EL CARME AMPLIA LES SEUES PROPOSTES PER A PÚBLIC INFANTIL AMB MUS’N’BABIES I MUS’N’ESCOLA

Dues activitats creades pel Consorci de Museus junt amb UTEM Escola de Música que protagonitzen l’agenda infantil dels pròxims mesos

El CMCV impulsa la reeixida Mus’n’babies per a públic infantil entre 0 i 3 anys, i presenta Mus’n’escola per a escoles d’Infantil, Primària i Secundària

El Centre del Carme Cultura Contemporània (CCCC) potencia la seua agenda infantil durant els pròxims mesos de 2023: Mus’n’babies i Mus’n’escola, dues propostes organitzades i produïdes pel Consorci de Museus en col·laboració amb UTEM Escola de Música.

Mus’n’babies és una activitat pionera en l’Estat espanyol des de l’àmbit de l’educació artística, que uneix els conceptes de ‘música’, ‘museu’ i ‘bebé’, que ha posat en marxa el Centre del Carme. La proposta, creada amb l’objectiu d’acostar l’espai cultural a xiquetes i xiquets a través de la relació entre la mediació artística i la música, proposa a les famílies amb bebés de 0 a 3 anys una experiència artística i multisensorial dins de la mateixa sala d’exposicions, amb l’objectiu d’acostar-los l’obra de cada artista des de la perspectiva de la música, l’educació i les emocions.

Després de l’aturada a causa de la pandèmia, en la qual el Centre del Carme va desenvolupar una versió en línia de la proposta per a poder realitzar-la des de casa, en 2023 reactiva l’activitat, i hi suma la nova Mus’n’escola, pensada per a escoles d’Infantil, Primària i Secundària.

Mus’n’escola tracta de fomentar la creativitat i generar un espai reflexiu i crític adaptat a les edats dels i les escolars, per mitjà d’un laboratori de creativitat musical on l’experiència sonora és el punt de partida.

“Fa set anys que impulsem al Centre del Carme un nou model d’institució cultural que situa les persones en una posició central, trencant amb les dinàmiques que deixaven de costat els públics. Hem desenvolupat un ampli i divers ecosistema de propostes d’educació i mediació a través de l’art, que han esdevingut ja una referència estatal i internacional, a la qual sumem Mus’n’babies i Mus’n’escola. La nostra programació és un gran mapa en el qual la infància i els bebés de 0 a 3 anys compten amb propostes culturals cuidades i innovadores que obrin la porta a les famílies, desenvolupant un museu de les cures en el qual triomfen els afectes”, assenyala el director del Consorci de Museus i del CCCC, José Luis Pérez Pont.

“Estem davant d’una experiència totalment pionera a Espanya, perquè és una franja d’edat que fins a aquest moment sempre havia estat molt descurada als museus i que, a parer nostre, és un públic que serà fonamental en la seua projecció com a futurs emissors de cultura”, indica la codirectora d’UTEM, Mar Hernández.

“En totes dues propostes estudiem en profunditat els discursos de les exposicions i, després d’un acurat procés creatiu, els traduïm al llenguatge musical. Les famílies i l’alumnat participen i interactuen en la composició de paisatges sonors, creats expressament per a cada exposició. El resultat és una interpretació sonora que transmet amb delicadesa un missatge potent”, assenyala Esther Borja, codirectora d’UTEM.

Mus’n’babies i Mus’n’escola busquen despertar l’interés i la reflexió sobre temes com ara l’ecologisme, l’especulació urbanística, el maltractament animal, l’impacte social de les noves tecnologies o la violència masclista. També tracten qüestions més pròximes i personals, com ara l’educació emocional o una criança més respectuosa.

Programació Mus’n’babies i Mus’n’escola

Les pròximes sessions de Mus’n’babies tindran lloc a la Sala Dormitori del CCCC els dies 28 de maig, 25 de juny i 2 i 23 de juliol, en horari d’11.00 a 12.00 hores. L’activitat és gratuïta, amb accés mitjançant inscripció prèvia fins a completar aforament, a través d’aquest enllaç.

Les sessions de Mus’n’escola tindran lloc també a la Sala Dormitori quan comence el pròxim curs escolar 2023-2024, amb dates encara per determinar. L’aforament per a aquesta activitat serà d’un grup d’escolars per sessió, i serà necessari indicar en el correu d’inscripció les edats i el nombre d’integrants del grup.

Propostes per a públic infantil i juvenil

A més d’aquestes propostes, el Centre del Carme ofereix una programació periòdica dirigida al públic infantil, com ara el cicle de contacontes ‘CCCContes’ o les activitats desenvolupades per l’equip de mediació, com ara ‘Olor taronja’, una experiència sensitiva per a la primera infància; ‘I ara, on seguim la festa?’, trobades per a joves entre 15 i 19 anys, o la visita-taller ‘Tocar, olorar, trepitjar, mastegar’ per a públic intergeneracional de 0 a 99 anys. Als centres educatius, el Consorci de Museus desenvolupa una línia d’art i escola amb les activitats ‘No em mires que no et sent’, per a Educació Infantil; ‘Ballar el col·le’, per als grups de Primària, i ‘El full de darrere’ per a l’alumnat d’Educació Secundària.

Facilitant la transmissió lingüística

El Consorci de Museus i el Gabinet de Normalització Lingüística de l’Ajuntament de València també organitzen ‘Pissiganya’,una iniciativa grupal en la qual pares i mares, juntament amb els seus fills i filles, es reuneixen al Centre del Carme per a jugar i conversar en valencià a partir d’una proposta ludicoartística per a tota la família.

Aquesta proposta s’emmarca en el projecte ‘Creixent al caliu’, que vol fer valdre, promoure i facilitar la transmissió lingüística i la presència social del valencià en la primera infància. Les pròximes sessions se celebraran en diversos punts del CCCC, com ara la zona BED i la sala Goerlich II, els dies 24 i 25 de maig i 7 i 8 de juny de 2023, a les 17.30 hores.

error: Content is protected !!