EL CONSORCI DE MUSEUS PREN EL POLS DE LA CREACIÓ ARTÍSTICA VALENCIANA AMB QUATRE EXPOSICIONS D‘ART CONTEMPORANI DE LA GENERALITAT’

Les capitals culturals, Bocairent (València) i Alcoi (Alacant), i diversos espais culturals de Castelló, València i Alacant han oferit al públic part de les 129 obres de la col·lecció

‘Art Contemporani de la Generalitat III’, amb obres adquirides en 2019, i ‘Art Contemporani de la Generalitat IV’, amb obres de 2020, es poden visitar juntament amb altres cicles expositius

Des de 2017, la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport ha adquirit 129 obres d’art contemporani, d’artistes nascuts o residents en el territori, per a crear un fons públic i impulsar el teixit artístic de la Comunitat Valenciana. El Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana (CMCV) ha programat quatre exposicions amb part de les 129 obres d’art de la col·lecció ‘Art Contemporani de la Generalitat Valenciana’, que durant aquestes festes es poden visitar amb accés gratuït en diversos espais culturals.

“La pandèmia ha suposat un colp dur per al sector cultural i amb el Pla incentiu del patrimoni artístic valencià, des de la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport donem un impuls fonamental a artistes joves i de mitjana i llarga carrera. A més de les adquisicions, que cada any ens ofereixen una panoràmica de l’art contemporani actual i suposen un valuós llegat, des del Consorci de Museus oferim activitats de caràcter expositiu, editorial i didàctic amb el propòsit de contribuir a l’accessibilitat i la divulgació dels llenguatges de l’art actual”, valora José Luis Pérez Pont, director del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana (CMCV).

En aquest sentit, les ciutats d’Alacant i València i les capitals culturals valencianes de Bocairent i Alcoi disposem actualment d’exposicions per a tots els públics que inclouen part d’aquestes creacions. El temps i la memòria, el feminisme, friccions entre la quotidianitat i la tecnologia, el binomi individu i societat o la sostenibilitat són algunes de les qüestions que han fet evolucionar la col·lecció ‘Art Contemporani de la Generalitat’.

‘Art Contemporani de la Generalitat III’ en Las Cigarreras

En la Caja Blanca del Centre Cultural Las Cigarreras d’Alacant es pot gaudir, fins al 6 de febrer, d’‘Art Contemporani de la Generalitat Valenciana III’, que reuneix les 22 obres adquirides en 2019 per la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport.

Hi trobem creadors i creadores de diverses generacions i sensibilitats que aborden el procés de creació artística des de plantejaments tècnics i estilístics variats, diferents maneres de fer i, sobretot, de veure, d’enfrontar-nos a la realitat que ens és més pròxima, als nostres paisatges i a les dinàmiques globals que marquen el nostre temps.

No obstant això, a la província d’Alacant també és possible gaudir d’un dels cicles expositius que difon la col·lecció, ‘Territoris propis. Art Contemporani de la Generalitat Valenciana’, una mostra que visibilitza l’heterogeneïtat en la creació artística a través de la fotografia, la tècnica tèxtil, la robòtica i la informàtica. El públic pot gaudir-ne a la Capella de l’Antic Asil d’Alcoi fins al 9 de gener.

‘Art Contemporani de la Generalitat IV’ en el CCCC

D’altra banda, el Centre del Carme Cultura Contemporània (CCCC) de València té, en la Sala Ferreres-Goerlich, ‘Art Contemporani de la Generalitat Valenciana IV’, l’exposició amb les 37 últimes obres adquirides de la col·lecció. És la convocatòria més ambiciosa des que es va posar en marxa el pla i està oberta al públic fins al 23 de gener.

Es tracta d’un recorregut per 37 propostes artístiques paritàries, amb 18 dones, 18 homes i un col·lectiu com a autors, que reflecteixen la diversitat generacional i de tècniques del sector artístic de la Comunitat Valenciana. Destaca la incorporació dels treballs d’il·lustració dels premis nacionals Miguel Calatayud i Pablo Auladell, així com la presència de l’obra de Carmen Calvo, Premi Nacional d’Arts Plàstiques.

I al municipi de Bocairent, fins al 9 de gener al Museu Antonio Ferri, també es pot visitar ‘Veus pròpies. Art Contemporani de la Generalitat Valenciana’, un altre cicle en què la paraula és el fil conductor de les obres. Mostra com les paraules ens fan entendre la realitat, però, a més, com les paraules que utilitzem donen compte de com som, de la nostra manera particular i individual de veure el món.

129 obres i una inversió d’1,75 milions d’euros

En 2017, la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport va posar en marxa aquesta campanya d’adquisició d’obres diverses i representatives de l’art contemporani de la Comunitat Valenciana amb l’objectiu de revitalitzar el sector i crear la col·lecció ‘Art Contemporani de la Generalitat’, un fons artístic de gran valor que cada any ompli d’art en els seus diversos llenguatges els espais culturals de Castelló, València i Alacant.

