia.

A més, fora de concurs, la Vicepresidència Primera i Conselleria de Cultura i Esport atorgarà també durant la gala el Premi d’Honor de l’Audiovisual Valencià.

Les produccions amb més nominacions són Kepler Sexto B, dirigida per Alejandro Suárez i produïda per Turanga Films, amb 15 nominacions; Olvido, dirigida per Inés Paris i produïda per La Dalia Films, amb 13 nominacions, i Unicorns, dirigida per Alex Lora i produïda per Jaibo Films, amb 13 nominacions.

25 categories de premis a concurs

En la categoria a millor llargmetratge de ficció les pel·lícules nominades són Kepler Sexto B de Turanga Films; Olvido de La Dalia Films i Unicorns de Jaibo Films.

Així mateix, opten al premi al millor llargmetratge documental els títols Bull Run de Cosabona Films; Persona (no) humana de Dacsa Produccions; Domingo Domingo de Suica Films, i Soc filla de ma mare de Tarannà Films.

Pel que fa al millor curt de ficció, opten al premi 13, de Tarannà Films i Inaudita; Hàbitat, d’Aire de Cinema i Wicker Films, i Intercanvi, de Beniwood Producciones.

Els títols nominats a millor curt documental són: Això també passarà, de Kill the TV i Calibrando Producciones; Max Aub mapa, d’Incomedia Producciones, Antonio Savinelli i Umbracle Cine, i Una terapia de mierda, de Cosabona Films, Los Hermanos Polo Films, Wise Blue Studios València i Inaudita.

Les nominacions a millor curt d’animació són per a Becarias, de Pangur Animation; Estic bé, mamà, d’Incomedia Producciones i Plató de cinema; i Todo está perdido, d’Inaudita, Mammut Films i Mansalva Films.

Les nominacions a millor sèrie d’animació són per a Mibots Universe, de Wise Blue Studios; Sex Symbols, d’Admirable Films i TV On, i Traç crític, de TV On i Admirable Films.

L’única nominació a millor sèrie de ficció és per a Després de tu, d’Albena Produccions, mentre que els nominats a millor sèrie de documental són Crònica mèdica, de Barret Cooperativa; Informe, de La República del Lápiz, i Tresors amb història, de Sunrise Pictures.

Categories de direcció

Les nominacions a millor direcció són Alejandro Suárez per Kepler Sexto B; Alex Lora per Unicorns; Elena Escura per Les vacances de Mara, i Inés Paris per Olvido.

Al millor guió opten Alejandro Suárez i Grete Lee-Man Suárez per Kepler Sexto B; Fermín Palacios Pina per Olvido, i María Mínguez, Marta Vivet, Pilar Palomero i Álex Lora per Unicorns.

José Manuel Jiménez, Víctor Suñer i Iván Martín per Olvido; Mariona Soler i Alex Lora per Unicorns; Perig Guinamant, Carmen García i Audrey Bourdiol per Kepler Sexto B, són els nominats al premi a millor muntatge i postproducció.

Javier Alomar Garau per Olvido; Pablo Bürmann per Kepler Sexto B, i Thais Català per Unicorns, són els nominats en la categoria a millor direcció de fotografia i il·luminació.

Actors i actrius

En la categoria de millor actor protagonista opten al guardó Karra Elejalde per Kepler Sexto B; Morgan Blasco per Olvido i Sergio Caballero per Després de tu.

Per la seua banda, la millor actriu protagonista es decidirà entre Greta Fernández per Unicorns; Lorena López per Les vacances de Mara, i María Caballero per Olvido.

Així mateix, en la categoria de millor actriu de repartiment aspiren al premi Carla Pascual per Després de tu; Inma Sancho per Unicorns; Isabel Requena per Unicorns, mentre que els nominats a millor actor de repartiment són Juli Mira per Kepler Sexto B; Pablo Molinero per Kepler Sexto B, i Pablo Molinero per Unicorns.

Altres nominacions artístiques i tècniques

La millor direcció artística es triarà entre Julia Yolanda per Unicorns; Maje Tarazona per Kepler Sexto B i Rafael Jannone per Olvido; i Cristian Guijarro per Kepler Sexto B; Maica Sanz per Unicorns, i Mamen Tortosa per Olvido, són els nominats a la millor direcció de producció.

En la categoria de millor vestuari les nominades són: Cristina Martín per Quan no acaba la nit; Inés Liverato per Olvido, i Raquel Porter per Kepler Sexto B. Així mateix, al premi a millor maquillatge i perruqueria estan nominats Amparo Sánchez i Ane Martínez per Kepler Sexto B; Esther Guillem, Piluca Guillem, David Ambit i Alba Bautista per Olvido, i Vicen Betí Navarro per Un cel de plom.

Els nominats a millor so són Laura Romero per Les vacances de Mara; Nicolás Mas per Kepler Sexto B, i Yago Cordero, Juan Ferro i Nicolás de Poulpiquet per Olvido.

Pel que respecta al premi a millor música original, opten al guardó Isabel Latorre per Unicorns; Isabel Royán per Olvido, i Vanessa Garde per Kepler Sexto B.

En la categoria de millor cançó original els nominats són Canción perdida de Samuel Reina Imedio (Canción perdida); El monte de los sentidos de Josué Vergara (Montesinos: les altres cares del mite), i Rich en cripto de Lory Money i Sr. Flipante (Bull Run).

D’altra banda, els nominats al premi que conceeix el jurat jove són Domingo Domingo, de Suica Films; Kepler Sexto B, de Turanga Films, i Unicorns, de Jaibo Films. En esta categoria voten els socis i sòcies júnior de l’Acadèmia a llargmetratges de ficció i llargmetratge documental, ja que la categoria llargmetratge d’animació s’ha quedat deserta.

Opten al premi a millor videojoc concedit per un jurat especialitzat: Heir of Water, de Barreira Arte y Diseño; Jhonny vs. Clonnys, de Barreira Arte y Diseño, i Minabo-A Walk Through Life, de Spherical Píxel.

No s’ha presentat cap producció a millor llargmetratge d’animació, per la qual cosa esta categoria ha quedat deserta.

error: Content is protected !!