La secretària autonòmica de Cultura inaugura una mostra que commemora el mig segle d’història d’este arxiu, dependent de la Direcció General de Cultura
La secretària autonòmica de Cultura, Pilar Tébar, ha inaugurat l’exposició ‘50 anys de l’Arxiu Històric Provincial d’Alacant. El valor d’un arxiu’, una mostra amb la qual es commemora el seu 50 aniversari i en la qual es fa un recorregut didàctic per la història del centre per a explicar a la societat la importància del treball que realitza.
Tébar ha felicitat l’Arxiu per “l’excel·lent treball fet al llarg del seu mig segle d’història”, que fa que ens trobem “davant d’un gran contenidor de documentació de la província d’Alacant, que arranca en el segle XVI i ens acosta fins als nostres dies i al qual podríem referir-nos com el nostre ‘banc de memòria’, del ‘no oblit’, obert a la investigació i a la ciutadania”.
“Els fons de l’AHPA cartografien el nostre passat i recuperen els silencis de la història de la nostra província —ha assenyalat Tébar—, obrint les portes a la consulta de les fonts primàries, als lligalls i documents generadors de recursos per a la investigació, interpretació i estudi fonamentals per a conéixer millor la història de la província d’Alacant”.
Així mateix, ha destacat que este treball “requerix una enorme pulcritud en els seus processos, realitzar-los amb compte i cura, ja que de la seua catalogació i posterior conservació depenen el gran nombre d’usuaris d’este arxiu”.
Exposició commemorativa
La mostra divulgativa, que s’ha inaugurat este matí en la seu de l’Arxiu Històric Provincial d’Alacant, té com a objectiu mostrar a la societat les funcions de l’AHPA i la composició dels seus nombrosos fons.
Estos abasten des d’arxius judicials, protocols notarials, de comptadoria d’hipoteques, de l’Administració Central Delegada, d’Obres Públiques, el fons del Govern Civil, d’Educació i Ciència i també de donacions privades amb arxius d’associacions i entitats que han format part de la història d’Alacant.
La primera part de l’exposició està dedicada a la història de l’Arxiu. En esta, es distingix una primera etapa que va des de la seua creació en 1974 fins a 2008, període en el qual l’AHPA va compartir la seua seu amb la de la Biblioteca Pública d’Alacant a la Casa de la Cultura.
De la primera etapa es mostra la labor desenrotllada en la recollida dels fons fundacionals, com els protocols notarials de la província de l’Alacant o els fons de les delegacions provincials dels ministeris a Alacant, durant els quals es va fer molta faena de descripció arxivística per a posar la documentació a la disposició dels investigadors.
La segona etapa coincidix amb el trasllat al nou edifici de l’AHPA al carrer Guillem de Castro 3; una instal·lació que ha permés desenrotllar altres aspectes de les tasques d’arxiu com la difusió i la didàctica.
Entre les activitats fetes durant este període destaquen les vint-i-quatre exposicions monogràfiques organitzades i la creació d’una aula didàctica per la qual passen cada any prop de 20.000 estudiants, que consoliden l’AHPA com a líder a escala estatal per la seua labor didàctica.
Importància del seu paper en la societat
La segona part de l’exposició gira entorn de les funcions que realitza l’Arxiu i quin és el valor que té per a la societat. Així, en un primer bloc s’expliquen les funcions de l’AHPA, que van des de reunir el patrimoni documental amb la recollida de fons públics i donacions privades a l’organització i òptima conservació de tots els documents i els treballs de servici i difusió.
Cal destacar que, al llarg de tota la seua existència, l’AHPA ha rebut donacions d’arxius privats tan interessants com els dels arquitectes Juan Guardiola i Juan Antonio García Solera, o el fons de l’exili algerià.
En el segon bloc, denominat ‘Els valors de l’AHPA’, es fa un recorregut per la seua contribució a la societat com a espai de memòria de la societat i garant dels drets de la ciutadania.
Entre els documents que allotja l’Arxiu, la mostra posa l’accent en els protocols notarials del segle XVII al XX que conten, per exemple, la història del monestir de la Santa Faç, dels Fons de la Desamortització de l’Església en el segle XIX, de la Guerra de la Independència o de l’Institut Jorge Juan, entre altres.
L’Arxiu repassa també l’extensa varietat d’investigacions que s’han realitzat amb els seus fons, des de treballs de genealogia a heràldica, història, economia o justícia, així com documents inèdits fins ara de molt diversos materials.
La mostra es completarà, a més, amb l’organització de tallers didàctics dirigits a escolars, amb la finalitat que les generacions més jóvens puguen conéixer millor la importància de l’Arxiu.