El Centre del Carme, amb el suport de l’Ajuntament de València, celebra la Biennal de Pensament els dies 14, 15 i 16 d’octubre
És la primera vegada que aquest festival de debat crític i reflexiu se celebra de manera simultània a València, Barcelona i Palma
El director del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana, José Luis Pérez Pont, ha presentat aquest dimecres la primera edició valenciana de la Biennal de Pensament, que se celebrarà els dies 14, 15 i 16 d’octubre en el Centre del Carme. Per primera vegada, València, Barcelona i Palma participen de manera simultània en aquest festival de debat cívic per al contrast, l’escolta i la posada en comú d’idees creatives i crítiques que són decisives en el context actual.
Les dues primeres edicions de la Biennal de Pensament es van celebrar a Barcelona en 2018 i 2020, respectivament, amb un notable èxit de participació. Aquest 2022, Palma i València s’uneixen com a dues noves seus mediterrànies a la tercera edició d’aquest esdeveniment d’intervenció en l’espai públic a través del debat crític i reflexiu entorn de qüestions rellevants d’àmbit cultural, polític, ideològic, artístic i comunicatiu.
El principal horitzó d’aquestes jornades consisteix a reunir veus, qüestions i enfocaments que es creuen des de molt diferents angles per a donar lloc a diàlegs i debats que intenten eixir dels formats més habituals. La motivació de la Biennal és, sobretot, obrir l’espai del pensament crític a la ciutadania com un lloc de trobada activa i participativa.
El Centre del Carme, en col·laboració amb l’Ajuntament de València, impulsa l’organització i programació de l’edició valenciana de la Biennal de Pensament i per a fer-ho compta amb el poeta, assagista i professor de la Universitat de València Antonio Méndez Rubio, com a comissari i coordinador.
“Amb aquesta biennal obrim el debat crític i la reflexió de tota la ciutadania. Dialogarem i contrastarem punts de vista diversos sobre els grans temes del nostre temps. A més, com que es fa amb Palma i Barcelona, li atorguem el caràcter mediterrani que la fa particularment interessant”, indica l’alcalde de València, Joan Ribó.
“Amb la celebració de la Biennal de Pensament a València oferim un espai per a la reflexió, el pensament crític i el debat, generant vincles entre les persones, obrint el camp de la filosofia també als més joves i abordant temes actuals que afecten el nostre dia a dia, des de diferents perspectives. El diàleg sempre és enriquidor i proposem a la ciutadania que participe de manera activa en aquest programa de xarrades, trobades i concerts que tindran lloc durant tres dies en el CCCC”, assenyala el director del Consorci de Museus i del Centre del Carme, José Luis Pérez Pont.
Biennal de Pensament 2022
Partint d’eixos compartits com ara cultura, ciutat, democràcia i tecnologia, el Centre del Carme presenta una completa programació per als dies 14, 15 i 16 d’octubre, que inclou trobades, xarrades, debats, concerts i algunes activitats que se celebraran de manera simultània a les tres ciutats.
Les xarrades i trobades comptaran amb la participació de professors de la Universitat de València, la Universitat de Barcelona i la Universitat Carlos III de Madrid, així com altres experts en els diferents àmbits procedents d’organitzacions com ara CSIC, Fridays for Future, Epistemologías del Sur, Centre Social Okupat Anarquista L’Horta, poetes, escriptores i escriptors i artistes.
En les diferents sessions s’abordaran temes com els límits de l’art, la crisi social, el declivi de la cultura del llibre o la sostenibilitat, passant per conflictes associats a les problemàtiques més inquietants del sexisme, racisme o classisme en la societat contemporània. El plantejament no es basa solament en llenguatges argumentatius filosòficament o sociològicament parlant, sinó que, al mateix temps, es busca donar prioritat a propostes, actituds i posicions que conviden a reflexionar per la seua manera de relacionar-se amb el món actual. La Biennal de Pensament és un espai obert i imprescindible, orientat en un sentit vivencial, pràctic i compartit.