LA NAU EXPOSA ‘CONTRA-PETJADES’ – Artistes ecologistes enfront de la crisi mediambiental

LA NAU EXPOSA ‘CONTRA-PETJADES’ – Artistes ecologistes enfront de la crisi mediambiental

Fins el 23 de febrer de 2025

L’exposició Contra-Petjades. Artistes ecologistes enfront de la crisi mediambiental es presenta en un context d’emergència ecològica sense precedents, caracteritzada pel canvi climàtic, la pèrdua de biodiversitat i la contaminació. La mostra intenta desenvolupar una consciència crítica i activa enfront dels desafiaments ambientals contemporanis a través de l’art. És el resultat d’una recerca entorn de l’art i l’ecologia en el context valencià, que analitza les narratives d’artistes compromesos amb una estètica i una ètica sostenibles i que promou la preservació i la recuperació de la natura mitjançant una varietat de tècniques i enfocaments.

Es tracta de cinc artistes, entre els quals es troba Graham Bell Tornado (Aberdeen, 1966), que utilitza performance, vídeo, música, art gràfic, fotografia i dibuix per a explorar les relacions entre la realitat biològica i política, en què destaquen temes com l’ecologia queer i l’ecotransfeminisme. Miriam Martínez Guirao (Elx, 1981) integra l’ecologia amb la psicologia ambiental en la seua obra multidisciplinària utilitzant mitjans com el dibuix, la instal·lació i la ceràmica. Entre els seus objectius es troba elevar la consciència sobre l’impacte ambiental de les accions artístiques. Bea Millón (Sagunt, 1992) qüestiona les relacions socioculturals i la seua sostenibilitat treballant en projectes col·lectius amb organitzacions locals i diverses ONG. La seua obra combina acció, fotografia, disseny gràfic i vídeo i se situa entre l’art i l’activisme alineats amb la perspectiva descolonial. Marco Ranieri (Milà, 1984) dialoga amb el medi ambient i els seus habitants usant materials trobats en el paisatge per a atorgar-los un significat simbòlic i una memòria col·lectiva. El seu treball inclou el dibuix, la fotografia, el gravat, l’escultura i l’acció, per promoure un vincle empàtic entre persones i llocs. Chiara Sgaramella (Cerignola, 1982) investiga les relacions entre ecosistemes naturals i societats humanes. Aborda temes com la producció d’aliments i l’agricultura des d’un enfocament postdisciplinari a fi de visibilitzar críticament els factors que alteren els equilibris naturals.

Contra-Petjades actua com un pont entre l’art i l’activisme mediambiental proposant un discurs museològic accessible i conscient. Les obres exposades se serveixen de materials reciclats i tècniques mixtes i combinen l’estètica DIY (fes-ho tu mateix), DIWO (fes-ho amb altres) amb procediments científics i projectes col·lectius. Més enllà de sensibilitzar sobre la crisi ecològica, Contra-Petjades fa referència al concepte de contrapetjada de carboni i subratlla el paper del món de la cultura i de l’art en la compensació de les emissions de CO2 i en la promoció d’un pensament reparador. Així, la mostra mira de contrarestar els discursos negacionistes i advoca per una vida més equilibrada tot remarcant la importància de l’art com a instrument per al canvi de paradigma social i mediambiental.

María Eugenia Rojo Mas

Comissària

error: Content is protected !!