- La mostra ‘Fum controlat. Fumeral’, que podrà visitar-se els dissabtes i diumenges fins a desembre al Saló de Respecte de la Diputació, recull prop de 40 peces del Premi Nacional d’Arts Plàstiques
- El president Gaspar i el propi artista obrin esta exposició d’accés lliure que presenta el vessant més poètic del creador valencià i el seu interés per les estructures urbanes, l’aigua i el sexe
- Peces d’algeps, fusta i ferro es combinen amb dibuixos, collages i una projecció obra del mateix Navarro que assembla els seus treballs amb imatges en blanc i negre i música de Rachmaninoff
La Diputació exposa l’obra passada i present del creador valencià Miquel Navarro, Premi Nacional d’Arts Plàstiques. El Saló de Respecte de la corporació provincial acull entre octubre i desembre la mostra ‘Fum controlat. Fumeral’, una selecció de prop de 40 peces del pintor i escultor de Mislata, entre les quals s’inclouen les seues ciutats de terracota, les ximeneres fumejants i reptadores, l’interés per l’aigua i l’àmbit rural i el simbolisme fàl·lic que acompanya molts dels treballs de l’artista de la ciutat i el cos humà.
L’exposició comissariada per la doctora en Història de l’Art i Cultura Visual Mª Dolores Durán ens trasllada al microcosmos concebut per Miquel Navarro entre l’horta i l’urbs, amb les seues fàbriques d’espigolades ximeneres de rajola, el fang, els insectes, els edificis de la gran ciutat i l’enigma del fum; un hàbitat creatiu imbuït de records de la infància i la maduresa de les formes fàl·liques com a font d’energia i desig. ‘Fum controlat. Fumeral’ podrà visitar-se els dissabtes i diumenges, de 10 a 14 i de 16 a 20 hores en la seu central de la Diputació en plaça Manises, amb accés gratuït i fins a final d’any.
El president de la Diputació, Toni Gaspar, ha mostrat la seua satisfacció per poder projectar des de la institució provincial la vida i obra de “un valencià il·lustre, un dels nostres creadors més internacionals que continua donant la volta al món amb les seues reflexions sobre uns orígens humils amb els quals és fàcil identificar-se”. Gaspar ha considerat un privilegi que la Diputació compte entre el seu patrimoni artístic amb una de les obres destacades de Miquel Navarro, la ‘Estructura urbana’ de 1983 que trobem en l’accés a la mostra.
La ciutat de terracota és una de les 37 peces que exhibix la mostra, pertanyents a col·leccions privades i la Fundació Miquel Navarro. Dibuixos, maquetes i escultures de fusta, ferro i algeps que recorren la trajectòria del creador del ‘Parotet’ i la ‘Pantera Rosa’ des dels seus inicis fins a l’actualitat, amb obres clàssiques com ‘La sèquia’ (1976-77) i treballs recents, inacabats, com ‘La ciutat blanca’, una peça de laboratori que, entre efectes de llums i ombres, reflectix l’essència d’un artista multidisciplinari que continua sentint i construint.
El ‘laboratori’ de Miquel Navarro
El propi artista definix l’exposició com “el laboratori de Miquel Navarro, un recorregut per tota la meua trajectòria des dels primers dibuixos dels anys seixanta fins als treballs que estic creant actualment com a base d’altres obres majors”. En paraules del mateix Navarro, “el que podem veure ací en la Diputació és l’ànima de la meua proposta creativa, potser el meu vessant més poètic”.
El recorregut per les etapes artístiques de Miquel Navarro finalitza en una improvisada mini sala de cinema en la qual es projecta un curtmetratge surrealista de 25 minuts produït pel mateix autor. El muntatge, amb música de César Franck i Sergei Rachmaninoff, és una de les peces claus de la mostra, si bé “no té una estructura narrativa, sinó una falsa narració que s’alimenta de la lírica del desig i del treball que he realitzat en tots estos anys”.
L’obra de Miquel Navarro no és fàcil d’explicar de manera categòrica, i això és una cosa premeditada. En paraules del creador valencià, “del meu treball es pot desprendre el que un vulga; tracte que l’espectador raone per si mateix”.
Foto de Abulaila. Exposición Miquel Navarro Fum controlat Fumeral