El festival manté i amplia els acords amb el Graner de Barcelona i Graners de Creació de València
S’obrin convocatòries per a residències artístiques en els centres KVS de Brussel·les i el Laboratori d’Arts Vives de Canàries
Dansa València, el festival internacional organitzat per Cultura de la Generalitat a través de l’Institut Valencià de Cultura, promou en aquesta edició l’aprenentatge i el desenvolupament professional dels artistes amb nous acords i convocatòries que se sumen als ja existents. La pròxima edició de Dansa València tindrà lloc entre el 19 i el 23 de març de 2023 en diferents espais de la ciutat.
Com a plataforma estatal dels llenguatges del moviment, Dansa València ha adquirit un compromís en la creació d’oportunitats als talents locals emergents. A aquest efecte, el festival internacional organitzat per l’Institut Valencià de Cultura persevera a construir escenaris que en faciliten el desenvolupament i impulsen l’experiència professional en altres contextos territorials. Si l’any passat es van tancar intercanvis amb el KVS de Brussel·les, el Graner de Barcelona i Graners de Creació de València, aquesta edició, la col·laboració s’amplia al LAV de Canàries. Cal destacar que tots aquests projectes posen el focus en la investigació i el procés.
“El nostre anhel és ampliar la nostra xarxa d’aliades, reforçar vincles amb organitzacions i espais que cuiden l’artista i el seu procés creatiu, amb l’objectiu d’ajudar els nostres coreògrafs i coreògrafes, ballarins i ballarines a aconseguir els seus propòsits”, ha declarat la directora artística de Dansa València, María José Mora.
Noves convocatòries
Després de l’excel·lent experiència de l’edició passada, el festival torna a posar en marxa una beca de residència en el teatre belga KVS de Brussel·les, que implica posar a la disposició dels creadors seleccionats no sols un espai d’assaig, sinó també assessorament artístic i accés a la xarxa de la Companyia Reial de Teatre de la ciutat de Brussel·les, un centre pertanyent al Departament de Cultura, Joventut i Mitjans de Comunicació del Govern de Flandes.
L’acord suposa una immersió en el bressol de la dansa contemporània europea en què els coreògrafs seleccionats no es limiten al treball en l’estudi, sinó que assisteixen a funcions, participen en tallers i entaulen xarrades amb altres artistes.
L’artista seleccionada en 2022 va ser Inka Romaní, que ha destacat el valor enriquidor de la seua estada i ha subratllat la diversitat cultural i la manera col·laborativa i no jerarquitzada de treballar en la institució: “Després d’aprofundir en els eixos del meu projecte, l’equip de KVS el va posar en relació amb el seu personal, els artistes que treballen en el teatre i altres institucions amb les quals col·laboren, per a tindre un mapa de connexions que em feren créixer”.
Durant el temps compartit, va assistir a ‘workshops’ de les companyies Última Vez i Hiatus, i va estar en contacte amb artistes residents com l’artista sud‑africana Moya Michael i el ballarí de hip-hop Yassin Mrabtifi, participant en Dansa València 2022 a través d’aquest intercanvi. Totes aquestes relacions l’han ajudada en el seu procés artístic entorn de l’arxiu, el futur i les perifèries.
“Convide altres artistes perquè es presenten a la convocatòria per a poder crear relacions fora de l’àmbit estatal i desenvolupar la seua pràctica, i a Dansa València, a donar suport a aquest tipus de projectes, que són molt beneficiosos per al teixit de la dansa”, ha argumentat Romaní.
Graners de Creació
Una altra de les iniciatives amb les quals Dansa València ha renovat el seu acord de col·laboració és Graners de Creació, la residència creativa d’arts escèniques més important de la Comunitat Valenciana. L’acceleradora cultural comptarà aquesta edició amb Rosa Sanz.
En aquesta edició, l’artista seleccionada és una balladora de flamenc assídua als ‘tablaos’ que mai ha tingut una oportunitat en la programació de sales i festivals de la ciutat. Dansa València li dona un suport especial a aquesta primera mostra del seu treball davant de professionals, per a la qual cosa comptarà amb l’acompanyament de Julia Valencia, de l’equip de Rocío Molina, Jesús Pérez, com a part de la direcció, i amb l’assistència d’Espai Inestable.
“A través d’aquest programa ens interessa donar a conéixer artistes que, encara que fa temps que estan creant, a penes s’han exposat professionalment. La selecció des del festival es fa de manera acurada, amb la condició de no abocar a l’execució d’una producció, sempre complexa, a creadores que no estiguen preparades per a fer-ho. Quan es dona la casualitat que artista i projecte estan llestos per a florir, és gratificant per a Dansa València poder sostindre i assistir a aquest procés”, explica María José Mora.
“D’una banda, és una oportunitat per a exposar-me i donar visibilitat a una proposta escènica pròpia en què estic sola com a intèrpret i, d’una altra, comporta afermar un recorregut de treball en el qual fa anys que estic sembrant, formant-me i investigant, des de la dansa espanyola i el flamenc fins a les influències d’altres disciplines”, ha compartit Rosa Sanz.
La nova aventura escènica de la creadora es titularà ‘Camino del olivarito’ i té tints autobiogràfics. La seua selecció en Graners de Creació suposa una residència continuada en un espai, suport econòmic i la possibilitat d’estar en el marc d’un festival.
El vincle de Dansa València amb el centre de creació de Barcelona el Graner és, en canvi, una relació d’intercanvi que sorgeix de valorar el moment professional, les necessitats i la projecció de les creadores. El resultat d’aquesta entesa entre les dues institucions fructifica en l’acompanyament i la residència d’una peça en el Graner, que una vegada germinada i crescuda allí s’exhibirà posteriorment en el festival valencià.
L’edició passada, la creadora que va poder treballar en aquest espai per a l’experimentació, l’assaig, la creació i la formació contínua va ser Lara Misó. Enguany és Paula Serrano, que del 3 al 10 d’abril prepararà la representació en Dansa València de la seua peça ‘Sexy Suggestion’.
La coreògrafa i ballarina alcoiana agraeix l’oportunitat que li dona Dansa València per a connectar-se més intensament amb el context català, ja que el Graner està vinculat amb el Mercat de les Flors, la casa de la dansa a Barcelona. A més, el centre li permetrà assajar amb el dispositiu que les acompanya durant l’espectacle, un cub de persianes venecianes amb el qual interactuen tres ballarines: “El 80 % de la dansa és un joc coreografiat amb aquesta estructura, així que serà meravellós poder disposar d’un espai que a escala tècnica et permet disposar de l’escenografia”.
Nou acord amb LAV Canàries
Dansa València completa el suport al desenvolupament de la pròxima generació de coreògrafs i ballarins locals amb la signatura d’un nou acord amb el laboratori d’arts vives de Canàries, LAV.
La institució radicada a Tenerife acollirà una persona d’entre 18 i 35 anys en residència artística d’aprenentatge vinculada a un projecte plantejat pel laboratori. Durant l’estada compartirà, per tant, el seu treball amb el d’una altra creadora i es beneficiarà de l’acompanyament del LAV. L’acord és un intercanvi d’anada i tornada. Així, la valenciana triada assumirà el rol de cicerone per a la persona seleccionada a les illes per a connectar-se amb la creació local valenciana i ampliar la seua xarxa.
El termini per a participar en les convocatòries estarà obert del 9 al 23 de febrer. Les bases de les convocatòries es poden consultar en la pàgina web de Dansa València: https://dv.ivc.gva.es/.