- La mostra ‘Emilio Ros Benet. Retrats i paisatges’ pot visitar-se en el Saló de Respecte de la corporació provincial fins al 30 de setembre, els dissabtes i diumenges de 10 a 14 i de 16 a 20 hores
- L’exposició organitzada per l’OFITEC inclou desenes de paisatges pròxims plasmats amb la senzillesa del pintor becat per la Diputació entre 1942 i 1945, així com retrats familiars i d’artistes i polítics
La Diputació de València recupera el llegat artístic del pintor valencià Emilio Ros Benet amb l’exposició ‘Retrats i paisatges’, que podrà visitar-se en el Saló de Respecte de la corporació provincial, en plaça Manises, fins al 30 de setembre, amb horari de 10 a 14 i de 16 a 20 hores els dissabtes i diumenges.
El repertori d’Emilio Ros, primer artista becat per la Diputació en pintura després de la Guerra Civil, està replet de temes pròxims plasmats amb senzillesa a través dels seus paisatges i retrats. Desenes d’ells formen part d’una exposició organitzada per l’Oficina de Restauració i Difusió del Patrimoni Artístic de la Diputació (OFITEC), i comissariada per Arantxa Esteban, la professora de la Universitat Politècnica de València Marina Puyuelo i Estrella Ros Conde, filla de l’artista nascut a la Fonteta.
El president de la Diputació, Toni Gaspar, ha acompanyat a la família d’Emilio Ros i el diputat de Patrimoni, Andreu Salom, en l’obertura de ‘Retrats i Paisatges’, una recopilació pictòrica que, en paraules del mateix Salom, “pretén retornar a molts dels artistes pensionats de la Diputació el reconeixement que mereixien i no sempre van poder tindre en vida, en el cas d’Emilio Ros a conseqüència d’una mort prematura que va truncar una carrera molt prometedora en la qual va arribar a collir diversos premis nacionals”.
Ros Benet va ser pensionat de la Diputació entre 1942 i 1945, any en què va pintar el retrat del llavors president de la corporació provincial, Rincón de Arellano, un dels encàrrecs de la institució i una de les peces que oferix la mostra al costat de paisatges de camp i ciutat, des del carrer Xàtiva fins a la Malva-rosa, el Vedat o els voltants de Madrid; i una àmplia selecció de retrats institucionals, d’artistes com Ignacio Pinazo i d’àmbit familiar, amb especial protagonisme de la seua esposa i musa, Amparo Conde.
Estrella, filla i comissària
Durant la presentació de ‘Retrats i paisatges’, la filla de l’artista, Estrella Ros Conde, s’ha endinsat en l’univers pictòric del seu pare a través d’un poema escrit per la seua mare Amparo. La comissària i artífex de la mostra, composta principalment per fons de la Diputació i col·leccions privades, ha emfatitzat la dificultat de viure la llum i tractar de pintar-la. “Tu la vas pintar i vas viure en ella, il·luminant-nos amb els teus quadres”, reconeix al seu espòs Amparo Conde, imatge del cartell de l’exposició.
Una altra de les comissàries, la professora de la UPV Marina Puyuelo, ha agraït a la Diputació el seu programa de recuperació de pensionats, que en esta ocasió permet “posar de nou en cartell a Emilio Ros, un artista que va treballar molt dur per a pintar més de 500 retrats de gran qualitat, reconeguts per institucions públiques i privades i exposats en diferents sales de València i Madrid”.
L’experta en art de la Politècnica coincidix amb Estrella Ros en la importància de la llum en l’obra del seu pare, i afig que el treball d’Emilio Ros Benet “és una mostra destacada de la pintura de cavallet, del carrer; la visió tranquil·la i assossegada d’una mena d’art que hui considerem clàssic però que en el seu temps va ser d’avantguarda”.