Amb les adquisicions de l’última convocatòria, aquesta col·lecció disposa actualment de 129 obres d’artistes valencians de diferents procedències, edats i sensibilitats, que conviuen com un exemple de l’heterogeneïtat en les perspectives, les tècniques i els formats de la creació contemporània valenciana. La inversió ascendeix a 1,75 milions d’euros en 2021.

Els creadors i creadores que integren la col·lecció són Agustín Serisuelo, Alejandro Casanova, Alejandro Mañas, Álex Marco, Altea Grau, Álvaro Terrones, Amanda Moreno, Amparo Tormo, Ana Sansano, Ana Teresa Ortega, Ángel Masip, Ángeles Marco, Anna Talens, Art al Quadrat, Aurelia Masanet, Aurelio Ayela, Bartolomé Ferrando, Bleda y Rosa, Carmen Ballester, Carmen Calvo, Carmen Ortiz, Carolina Ferrer, Chema López, Clara Boj + Diego Díaz, Clara Sánchez Sala, Claudia Martínez, Concha Ros, Cristina de Middel, Cristina Durán, Damià Jordà, Daniel García Andújar, DimasIA, Edu Comelles, Eduardo Infante, Elena Aguilera, Elena Martí, Enric Fort, Enric Mestre, Ernesto Casero, Ester Pegueroles i Fermín Jiménez Landa.

També, Fuencisla Francés, Geles Mit, Hugo Martínez-Tormo, Iluminada García Torres, Inma Femenía, Irene Grau, Isidro Blasco, Jesús Herrera, Jesús Rivera, Joan Cardells, Joan Sebastián, Joël Mestre, Jorge Julve, Jorge Peris, José Maldonado, Josep Pedrós, Jota Izquierdo, Juan Carlos Nadal, Juan Fabuel, Juan Olivares, Juan Ortí, Julia Galán, Laura Palau, Lluc Margrau, Lluís Masià, Lorena Amorós, Lucía Peiró, Luisa Pastor, Lukas Ulmi, María Dolores Mulá, María Reme Silvestre, Manuel Sáez, Mar Arza, Maria Llopis, María Zárraga, Maribel Domènech, Marla Jacarilla, Marta Negre, Massimo Pisani, Mery Sales, Miguel Calatayud, Mira Bernabeu, Moisés Mañas, Nelo Vinuesa i Nuria Fuster.

S’hi sumen Olga Diego, Oliver Johnson, Pablo Auladell, Pablo Bellot, Paco Martí, Paloma Navares, Pamen Pereira, Patricia Gómez & María Jesús González, Pau Pascual, Paula Prats, Pascual Arnal, Pedro Ortuño, Pepa L. Poquet, Perceval Graells, Pilar Beltrán, Rafaela Pareja, Raúl Belinchón, Rebeca Plana, Ricardo Cases, Robert Ferrer i Martorell, Roberto Mollá, Rosalía Banet, Rosana Antolí, Rosell Meseguer, Rossana Zaera, Rubén Tortosa, Sebastià Miralles, Sergio Barrera, Silvia Lerín, Silvia Sempere, Silvia Molinero, Susana Guerrero, Tania Blanco, Teresa Cebrián, Teresa Lanceta, Vicente Ortí, Vicente Tirado del Olmo, Victoria Civera, Vinz Feel Free, Xavier Arenós, Xavier Monsalvatje i Xisco Mensua.

“Durant aquests quatre anys hem aconseguit donar suport al treball de 129 artistes i col·lectius i visibilitzar-lo, apostant per la paritat i pel segell de la Comunitat Valenciana com a principals pilars d’aquest pla. Aquesta col·lecció es converteix en un llegat d’un valor grandíssim, perquè constitueix un patrimoni del present que es projecta al futur”, assenyala Pérez Pont.

La mostra més recent d’obres ha anat de la mà de la participació en la Fira d’Art Contemporani de Castelló, MART, on també es va presentar el catàleg amb aquest centenar de creacions. No obstant això, durant tot l’any la col·lecció ‘Art Contemporani de la Generalitat’ constitueix un espai protagonista en la programació expositiva del Consorci de Museus, tant amb les mostres d’adquisicions de cada campanya com amb els cicles expositius que reuneixen obres amb un fil conductor comú.

En concret, enguany ‘Art Contemporani de la Generalitat Valenciana III’ ha passat pel CCCC de València, l’Espai d’Art Contemporani de Castelló i Las Cigarreras d’Alacant; ‘Ana Teresa Ortega. El pensament exiliat’, pel Museu d’Art Contemporani d’Alacant (MACA); ‘Processos de transformació. Art Contemporani de la Generalitat Valenciana’, ‘Fórmules de resistència. Art Contemporani de la Generalitat Valenciana’ i ‘Veus pròpies. Art Contemporani de la Generalitat Valenciana’, pel Museu Antonio Ferri de Bocairent; ‘Paisatges quotidians. Art Contemporani de la Generalitat Valenciana’, ‘Territoris de la utopia. Art Contemporani de la Generalitat Valenciana’ i ‘Territoris propis. Art Contemporani de la Generalitat Valenciana’ per la Capella de l’Antic Asil d’Alcoi; i ‘Art Contemporani de la Generalitat Valenciana IV’, pel CCCC.

error: Content is protected !!