Pedro Uris repasa la trayectoria del compañero con el que empezó en los rodajes independientes
Enmarcada dentro de las Sesiones Especiales, Mostra de València – Cinema del Mediterrani estrena hoy el documental ‘El hombre que pudo filmar’, del director y guionista Pedro Uris. “Es un documental acerca de la trayectoria de mi compañero y amigo Antonio Llorens en su faceta de realizador cinematográfico. Él es conocido como crítico y como programador, en la propia Mostra durante muchos años. Nuestra historia, sin embargo, comienza haciendo películas cuando teníamos 17 años a finales de los 70. La idea es ver con qué deseos comenzamos entonces y la trayectoria que hemos tenido posteriormente”, explica Pedro Uris.
Llorens se inició en el rodaje de cortometrajes en colaboración con Pedro Uris en las décadas de los sesenta y setenta con piezas como ‘A propósito de…’ (1969), ‘Los héroes’ (1969) o ‘Acción’ (1969), para después iniciar su trabajo como crítico cinematográfico en ‘Carteleria Turia’ y sumergirse en las labores de distribución cinematográfica.
Desde finales de los años setenta, Llorens mantiene una actividad intensa como asesor, programador y escritor para festivales de cine nacionales e internacionales como la SEMINCI de Valladolid, Festival de Málaga o La Mostra de València. En paralelo a su trabajo de crítico y escritor cinematográfico, también trabajó como programador de los Cines Babel y de los Cines Albatros. Después de casi veinte años sin rodar, volvió a ponerse tras la cámara para dirigir el largometraje ‘Après le Trou’ (‘Después de la evasión’) (2002), sobre el escritor y cineasta José Giovanni, que fue presentado en el Festival de Locarno, al que le siguieron otros proyectos como los cortos ‘La culpa ajena’ (2007) y ‘Marxmadera’ (2009) o el documental ‘Un jardí a la memòria’ (2014), en el que que recupera imágenes y fragmentos de sus propios cortometrajes elaborados entre 1969 y 1973.
Para realizar esta película, el director se traslada a sus inicios en este arte: “La singularidad es que yo cuando me planteo hacer esta película es regresando al cine que hacíamos entonces, y filmar con los modos y maneras, primero en super 8 y luego en 16 mm de finales de los 60 y principios de los 70”. Al igual que hizo en su anterior trabajo sobre José Morea, su objetivo era “trascender la trayectoria en una serie de reflexiones que se proponen al espectador sobre la libertad, la creación, el arte y la vida…”.
‘El hombre que pudo filmar’ es, entre otras cosas, una película homenaje al compañero perteneciente a la generación de directores de cine independiente valenciano, que ha sido realizada con una modesta inversión: “Comenzamos hacer cine sin financiación, sin distribución… era un cine sin papeles. Después de mucho tiempo dando vueltas por este mundo y tratando de desarrollar proyectos, que unos han salido y otros no, me planteé que quizá era el momento de llegar al principio, es decir, ese cine repleto de dificultades y limitaciones, pero en el que contábamos con una libertad que yo nunca he conseguido después. Tienes la necesidad de hacer una película y lo logras. La ventaja es que el digital permite que los proyectos se acaben”, concluye Uris.
La pionera Helena Cortesina: amb 17 anys va fundar la seua pròpia un productora.
Mostra de València presenta el primer llibre sobre l’artista, escrit per de Irene de Lucas Ramón
El llibre ‘Helena Cortesina. Una cineasta pionera a Espanya’, coeditat per la Mostra i l’Institut Valencià de Cultura, ha sigut presentat este matí dins de les activitats paral·leles del festival pel seu director artístic Eduardo Guillot; el director general de l’IVC, Abel Guarinos; i Irene Lucas Ramón, autora de l’obra.
Com ha assegurat Guillot, este llibre forma part, al costat de l’exposició que va inaugurar la Mostra en la Galeria del Tossal, del desig del festival de “reconstruir la història d’esta cineasta a través d’una investigació profunda ja que només teníem informacions aïllades sobre la seua vida i trajectòria professional”. El resultat, “un fascinant treball, quasi detectivesc” realitzat per Irene de Lucas Ramón.
“Amb l’edició d’esta obra volem retre homenatge a una figura excepcional de la cultura valenciana de principis del segle XX i a una de les grans pioneres del cine espanyol, que per desgràcia s’ha mantingut durant molts anys en l’oblit”. Una artista “polifacètica, vitalista i incansable, que des de molt jove va triomfar en el teatre, la dansa i el cinema, però que també va demostrar ser una dona valenta i compromesa amb els drets de la dona i la defensa de les llibertats democràtiques durant la Guerra Civil i després en el seu exili a l’Argentina”, assegura Abel Guarinos, director del IVC.
Sobre la primera dona a dirigir i produir un llargmetratge a Espanya, Irene de Lucas ha assenyalat que Cortesina va ser una dona especialment moderna i lliure per a l’època. Per exemple, mai es va casar malgrat tindre fills, a més de ser una artista completa: ballarina primer, després actriu de cine, directora i productora. Per si no fora suficient, crea dues empreses teatrals. El més sorprenent és esta audàcia i la seua capacitat de reinventar-se en un context molt complicat. Durant la Guerra Civil mor la seua primera filla, marxa a l’exili embarassada i aconsegueix, malgrat tot, que la seua carrera no deixe de créixer”.
L’oportunitat de fer este llibre, ha assenyalat la seua autora, “m’ha permés centrar-me en la seua aventura cinematogràfica, en com i perquè Cortesina va entrar en el món del cine i va crear amb tan sols 17 anys la seua pròpia productora per a escriure guions, interpretar-los, dirigir-los i produir-los”. Durant molt de temps, ha ressaltat, es pensava que “la seua incursió al cine venia només de les seues experiències com a actriu, però hem descobert que el seu pare en 1910 crea una botiga d’aparells cinematogràfics”. I el mateix succeix amb el mite que només hi havia un fotograma de la pel·lícula, “en la investigació hem trobat més imatges com pot veure’s en el llibre”.
Sobre ‘Flor de España’, la pel·lícula que va dirigir Cortesina en 1921, Irene de Lucas ha recordat que “les actrius productores no sempre dirigien, però ella s’atrevix a fer-ho i a més protagonitza el film. En la investigació hem descobert que la pel·lícula es va estrenar primer a Cuba en 1922, després va estar en cartell sis anys a Espanya en diferents comunitats i això el va ajudar a aconseguir el seu objectiu: entrar en el circuit teatral com a actriu gràcies al reconeixement que li va donar esta cinta”. El llibre narra la història de “una florista madrilenya i un músic que s’enamoren però que el destí els separa després. Ella comença a ser famosa i ell es fa torero per a aconseguir la glòria i poder recuperar al seu antic amor. En una correguda de bous, ell patix un accident a la plaça i ella va a l’hospital a veure’l i es reconcilien”.
Amb versions en valencià i castellà, ‘Helena Cortesina. Una cineasta pionera a Espanya’ s’edita amb motiu del centenari de l’estrena oficial al nostre país de ‘Flor de España’ (1923), el primer llargmetratge produït i dirigit per una dona al nostre país.
‘Hálala’: un experiment valencià sobre Drácula en blanc, negre i roig sang
Ramón Alfonso proposa una reflexió sobre el mite del vampir al cine a partir del primer film en què va aparéixer, ara desaparegut