Foto 1: Exposición El árbol de la rabia comisariada por Semíramis González en el Espai d´ Art Contemporani de Castelló. EACC. Obra de Julia Galán. Fotografía de María LaMuy
Impulsar la professionalització, els drets i la conciliació de les artistes i les professionals del sector artístic i combatre la seua precarietat, eix de l’ II DebatsMAV
Les exposicions individuals de dones artistes representen el 39% de les programades pels principals espais expositius públics i privats de la CV en l’inici de la temporada artística
Els ingressos totals anuals del 55,7% de les artistes espanyoles no superen els 8.000€
Què fer perquè les dones que treballen en el mig artístic puguen subsistir i consolidar una carrera laboral i professional digna? Este tema reunirà dilluns que ve 16 d’octubre, a les 18h en el centre cultural La Nau a 2 destacades representants del món de l’art, Semíramis González, gestora i comissària independent, i Verónica Ruth Frías, artista i corresponsable del projecte RARA, en un diàleg promogut per l’associació Dones en les Arts Visuals (MAV) i moderat per Sofía Albero, gestora cultural i comissària, dins del cicle DebatsMAV, que enguany celebra la seua segona edició. Durant la trobada funcionarà paral·lelament un Espai de Cures i Mediació a càrrec de l’artista Andrea Restrepo a fi de facilitar la conciliació de les persones interessades a assistir.
Semíramis González i Verónica Ruth Frías han participat al costat d’altres professionals en investigacions sobre el sistema de l’art i l’autoria de les exposicions andaluses que constaten l’existència d’una bretxa de gènere en el sector. Per part seua, els informes que MAV ve elaborant des de 1991 sobre la presència de les dones artistes en la programació de museus i centres d’art, encara que confirmen este desequilibri, testifiquen que este s’ha anat mitigant de manera notable en els últims anys. Un avanç apreciable a la Comunitat Valenciana on les exposicions individuals de dones artistes programades pels principals espais expositius públics i privats representen el 39%, una xifra similar a l’any passat i elaborada per la secció valenciana de MAV.
Este important avanç, que implica una major professionalització de les artistes, coexisteix amb una crònica precarietat. Segons la investigació L’activitat econòmica d’els/les artistes a Espanya (2019) dels professors Marta Pérez i Isidro López-Aparicio. Segons aquest estudi els ingressos anuals totals -siguen artístics o no- de quasi la meitat de les i els artistes espanyols no superen els 8.000€, si bé en el cas de les dones el percentatge és del 55,7% enfront del 38% dels homes. Elles són, doncs, “les precàries dels precaris” en expressió de l’artista Esther Ferrer. Per part seua, els ingressos percebuts exclusivament pel desenvolupament de la seua activitat artística representen entre el 80 i el 100% dels seus ingressos anuals totals per al 11,6% de les dones i el 17,9% dels homes.
Altres dades posades de manifest per este i altres estudis parlen d’una relació menys estable amb les galeries per part de les dones, del valor inferior de les seues obres en el mercat, d’una carrera més curta o amb més aturades i menor cotització a la Seguretat Social, entre altres desigualtats de gènere. No es coneixen estudis sobre la situació econòmica d’els/les artistes valencians i la seua presència en el mercat, però donada la fragilitat de l’ecosistema de l’art en esta Comunitat, les dades poden ser més preocupants.
Estes realitats emmarcaran el debat del pròxim dilluns 16 d’octubre en La Nau i en el qual les ponents Semíramis González i Verónica Ruth Frías compartiran les seues reflexions sobre les possibles mesures a implementar tant a nivell nacional com autonòmic per a mitigar els desequilibris existents per raó de gènere en el sector artístic i avançar en professionalització, drets i conciliació.
La segona edició del cicle *DebatsMAV, que enguany porta per títol La professionalització de les dones artistes a la Comunitat Valenciana, finalitzarà l’amb un col·loqui sobre Maternitat i cures moderat per Nerea Bella, investigadora feminista, que se celebrarà el pròxim 21 d’octubre a la Llotja del Cànem de Castellò i en el qual participaran Maite Garbayo, investigadora, comissària i docent, i les artistes Art al Quadrat, Lluna Llunera i Sara Belles.
DebatsMAV és una iniciativa promoguda per l’associació Dones en les Arts Visuals (MAV) que persegueix generar en la nostra Comunitat un espai de reflexió obert a la ciutadania per a promoure la igualtat i el reconeixement de les aportacions de les dones a la història de l’art. En esta la seua segona edició compta amb el suport de la Vicepresidència Segona i Conselleria de Serveis Socials, Igualtat i Habitatge de Ia GVA i la col·laboració del Vicerectorat i el Observatori de Cultura de la Universitat de València i l’Institut Universitari d’Estudis Feministes Purificació Escribano de l’UJI.
Creada en 2009, Dones en les Arts Visuals compta amb 106 sòcies a la Comunitat Valenciana i més de 700 a nivell nacional: artistes, comissàries, investigadores, gestores culturals, docents, galeristes, periodistes especialitzades, editores, dissenyadores, crítiques, col·leccionistes, arquitectes, etc