EL CONSORCI DE MUSEUS CONVIDA A PARTICIPAR EN UNA MARATÓ DE VISITES A LES EXPOSICIONS DEL CCCC

El ‘Hackaton de mediació’ del CMCV se celebra el dissabte 3 i diumenge 4 de desembre en el Centre del Carme, amb accés gratuït mitjançant inscripció

L’activitat forma part de PERMEA Obert, la línia d’activitats públiques del màster PERMEA, que enguany celebra la cinquena edició

El Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana celebra els dies 3 i 4 de desembre el ‘Hackaton de mediació’, una activitat que forma part del programa experimental en mediació i educació a través de l’art PERMEA, que va començar les classes de la cinquena edició fa dos mesos.

Durant dues jornades, les alumnes del màster PERMEA proposen una sèrie de visites comentades i experiències de mediació, prenent les exposicions que es mostren actualment en el Centre del Carme Cultura Contemporània com a punt de partida.

Es tracta d’una activitat d’accés gratuït -amb inscripció prèvia- que forma part de PERMEA Obert, la línia d’activitats públiques del màster PERMEA. Els seminaris i activitats d’aquest programa aprofundeixen en temes del programa i conviden la ciutadania a conéixer de primera mà la relació entre l’art i l’educació.  

El ‘Hackaton de mediació’ ofereix l’oportunitat d’indagar en els processos d’intercanvi que es produeixen quan es visita una exposició i explorar formes d’activació dels elements expositius perquè es configuren com a dispositius de pensament contemporani autònoms, a partir de les obres artístiques i prenent la visita guiada com a referència.

“En 2017 creem un programa experimental de mediació i educació a través de l’art, després de detectar la necessitat d’una major definició i formació de professionals en aquestes matèries, aplicades a l’àmbit cultural i museístic. En 2018 li vam donar forma creant i impulsant el màster PERMEA, que ja va per la cinquena edició i cada any té un millor acolliment. Les activitats de PERMEA Obert, el programa públic del màster, com aquest ‘Hackaton de mediació’, ofereixen a totes les persones interessades en el nostre programa i en la relació entre l’art i l’educació l’oportunitat de conéixer-los més de prop i d’explorar les possibilitats de la mediació cultural”, assegura el director del CCCC i del Consorci de Museus, José Luis Pérez Pont.

PERMEA Obert: ‘Hackaton de mediació’

El ‘Hackaton de mediació’ proposa dues jornades intensives de treball entorn de les exposicions del CCCC. Durant la trobada, i guiats per tres professionals de l’educació i mediació en museus que actuaran com a tutors, les alumnes de PERMEA dissenyaran formes d’aproximació a les exposicions que involucren cossos i subjectivitats d’un ampli ventall de públics. Aquest curs 2022/23 els tutors que acompanyaran l’alumnat seran l’artista i educador Jordi Ferreiro i Desmusea, col·lectiu artístic i de mediació cultural digital format per Clara Harguindey i Daniel Pecharromán.

El treball i creació de l’alumnat es farà entre el dijous 1 i el divendres 2 de desembre, mentre que les activacions i mediacions dirigides al públic es faran el dissabte 3 i el diumenge 4 de desembre en diferents horaris. La trobada és gratuïta amb inscripció prèvia fins a completar-ne l’aforament.

Mónica Hoff obri el curs de PERMEA

El mes d’octubre passat, també en el marc de PERMEA Obert, es va realitzar la conferència inaugural del curs 2022/23 del màster PERMEA amb l’artista, comissària i investigadora brasilera Mónica Hoff. A mitjan novembre també van tindre lloc les III Jornades en Educació i Museus, una trobada amb professionals i responsables dels departaments d’educació dels principals museus i centres d’art del país per a fer una reflexió compartida sobre el seu paper en la transformació dels espais de la cultura.

Sobre el màster PERMEA

El màster PERMEA, creat pel CMCV en 2018 en col·laboració amb la Universitat de València, està dirigit a artistes, docents, mediadores i mediadors culturals i a qualsevol persona interessada en l’àmbit de trobada entre les pràctiques artístiques, la mediació i les institucions culturals. Les classes s’imparteixen en el Centre del Carme Cultura Contemporània, on PERMEA compta amb un espai propi que permet a l’estudiantat estar en contacte amb les activitats i els agents que agiten la programació del CCCC.

Al llarg de les cinc edicions, PERMEA s’ha consolidat com un referent internacional, connectant amb institucions de prestigi com el Museu Reina Sofia i el Museu Thyssen-Bornemisza a Madrid, el CCCB i el MACBA a Barcelona, el Museu Boijmans Van Beuningen de Rotterdam, la biennal itinerant europea Manifesta i el CCCC mateix.

L’educació s’ha convertit des de fa sis anys en un dels eixos centrals del Consorci de Museus, articulant programes de mediació cultural, iniciatives i activitats que vinculen comunitat, art i escola i acosten les programacions dels museus i els centres d’art a tota la ciutadania mitjançant noves metodologies.

El màster està dirigit per Clara Boj, artista, docent i investigadora cultural; Ester Alba, vicerectora de Cultura de la Universitat de València, i José Campos, coordinador d’Educació i Mediació del Consorci de Museus.

error: Content is protected !!