L’exposició reuneix obres d’onze artistes de la Comunitat Valenciana sobre els conceptes d’espai, casa i memòria, i pot visitar-se fins al 10 de setembre al Museu del Mar
En el marc de l’exposició, se celebrarà una ‘performance’ vocal i un taller participatiu amb les artistes Maribel Domènech i Susana Guerrero i les dones xarcieres de Santa Pola, els dies 15 i 22 de juliol, respectivament
El director del Consorci de Museus, José Luis Pérez Pont, juntament amb Nely Baile, regidora de Cultura de l’Ajuntament de Santa Pola, i la directora del Museu del Mar de la localitat, María José Cerdà-Bertomeu, ha presentat hui la mostra ‘Memòria d’un espai propi. Art contemporani de la Generalitat Valenciana’, que pot visitar-se fins al 10 de setembre al Museu del Mar de Santa Pola (Alacant).
L’exposició, que forma part de l’acord de col·laboració entre el Consorci de Museus i l’Ajuntament de Santa Pola per a l’any 2023, reuneix una selecció d’obres adquirides per la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport per a la col·lecció ‘Art contemporani de la Generalitat Valenciana’. En aquestes obres, onze artistes de diferents generacions i amb diferents plantejaments tècnics i estilístics generen una visió polièdrica de la identitat com a individus i com a societat, partint de la reflexió sobre els conceptes d’espai, casa i memòria.
“Amb aquesta nova exposició, que hem dissenyat especialment perquè es presente al Museu del Mar, en estreta col·laboració amb l’Ajuntament de Santa Pola, proposem una reflexió sobre el paper dels espais quotidians en la creació de la identitat, mostrant una selecció d’obres que formen part del programa d’adquisicions d’art contemporani iniciat en 2017 per la Generalitat Valenciana. Aquesta col·lecció es caracteritza per la diversitat generacional i territorial, la igualtat de gènere i la riquesa temàtica, com a interpretació de les realitats de la nostra societat i el nostre temps”, assenyala el director del Consorci de Museus, José Luis Pérez Pont.
“Per a l’Ajuntament de Santa Pola, la implicació del Consorci de Museus amb el Museu del Mar és una oportunitat per a acostar a aquesta localitat turística, i en temporada alta, els i les artistes més rellevants de la Comunitat, en una exposició que reflexiona sobre el poder de la identitat personal i col·lectiva entorn de la casa, el paisatge i el patrimoni comú. Volem agrair públicament la tasca exercida pel seu director, José Luis Pérez Pont, així com l’excel·lent treball dut a terme per tot l’equip del Consorci, coordinat per Lucía González, per a aquesta exposició. El treball exercit pel Consorci en aquesta etapa ens ha fet sentir orgullosos a tots els valencians de l’impuls que s’ha donat a les arts experimentals i a la cultura que ens fa reflexionar més enllà del pur entreteniment. Confiem a comptar amb la seua col·laboració per a futures iniciatives i, d’aquesta manera, que des del sud puguem vertebrar l’oferta expositiva de tota la Comunitat”, assenyala la regidora de Cultura de l’Ajuntament de Santa Pola, Nely Baile.
En l’exposició poden veure’s les peces ‘Identidad perdida en suelo hidráulico’ i ‘Trasunto de identidad’, d’Alejandro Casanova; ‘Sonidos a la libertad’, d’Alejandro Mañas; ‘Sleepwalker Chronobiology’, d’Amanda Moreno; ‘Escenografías de la memoria: la lógica de una obsesión’, de Carolina Ferrer; ‘Out of place’, d’Elena Martí; ‘Dolmen, Requiem’, de Jorge Peris; ‘La casa y la voluntad de resistir’, de Maribel Domènech; ‘La memoria de las piedras’, de Nuria Riaza; ‘Cantos rodados a la memoria’, de Paloma Navares; ‘El bolsón de las palabras’, de Teresa Cebrián, i ‘Bata de cola. La salida’, de Susana Guerrero.
En el marc de la mostra, el Consorci de Museus i el Museu del Mar celebraran també dues activitats amb entrada i participació lliure. El dissabte 15 de juliol, a les 13.00 hores, tindrà lloc una ‘performance’ vocal, resultat del taller d’experimentació dirigit per Sonia Megías a partir de les obres exposades. El dijous 20 de juliol, de 19 a 21.00 hores, al pati d’armes del castell fortalesa se celebrarà el taller participatiu ‘Arte, redes y rederas’, amb les artistes Maribel Domènech i Susana Guerrero, en col·laboració amb les dones xarcieres de Santa Pola i el públic general, per a l’elaboració d’una instal·lació elaborada per xarxes donades per l’empresa santapolera Tambores.
Art contemporani de la Generalitat Valenciana
En 2017, la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport, en el marc del Pla incentiu del patrimoni artístic valencià, va posar en marxa una línia d’adquisició d’obres d’art amb el propòsit doble de dinamitzar el mercat artístic contemporani, alhora que reunir un conjunt d’obres representatives de l’estat de la creació artística a la nostra Comunitat.
Des de 2017, la Generalitat Valenciana ha adquirit un total de 129 obres d’art per valor d’1,7 milions d’euros, donant suport a la carrera de nombrosos artistes nascuts o residents a la Comunitat Valenciana, generant memòria, arxivant i ordenant les obres, tant pel que fa a la conservació museística com sobre el paper, mitjançant publicacions que documenten el progrés de la col·lecció.
Les obres que nodreixen la col·lecció d’art contemporani de la Generalitat Valenciana procedeixen d’artistes de diferents generacions i diversos interessos artístics i vitals, i, per això, constitueixen un reflex fidel de l’heterogeneïtat i el dinamisme que caracteritza la nostra escena creativa. A través del Consorci de Museus, s’ha desenvolupat una activitat expositiva continuada de la col·lecció, articulada en mostres itinerants al llarg de tota la Comunitat.