La Conselleria programa jornades, aforismes animats i els espectacles ‘Aforismats’ i ‘El tocadiscos de Fuster’ en les activitats commemoratives
La Conselleria d’Educació, Cultura i Esport ha programat cinc activitats per al mes d’octubre relacionades amb les commemoracions de l’Any Joan Fuster.
Segons la consellera Raquel Tamarit, “és un programa mensual que combina la reflexió i l’estudi, mitjançant dues jornades formatives, amb la cultura i l’oci en forma d’espectacles i una proposta molt fresca per a xarxes socials”.
En aquesta línia, el programa d’activitats del mes arranca el 4 d’octubre amb la presentació dels ‘Aforismes animats’, una sèrie de 10 càpsules audiovisuals per apropar els famosos aforismes de Joan Fuster a la ciutadania mitjançant les xarxes socials. Els dissenyadors gràfics Boke Bazán i Elisa Martínez han transformat aquestes fantasies verbals en fantasies visuals. La presentació de la col·lecció d’aforismes animats es farà davant d’un públic d’alumnat de Batxillerat i inclourà la contextualització de Fuster i la seua obra, la revisió del concepte d’aforisme, l’experiència que ha suposat l’animació dels 10 aforismes i una dinàmica de treball.
El 6 d’octubre arranca la jornada ‘Les cases literàries, patrimoni cultural’, que ha organitzat el departament de la consellera Tamarit al Centre del Carme de Cultura Contemporània. En aquest marc s’aprofundirà en la raó de ser d’aquests espais com una manera de conéixer els escriptors i les escriptores en l’espai geogràfic en què es va desenvolupar una gran part de l’obra. Les cases literàries mostren els universos intel·lectuals dels creadors, però també la seua realitat quotidiana, sense oblidar que organitzen rutes literàries, recitals, concerts, tallers didàctics o recursos digitals.
“La Fundació Mallorca Literària; Espais Escrits. Xarxa del Patrimoni Literari Català; la Fundació Josep Pla; i l’Espai Joan Fuster representen en l’actualitat, juntament amb altres institucions i associacions, la vitalitat del nostre circuit literari, una vitalitat a la qual va contribuir, en gran mesura, Fuster”, ha explicitat la consellera Raquel Tamarit.
En aquesta jornada intervindran Carme Castells, directora gerent de la Fundació Mallorca Literària; Mireia Munmany, directora d’Espais Escrits. Xarxa del Patrimoni Literari Català; Salvador Ortells, director de l’Espai Joan Fuster; i Francesc Montero, director de la Fundació Josep Pla.
El 14 d’octubre, la Conselleria ha organitzat a l’Espai Joan Fuster de Sueca la jornada ‘Les aules didàctiques, espais d’innovació educativa’. Cal recordar que Educació, aquest curs, ofereix als centres educatius la possibilitat de realitzar activitats didàctiques en 7 aules d’aquestes característiques repartides al llarg del territori valencià. El seu objectiu és difondre entre l’alumnat la influència de referents literaris valencians o temàtiques vinculades a qüestions d’interés social.
Pel que fa a les Aules Didàctiques de la Conselleria centrades en referents literaris, es compta amb la dedicada a Joan Fuster i ubicada a Sueca, amb la dedicada a l’escriptora Carmelina Sánchez-Cutillas, ubicada a Altea, i dues noves d’enguany: la dedicada a Didín Puig a Benimodo i la que s’ha activat a Castalla per a difondre la trajectòria d’Enric Valor.
Així mateix, al final de mes arriba al Teatre Rialto ‘Aforismats’, una producció pròpia de l’Institut Valencià de Cultura. Estarà en cartell del 24 al 28 d’octubre i el 2 i 3 de novembre. Inclourà, a més, sessions matinals per a instituts. Aquest espectacle, concebut especialment per a públic jove, juga a barrejar els aforismes de Fuster amb música electrònica i danses urbanes. És una experiència sorprenent i mestissa, pensada per a espais no convencionals, que s’inspira en la persona i en l’obra del pensador valencià i integra alguns dels elements de l’ideari fusterià: humor, escepticisme i provocació.
Així mateix, i amb motiu de les celebracions d’Alzira com a capital cultural valenciana, el 21 d’octubre es podrà gaudir al Gran Teatre de la capital de la Ribera Alta d’‘El tocadiscos de Joan Fuster’, un espectacle impregnat de música en viu: a partir d’una selecció de textos fusterians que reflexionen sobre el moviment cultural de la Nova Cançó.