L’exposició es compon de 80 fotografies de paisatges positivades amb la tècnica fotogràfica del paper Fresson
- Esta és la primera vegada que es presenta a Espanya esta mostra, que s’inaugura el dijous 20 de juny a les 19:00 hores
El Centre del Carme de Cultura Contemporània (CCCC) presenta per primera vegada a Espanya la mostra ‘Bernardo Plossu. España en color Fresson’, que reunix un total de 80 fotografies de paisatges realitzades pel prestigiós fotògraf francés en les quals mostra la seua antologia personal de visions d’Espanya amb el matís de la tècnica fotogràfica del paper Fresson. L’exposició s’inaugura el dijous 20 de juny a les 19:00 hores.
La mostra ha sigut presentada este matí en roda de premsa pel director-gerent del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana (CMCV), Nicolás Bugeda; el seu director artístic, Vicente Samper; el mateix Bernard Plossu i el comissari de la mostra, Juan Pedro Font de Mora.
Per a Nicolás Bugeda, és “un privilegi comptar amb l’obra i sensibilitat de Bernad Plossu, que ret homenatge a Espanya en la seua particular visió dels seus paisatges i ciutats. A més, el positivat amb la tècnica de paper Fresson conferix a les seues instantànies un acabat quasi pictòric, característica singular d’este fotògraf”.
En este sentit, ha apuntat que l’exposició “ens descobrix un Plossu esplendorós, acompanyat per les fantàstiques textures d’estes còpies impreses amb la tècnica Fresson i ens convida a introduir-nos en un món màgic, oníric i romàntic; una verdadera explosió de color”.
Per la seua part, el comissari de la mostra, Juan Pedro Font de Mora, ha destacat que es tracta “d’un dels grans fotògrafs europeus, amb una llarga trajectòria en la fotografia en blanc i negre i l’obra del qual es caracteritza per una decidida vocació de captar els instants no decisius. En esta mostra destaca la singularitat que conferix a les imatges la tècnica del paper Fresson i és una declaració del seu amor per Espanya, lloc on ha viscut molt de temps”.
L’exposició arreplega unes huitanta imatges realitzades en els llocs més diversos de la geografia espanyola. En paraules de Plossu, en estes fotografies “no importa el lloc, és el sentiment que és Espanya, un barranc a Albarrasí, el cap de Creus a Catalunya, un pal elèctric a Huérmeda, una farmàcia pintada de verd, una vitrina antiga, una càmera vella, o una porta blava en un carrer geomètric”.
“És el meu sentiment visual del que és Espanya, no són documents com poguera fer National Geographic, és la visió personal d’un fotògraf enamorat d’un país”, ha afegit.
Juntament amb l’exhibició de les fotografies es presenta també el catàleg que conté textos del comissari, Juan Pedro Font de Mora i de Salvador Albiñana, expert en l’obra de Plossu.
Tècnica de positivat paper Fresson
L’ús de la tècnica de positivat paper Fresson conferix a les fotografies una textura especial, subtil i sòbria, i les allunya de tota grandiloqüència, i d’esta manera les dota d’una plasticitat poètica extraordinària.
Este procés va ser descobert per Thèodore Henri Fresson i patentat per la seua empresa en 1903. Es tracta d’un sistema original, similar a la impressió al carboni, que en les seues impressions en color dona una textura a les fotografies que resulta molt pictòrica.
Quan ho va descobrir Plossu, ràpidament es va enamorar del mode de plasmar les seues imatges, i més tenint en compte que també és pintor, faceta prou desconeguda per la majoria dels seus seguidors.
La passió d’este artista pel Fresson es va incrementant amb el temps i va arribar a convertir-se en una obsessió. Al llarg de més de 40 anys ha generat una important col·lecció.
Bernard Plossu
Bernard Plossu (nascut el 27 de febrer de 1945 a Da Lat, sud de Vietnam) és un fotògraf de reconeixement internacional i Premi Nacional de Fotografia a França. L’obra d’este fotògraf és paral·lela a la seua vocació viatgera.
Ha fotografiat un gran nombre de països, amb especial dedicació al nord d’Àfrica, els deserts africans i americans i l’Europa mediterrània, i la seua obra es caracteritza per una mirada cosmopolita i poètica, que mostra no solament un retrat documental dels carrers i habitants que fotografia, sinó que unix a això la seua manera de sentir i estar.