EL CENTRE DEL CARME PRESENTA UNA EXPOSICIÓ QUE RET HOMENATGE A L’ACTIVISME DEL TEIXIT ASSOCIATIU VALENCIÀ

‘Històries de superació II’ és una producció del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana, en col·laboració amb l’Escola Superior de Disseny de València i la Fundació Horta Sud

Amb pròleg de Paco Roca, Ana Himes, Antonio Javier García i Vicente Perpiñá, la mostra estarà disponible a la sala Contraforts del Centre del Carme fins al pròxim 16 d’octubre

El director del Centre del Carme Cultura Contemporània, José Luis Pérez Pont, va presentar ahir l’exposició ‘Històries de superació II’, una mostra que, per mitjà de la il·lustració de joves artistes, reuneix els testimonis de les persones anònimes que treballen pel bé comú dins de les associacions valencianes.

Produïda pel Consorci de Museus i comissariada per Antonio Javier García i Sergio Ferrer Gil, ‘Històries de superació II’ té l’origen en un llibre previ publicat l’any 2021 amb les obres de joves il·lustradores i il·lustradors, participants en el Taller del Còmic Social —edició II i III—. Va ser llançat per la Fundació Horta Sud i l’Escola Superior de Disseny de València (EASD València), juntament amb el Consorci de Museus, actuals organitzadors de la mostra.

Disponible a la sala Contraforts del Centre del Carme fins al pròxim 16 d’octubre, ‘Històries de superació II’ és un homenatge a les persones que dediquen el seu temps a fer un món més just i igualitari, com a exemples positius de treball per a la millora de la societat. Un calidoscopi ple de projectes, associacions i persones que sorgeix amb el propòsit de posar en valor el treball col·lectiu de l’activisme a València.

“En la nostra història recent són significatius els moviments ciutadans que d’una manera exemplar han aconseguit amb èxit frenar certs abusos de poder i millorar la qualitat de vida de la ciutat i han contribuït, al seu torn, a evolucionar cap a una democràcia més avançada. La nostra vocació, des del Consorci de Museus, és servir d’altaveu per a difondre la realitat de l’associacionisme valencià, protegir el seu treball i fer-lo encara més visible per mitjà de l’art com a via d’expressió col·lectiva. Aquest és un dels meus compromisos des que en 2016 vaig resultar seleccionat en una convocatòria pública per a la direcció d’aquesta institució cultural”, assenyala José Luis Pérez Pont, director del Consorci de Museus i del Centre del Carme.

“El projecte sorgeix de la necessitat de donar a conéixer i fer un reconeixement a les iniciatives ciutadanes que posen el col·lectiu per davant de l’individu, i ho fan per mitjà d’uns valors inclusius, participatius i igualitaris. Molt sovint, les associacions tenen dificultats, per la falta de recursos tècnics i humans, per a comunicar el que fan, però ‘Històries de superació II’ és una forma de mostrar la grandesa d’aquests projectes i iniciatives. A més, la mostra uneix les històries de les associacions juntament amb il·lustracions del Taller de Còmic Social de l’EASD València, el talent de l’art gràfic del futur del nostre territori”, assenyala Aleix Pujol Puigmal, responsable de Comunicació de la Fundació Horta Sud.

“La narrativa i el disseny del còmic social ofereix a l’alumnat viure experiències vitals i conéixer diversitat de suports dins dels llenguatges gràfics treballats en l’Escola Superior de Disseny de València”, indica Antonio Javier García, un dels comissaris de l’exposició i professor del Taller de Còmic Social.

Amb pròleg de Paco Roca i Ana Himes

Paco Roca (autor de novel·la gràfica i il·lustrador), Ana Himes (redactora, fotògrafa, il·lustradora i poetessa visual), Antonio Javier García (dibuixant, assagista, professor i pintor) i Vicente Perpiñá (dibuixant de còmic, il·lustrador i editor) s’han encarregat de realitzar el pròleg d’‘Històries de superació II’.

Els segueixen un total de 12 artistes —Amparo Barriga, Gabriel Molinaro, Fabián Molinaro, Arantxa Morcillo, Beatriz López, María Benet, David Martínez, Noelia Álvarez, Daniel Otero, Carlos Sánchez, Airin Studi·o (Airin Vacnar) i Carlos Mercé— que formen part de l’alumnat de l’Escola Superior de Disseny de València i que han interpretat, sempre per mitjà de la il·lustració, la realitat de l’activisme valencià a través de les seues associacions.

Associacions com l’Associació Ecoanimalista de Manuel, l’Associació Valenciana de Diabetis, la Societat Artístico-Musical La Unió de Quart de Poblet, el Club Esportiu Handbol Femení Paiporta, SOS Sagunto, l’Associació de Víctimes del Metro del 3 de Juliol (AVM3J) i AVAPACE, entre altres.

error: Content is protected !!