El MuVIM exposa els homenatges de l’artista i col·leccionista Antonio Pérez a les grans icones de l’Art Contemporani

El MuVIM exposa els homenatges de l’artista i col·leccionista Antonio Pérez a les grans icones de l’Art Contemporani

  • ‘Antonio Pérez. Complicitats’ consta de 120 peces o objectes trobats pel creador manxec al llarg de la seua trajectòria artística i que servixen per a homenatjar artistes claus del surrealisme, l’abstracció, l’art pop, el nou realisme i el minimal art, entre altres moviments i tendències
  • La mostra, que podrà visitar-se de manera gratuïta fins a febrer a la Sala Baja del museu de la Diputació, inclou referències a Duchamp, Dalí, Tàpies, Saura, Hirst, Gordillo, Stella, Buñuel, Miró i Picasso, entre molts altres

El MuVIM fa un pas definitiu en l’enfortiment dels seus vincles amb la Fundació Antonio Pérez i presenta una inèdita exposició amb 120 peces amb les quals l’artista i col·leccionista nascut a Guadalajara homenatja els grans creadors de l’art contemporani. ‘Antonio Pérez. Complicitats’ podrà visitar-se fins al 18 de febrer a la Sala Baja del museu de la Diputació de València, amb accés gratuït.

El diputat de Cultura, Paco Teruel, ha valorat positivament “l’estreta col·laboració amb la Fundació Antonio Pérez, que ha donat ja els seus fruits amb exposicions com la dels fons de l’editorial Ruedo Ibérico, ‘Eros Clandestí’ i ara esta magnífica selecció d’obres d’Antonio Pérez que ens permeten viatjar per les tendències estètiques de l’art contemporani”. Teruel felicita l’equip del MuVIM que encapçala Rafa Company pel seu treball i destaca “esta proposta tan interessant, que no sols ens trasllada a l’imaginari de grans obres de la història de l’art, sinó també a les múltiples visions d’altres creadors, d’estils i tècniques molt diferents, que en inspirar-se en eixes obres han contribuït a la seua projecció i a la de l’art en general”.

El responsable provincial de Cultura es referix, per exemple, als homenatges d’Antonio Pérez a las Meninas, el cèlebre quadre de Velàzquez reinterpretat per altres creadors com Picasso, Morandi, Saura, Equipo Crònica, Manolo Valdés, Carmen Calvo o Miquel Navarro. L’artista i col·leccionista manxec aconseguix trobar l’art en qualsevol objecte; és famosa la seua visió de las Meninas a través de deixalles com a papers de caramels, pedres, llandes, casquets de bombetes o l’estany amb el qual es recobreixen les botelles de vi.

En la roda de premsa que ha tingut lloc este dijous en el museu de la Diputació, el cap d’Exposicions del MuVIM, Amador Griñó, ha explicat que la mostra “és una selecció dels objectes trobats per Antonio Pérez al llarg de la seua trajectòria artística, i les complicitats amb els grans artistes als quals admira i valora, que ens permeten fer una relectura de l’art contemporani amb un altisim valor estètic i didàctic».

Griñó ha afegit que la nova proposta del MuVIM “projecta la faceta artística i la de col·leccionista d’Antonio Pérez, dedicat a l’Objecte Trobat i col·leccionista de totes eixes obres d’artistes contemporanis que hui formen part de la col·lecció del museu de la Diputació de Cuenca. La selecció inclou també obres d’artistes valencians amb les seues respectives referències a Carmen Calvo, Equip Crònica, Manolo Valdés o Joan Verdú. Així com homenatges que Antonio Pérez fa a altres artistes valencians com Miquel Navarro o Andreu Alfaro”.

Les complicitats d’Antonio Pérez

La comissària de l’exposició, Mónica Muñoz, ha explicat que “molts d’estos homenatges que podem veure en l’exposició responen a l’amistat que el mateix Antonio Pérez tenia amb els artistes”. Acompanyada pel director de la Fundació Antonio Pérez, Jesús Carrascosa, i Amador Griñó com a cap d’Exposicions del MuVIM, la comissària ha repassat durant la presentació de la mostra part del contingut que podrà visitar-se fins a febrer.

“Alguns dels objectes destacats són l’Homenatge a Marcel Duchamp o Família Duchamp, com denomina a un conjunt d’ampollers, idèntics al ready made titulat ‘Botellero’ (1914) de Duchamp, el mateix que Antonio ha anat recopilant i buscant per diferents botigues d’antiquaris a París i Madrid fins a reunir alguns dels quals hui podem veure ací”, explica Mónica Muñoz.

En general, són homenatges a artistes com Marcel Duchamp, Claes Oldenburg, Chamberlain, Pablo Gargallo, Max Ernst, Morandi, Brancusi, Miquel Navarro, Antonio Saura, Luis Gordillo, Antoni Tàpies, Damien Hirst o Frank Stella, i així una llarga llista de complicitats entre les quals continua bussejant la comissària de la mostra: “veiem referències al surrealisme que reflectix a través de souvenirs descontextualitzats, l’interior de caixes de caramels muntats sobre una peanya disposats mil·limètricament, l’acoblament de pedres i paper formant figures, deixalles arquitectòniques, ferramentes de cultiu sobre fusta rústica… Així sorgixen els homenatges a Salvador Dalí, Luis Buñuel, Joan Miró, Alberto Giacometti i Max Ernst”.

Una evocadora experiència, amb el fil conductor de l’art contemporani, que ocuparà la Sala Baja del MuVIM fins al 18 de febrer, amb entrada lliure de dimarts a dissabte (10-14 i 16-20 hores) i diumenges de 10 a 20 hores de manera ininterrompuda.

error: Content is protected !!