- El nou festival, impulsat pel Vicerectorat de Cultura i Societat de la UV, se celebrarà entre l’1 i el 7 d’octubre.
- El Barroquista, Mi enfermera favorita, Pakozoico o les jutgesses d’A hacer punyetas mantindran trobades amb l’alumnat universitari per a contar les seues experiències.
- Neurona FEST també ha programat un recital de poesia a càrrec de Marwán, així com altres espectacles de música i teatre en els seus quatre campus.
El Vicerectorat de Cultura i Societat de la Universitat de València estrena un nou festival, Neurona FEST, que pretén acostar els seus estudiants a personalitats influents de la divulgació científica a través d’Internet. Per a això, i en el marc del programa Cultura als campus, ha incorporat una dotzena d’especialistes en nombroses àrees del coneixement, que es desplaçaran des de diferents punts de la geografia espanyola per a relatar les seues experiències en els quatre campus de la Universitat de València: Blasco Ibáñez, Burjassot, Tarongers i Ontinyent. L’objectiu: inspirar l’alumnat perquè es plantege la possibilitat d’endinsar-se en el món de la divulgació mitjançant l’ús d’Internet i les xarxes socials, una cosa que fan molt bé els protagonistes del Neurona FEST, alguns dels quals acumulen milions de followers.
La vicerectora de Cultura i Societat de la UV, Ester Alba, ha explicat que la programació de Cultura als campus, de la UV, arranca enguany amb un festival que pretén acostar a l’estudiantat joves divulgadores i divulgadors que s’estan convertint en referents en Internet: “Cerquem estímuls creatius per al nostre alumnat, casos d’èxit en el món de la divulgació en Internet de persones molt joves que conten les seues experiències, d’igual a igual. Entre els participants hi ha fins i tot alguna persona graduada en la UV”. Per això, segons puntualitza, el festival dedica una jornada a cada campus amb xarrades centrades en l’àrea de coneixement que s’imparteix en aquests. “Que la cultura arribe als campus universitaris és una línia estratègica per a la Universitat de València. Durant l’any organitzem en aquests espais més d’un centenar d’activitats, però aquest curs volíem començar amb un festival”, conclou.
El festival ha estat possible gràcies al suport de la Conselleria d’Educació, Cultura, Universitats i Ocupació, en el marc de CultuViva.
Un atractiu programa amb especialistes per a cada campus
El festival comença el dimarts,1 d’octubre, dia en què les trobades es desenvoluparan al campus de Blasco Ibáñez, amb especialistes en els graus que s’imparteixen ací. La Sala Palmireno de la Facultat de Geografia i Història acollirà la primera taula (11 hores), a càrrec de la psicòloga graduada a la Universitat de València, Lorena Gascón (@lapsicologajaputa). A continuació, a les 12 hores, el divulgador cultural i escriptor Miguel Ángel Cajigal
(@elbarroquista) parlarà sobre art i com millorar la divulgació a través d’Internet. Ja a la vesprada, la Facultat de Filosofia (Sala Sanchis Guarner) serà la seu de la xarrada amb la periodista Marta Meneu (@laprestatgeria), 18 hores, i del recital poètic amb el cantautor d’origen palestí Marwán (@marwanoficial), a les 19 hores.
Neurona FEST arribarà als Tarongers el dimecres 2 d’octubre. La Facultat de Magisteri acollirà, a les 10.30 hores, la trobada amb la professora Carlota Hernández (Carlota Hernández – @profesenapuros), “una ferma defensora d’aprendre jugant i del fet que una altra educació és possible”, com ella mateixa es descriu en les seues xarxes. A continuació, se celebrarà una altra trobada al vestíbul de la Facultat de Dret (12.00 hores) amb la presència de les jutgesses Amparo Salom i María Isabel Llambés (@a.hacer.punyetas). Totes dues magistrades difonen la realitat dels jutjats a través de les xarxes i intenten desmitificar la seua professió. Prèviament (11 hores) es durà a terme una actuació de dansa inclusiva del Festival Bucles a càrrec de Toni Aparisi i Anna Mateu.
El campus d’Ontinyent serà la següent parada del festival. L’Aula Magna d’aquest campus acollirà el 3 d’octubre les trobades amb Miguel Assal (@miguelassal), llicenciat en CAFD i especialista en primers auxilis, a les 11 hores, i amb Esther Gómez (@mienfermerafavorita), a les 12 hores. L’actuació musical, a l’aire lliure i itinerant, estarà protagonitzada per la Trocanda Matanusca, banda de vent formada per músics d’Ontinyent. El concert se celebrarà a les 13 hores a la Plaça Fundació Campus d’Ontinyent.
Neurona FEST celebrarà la seua última jornada al campus de Burjassot el dilluns 7 d’octubre. L’astrofísica, matemàtica i divulgadora científica Laura Toribio (@laura.toribiosc) obrirà les tertúlies d’aquesta jornada, a les 12 hores, a la Sala Joan Pelechano de l’ETSE-UV, que continuaran amb el paleontòleg, científic i atleta de crossfit Francisco Gascó (@pakozoico), graduat en Biologia per la UV, precisament en aquest campus, i amb Pol Bertrán (@polbertran), divulgador d’astronomia i altres matèries. Totes dues trobades es realitzaran a l’exterior del Museu d’Història Natural de la UV, a les 17:30 i 18:30 hores, respectivament. Després d’aquestes trobades, i en aquest mateix espai, la banda Tenda (@tendagrup), que té entre els seus integrants titulats de la UV, clausuraran el festival, amb un concert, a les 20 hores.
“Un nou llenguatge desenvolupat durant els últims anys”
El director de Neurona FEST, Bernardo Carrión, creador i gestor de diferents festivals literaris, explica que últimament “van començar a interessar-nos els creadors d’Internet que s’enfoquen a divulgar coneixement. Sens dubte, es tracta d’un nou llenguatge que s’ha desenvolupat en els últims anys i que té la capacitat de connectar amb la gent jove. De fet, molts d’aquests divulgadors són insultantment joves”. Carrión destaca “la capacitat d’aquests divulgadors per a enganxar les seues audiències amb continguts rigorosos però amens, moltes vegades fins i tot altament addictius” i agraeix “la complicitat del Vicerectorat de Cultura i Societat de la UV, que va apostar decididament pel Neurona FEST a penes el va conèixer i ens ha ofert la màxima col·laboració per a tirar avant aquest estimulant projecte”.