Una trobada territorial entre centres pilot i col·laboradors que van formar part dels projectes del curs 2021-2022, que van arribar a més de 6.000 alumnes de 60 centres
El CMCV és un dels tres nodes territorials de la xarxa PLANEA, junt amb ZEMOS98 (Andalusia) i Pedagogías Invisibles (Madrid)
El Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana va reunir dissabte passat els diferents centres pilot i col·laboradors de PLANEA. Xarxa d’Art i Escola de la Comunitat Valenciana, que van participar en els projectes desenvolupats durant el curs 2021-2022. Una trobada territorial que es va celebrar al Centre del Carme, i va comptar també amb la participació de l’artista Diego Díaz i el Grup d’Animació UPV, responsables dels projectes ‘Jugando con datos’ i ‘Animaleta’, respectivament.
El Consorci de Museus compta amb una línia de treball en l’Àrea d’Educació amb projectes educatius que vinculen art i escola. A més d’‘Animaleta’ i ‘Jugando con datos’, presents en la trobada, el passat curs escolar es van posar en marxa altres programes per a centres col·laboradors com ara ‘Educación por el futuro’ i ‘Escuela de garabato’, que van arribar a més de 6.000 alumnes de més de 60 centres públics de tota la Comunitat Valenciana, amb una inversió total de 195.000 euros.
Tots aquests projectes formen part de PLANEA. Xarxa d’Art i Escola, una iniciativa estatal dissenyada i impulsada per la Fundació Daniel i Nina Carasso, en col·laboració amb les entitats ZEMOS98 (Andalusia), Pedagogías Invisibles (Madrid) i el màster PERMEA del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana i la Universitat de València. El Consorci de Museus és un dels tres nodes territorials en què s’articula la xarxa PLANEA, l’objectiu de la qual és expandir i generalitzar pràctiques transformadores d’art i escola.
“Des del Consorci de Museus creiem que l’art ha de ser un pilar fonamental en l’educació, que contribuïsca de manera específica a la creació de nous imaginaris i narratives, de pensament crític i de noves sensibilitats, un motor per a totes les generacions, però sobretot per a les més joves”, assenyala el director del Consorci de Museus i del CCCC, José Luis Pérez Pont.
Els centres pilot de la xarxa PLANEA compten amb plans de centre vinculats als processos artístics contemporanis denominats PLANAE, i cada any desenvolupen els seus propis projectes que recullen en el seu PROGRAMAE, i per als quals compten amb l’ajuda i l’acompanyament del Consorci de Museus. Són l’IES Bovalar (Castelló de la Plana), CEIP Santa Teresa (València), CEIP La Coma (Paterna), CRA Terra de Riuraus (Alcalalí) i FPA Giner de los Ríos (Alacant). Durant la trobada, van estar acompanyats pels centres col·laboradors, que són els que durant el curs passat van treballar amb un dels projectes de PLANEA.
La trobada realitzada al Centre del Carme va servir per a compartir experiències i transferir coneixements, i va oferir l’oportunitat de treballar amb les creadores d’‘Animaleta’ i ‘Jugando con datos’, per a ampliar aquests projectes i poder seguir fent el treball el pròxim curs.
‘Animaleta’ i ‘Jugando con datos’
El projecte ‘Animaleta’, dirigit a centres d’Educació Primària de la Comunitat Valenciana, és una proposta creada per Animació UPV, que explora les possibilitats de l’animació com una eina d’aprenentatge integradora, amb la qual treballar de manera transversal a l’aula aplicant el model STEAM (‘Science, Technology, Engineering, Arts and Maths’). En el curs 2021-22 van participar en aquest projecte més de 1.500 alumnes i més de 30 docents de 17 centres d’Educació Primària.
Per part seua, ‘Jugando con datos: arte y redes sociales’, creada per l’artista Diego Díaz, és una proposta per a centres d’Educació Secundària de la Comunitat Valenciana que explora des d’una perspectiva creativa el paper de les dades en la societat actual. Una reflexió des de l’aula sobre l’ús que els joves fan d’Internet i de les xarxes socials, en la qual han participat més de 1.500 estudiants d’Educació Secundària de 17 centres públics de la Comunitat Valenciana.