L’Ajuntament recupera el testimoni i la trajectòria artística de Enric Banyuls

Gloria Tello presenta el llibre Escrits sobre pintura de qui fora membre del conjunt musical Al Tall

• Portada del libro Escrits sobre pintura.

El Museu de la Ciutat va acollir el 17 de febrer la presentació del llibre Escrits sobre pintura, una publicació que recull el testimoni i la trajectòria artística de l’artista valencià Enric Banyuls, mort prematurament l’any 2018. Este nou exemplar ha sigut editat per l’Ajuntament de Valencia en col·laboració amb el de Corbera, localitat de la Ribera Baixa d’on era natural este músic, membre del conjunt Al Tall, que també va conrear les facetes de la creació i l’expressió artística. “Es tracta d’una recopilació realitzada meravellosament per fotògraf Francesc Vera i el pintor i escriptor Manuel Baixauli”, tal com ha manifestat la regidora de Recursos Culturals, Gloria Tello, qui ha detallat que la nova publicació municipal té dues parts. En la primera l’artista es presenta a si mateix com a escriptor, i fa una acurada recopilació crítica de la seua evolució artística, basada en les seus notes, escrites entre 1990 i 2016, les quals es transcriuen a la segona part del llibre.
 

En l’acte, de presentació d’este llibre, van intervindre la regidora Glòria Tello, i l’alcalde de Corbera, Vicent Marrades. Els dos s’han fet ressò de la trajectòria de Banyuls, que va estudiar a l’Escola de Belles Arts de Sant Carles a la dècada dels 70, “participant de l’ambient renovador, polític i cultural, que s’estenia aleshores per la ciutat”. Per la seua banda, en nom dels autors, Francesc Vera ha ressaltat que en Escrits sobre pintura Banyuls transmet una revisió de la pròpia trajectòria i de la seua evolució com a pintor, així com una reflexió sobre el fet de pintar i la funció de l’art que, per a ell, no era la d’informar i explicar la realitat si no la de commoure”.

Gloria Tello va recordar que Enric Banyuls també va ser actor, formant part del grup de teatre Carnestoltes que actuava a la Societat Coral El Micalet, i va participar en la creació de la coordinadora de grups de teatre independent de València”, segons ha aclarit hui Gloria Tello. “Com a pintor, era un artista auto exigent i meticulós, obsessionat per l’experimentació, la indagació formalista dels llenguatges plàstics i la vivència imperiosa de la pintura. Aprofitava cada viatge, de plaer o de faena, per a visitar museus i exposicions i conèixer l’art de cada lloc”, ha afegit l’edil.

La regidora va explicar que “València era el primer port on s’abeurava d’actualitat artística, ja fora al laberint de galeries privades dels carrerons del centre, al Museu de Belles Arts, o, especialment, a l’IVAM, on hi anava sovint i s’hi recreava en la col·lecció permanent, sempre canviant i renovada, i en les exposicions itinerants, algunes de les quals li van resultar reveladores”.

Per últim, Gloria Tello va destacar que “Juli Gonzàlez li fascinava, Pinazo també, però Banyuls no s’aturava només en la contemplació de clàssics contemporanis, sinó que tenia set de novetat, d’aire fresc, i sempre tenia l’orella atenta a l’imprevist, tal com pot comprovar la ciutadania amb el llibre Escrits sobre pintura”.

En algú passatge del llibre, l’autor plasma que “la pretensió de l’autor més que fer-se un nom en el món de l’art ha de ser la necessitat de fer una obra pròpia al marge de tot, que li va permet crear una obra de màxima qualitat plàstica”. I al final, recull una espècie de dietari sobre el procés de l’evolució de la seua obra i plasma opinions i plantejaments teòrics de l’art.

error: Content is protected !!