- La donació ha sigut feta pels fills de l’artista, Mercedes, Francisco i Manuel Sebastián
- Les obres, que es podran visitar fins passat l’estiu, enriquixen la col·lecció d’art modern i contemporani del Museu de Belles Arts
Museo de Bellas Artes de València.
El Museu de Belles Arts de València (MuBAV) ha presentat la donació de huit obres del pintor valencià Francisco Sebastián (1920-2013), una de les figures principals en la renovació del paisatge en la plàstica valenciana i espanyola a partir de 1950, reforçant la seua col·lecció d’obres d’art del segle XX.
La donació ha sigut realitzada pels fills de l’artista, Mercedes, Francisco i Manuel Sebastián Nicolau, amb la finalitat de completar la col·lecció d’obres d’art modern i contemporani del Museu de Belles Arts de València i en record del seu pare en complir-se en 2023 el desé aniversari de la seua defunció.
La directora general de patrimoni Cultural, Pilar Tébar, ha destacat durant l’acte que des de la Vicepresidència Primera i Conselleria de Cultura i Esport “valorem extraordinàriament esta donació que contribuïx a completar la col·lecció del Museu de Belles Arts amb obres de dos dels gèneres que més puixança aconseguixen en el segle XX: el retrat i el paisatge, pintades per un artista de sòlida formació acadèmica que usa una paleta cromàtica rica que fàcilment s’identifica amb la nostra terra”.
Per la seua part, el director del Museu de Belles Arts de València, Pablo González Tornel, ha assenyalat que amb l’esplèndida donació d’obres de Francisco Sebastián “El MuBAV es reforça com a custodi de l’art valencià” i ha afirmat que el Belles Arts “ha de ser el museu de referència en les arts del segle XX a València”.
En este sentit, ha destacat la importància de poder comptar amb “els paisatges de Sebastián, que juntament amb els de Francisco Lozano o Genaro Lahuerta, mostren el vigor d’este gènere en la passada centúria”.
Per la seua banda, Francisco Sebastián Nicolau, en representació dels seus germans, ha manifestat l’orgull que suposa per a la família “que esta selecció d’obres de Francisco Sebastián passe a ser propietat dels ciutadans de la Comunitat Valenciana a través del Museu de Belles Arts de València, una institució per la qual el nostre pare sentia amor i respecte, sentiments que ens va traslladar en la nostra infantesa amb les seues lliçons davant les obres que s’hi exposen”.
Obres des de 1944 fins a 2006
Les obres donades es corresponen, en un primer bloc temporal comprés entre 1944 i 1952, amb un autoretrat i dos retrats, el de Valentina Martínez, sogra de l’artista (1951), i el de la seua esposa Mercedes Nicolau amb la seua filla Mercedes en braços (1952), llenços de factura sòbria, amb una gamma cromàtica molt severa i seleccionada, en els quals plasma una especial sensació d’afectivitat.
A este bloc d’obres s’afig un dibuix a tinta sobre paper, de 1950, que reproduïx una vista lateral del Monument a Sorolla inaugurat en 1933 a la platja de la Malva-rosa i que va ser destruït per la riuada de 1957.
Un segon bloc agrupa quatre obres realitzades en un espai temporal que comprén des de 1970 a 2006 i que exemplifiquen la dedicació plena de Francisco Sebastián al gènere del paisatge en estos anys de maduresa. El protagonisme del tema serà tal que els elements anecdòtics, inclosa la figura humana, desapareixen gradualment però de manera constant i definitiva.
Així, des de Paisatge de platja (1970) fins a Nocturnitat aparent, les quatre pintures són exemples singulars d’algunes de les sèries més representatives de l’artista sobre la seua personal visió del paisatge, dedicades al Saler, la Malva-rosa, Lanzarote i l’Albufera, esta ja en una aproximació formal a l’abstracció, pròpia de l’última etapa creativa de l’artista.
Les huit obres de Francisco Sebastián que, gràcies a esta donació, ara s’integren en els fons del Museu de Belles Arts de València són proves fefaents de la seua preocupació essencial pel color, amb el qual l’artista aconseguix els efectes d’emoció estètica que es proposa en les seues estratègies compositives, i suposen una àmplia representació dels interessos plàstics i artístics de l’artista valencià.
La donació inclou, a més, un bust de Francisco Sebastián realitzat en 1943-1944 pel pintor i escultor valencià Carmelo Pastor Pla (1924-1966), en algeps patinat imitant bronze, que passa a formar part també de la galeria de retrats i autoretrats d’artistes amb els quals ja compta el Museu de Belles Arts.
Francisco Sebastián
Format a l’Escola d’Arts i Oficis i en la de Belles Arts de Sant Carles, de la qual va arribar a ser catedràtic de Colorit i Composició i director, Francisco Sebastián va plasmar una mirada personal sobre el paisatge valencià, amb gran nombre de pintures dedicades a les platges del Saler i la Patacona, les coves de Paterna i a paratges tan característics com l’Albufera i els seus arrossars. En altres obres, no obstant això, va girar la vista sobre el paisatge castellà i el de l’illa de Lanzarote.
En la seua etapa de formació va participar en exposicions col·lectives com ‘Un segle de pintura i escultura valenciana’ (1946), que reunia obres dels pensionats de la Diputació Provincial de València.
Dècades més tard, la seua participació en mostres com ‘The Art of Spain’ a Teheran (1979) o l’Exposició Hispanopolonesa a Aix-en-Provence (1994) donarien a conéixer el seu treball més enllà de les nostres fronteres.
En 1999 es va celebrar una exposició retrospectiva del seu treball en el Museu de Belles Arts de València amb motiu dels seus cinquanta anys de carrera artística: ‘50 anys en la pintura de Francisco Sebastián’.
Francisco Sebastián, que també va destacar com a dissenyador, decorador i muralista, va demostrar una gran solvència en l’ús de diferents tècniques (oli, aquarel·la, acrílic, dibuix), la qual cosa el va permetre desenvolupar un segell particular i distintiu al llarg de tota la seua carrera.
Com a reconeixement a la seua trajectòria i a la seua labor, que el van posicionar com un dels principals paisatgistes valencians de la seua època, Francisco Sebastián va obtindre en 2012 el nomenament de Fill Predilecte de la Ciutat de València.