Les Biblioteques Municipals de València inauguren la seua sala d’exposicions en la Junta Municipal de Russafa amb l’obra d’experimental de huit dones artistes: les millors propostes del II Premi Jerònima Galés, un guardó que reconeix els treballs més destacats de l’edició de llibres experimental realitzada per dones, i que enguany ha comptat amb la participació de 68 propostes. Les Biblioteques han col·laborat amb este premi, al mateix temps que han cedit el seu espai d’exposicions per a promocionar este i, d’ara en avant, altres projectes artístics a València.
“Estem molt satisfets d’inaugurar la sala d’exposicions de la Junta Municipal de Russafa, després de la remodelació integral de l’edifici. A partir d’ara, esperem que este espai servisca per a donar veu i projecció a projectes artístics de primer nivell a la ciutat de València, i per a continuar fent accessible l’art i la cultura en els nostres barris”, ha indicat el regidor d’Acció Cultural de l’Ajuntament de València, José Luis Moreno, qui ha convidat als veïns i veïnes a acostar-se a acostar-se a la sala per a conéixer les obres.
L’exposició de l’II Premi Jerònima Galés exposa huit llibres d’artista, concebuts tots ells com a obres d’art de l’edició experimental: la guanyadora, guanyadora del Premi Especial Jove i els sis accèssits del guardó.
De l’hivern àrtic a la llum de les lents
El primer premi, que té una dotació de 1.500 euros amb la col·laboració de les Biblioteques Municipals de València, ha sigut per al projecte Solstice 2, de Lemos+Lehmann. Es tracta d’un llibre d’artista sònic, d’edició limitada, que encarna la incursió del duo en el cicle espiritual de l’hivern àrtic. Un espai liminal entre l’humà, el posthumà i la dissolució del jo com a estat de llibertat. És una experiència sensorial que es desplega amb cadascuna de les capes que componen l’obra, submergint al lector/la lectora en la proposta com un acte ritual.
El Premi Especial Jove, que ha rebut un reconeixement de 500 euros i està orientat a les artistes menors de 30 anys, ha sigut per a Ver lo invisible, de Arianne Garrido, un llibre compost per diferents artefactes i lents que exploren la relació de la llum amb el pla de representació. Esta obra ens convida a reflexionar sobre la naturalesa de la realitat: “Què significa ser visible o invisible en un món on la llum pot descompondre’s i refractar-se de formes inimaginables? Com canvia la nostra percepció del món quan comprenem que el que veiem és només una part de la història completa?”.
Finalment, l’exposició es completa amb els 6 accèssits de 300 euros cadascun per a les obres Peligrosa d’Art al Quadrat, Libro de letras, d’Amparo Berenguer, Códigos de María Aranguren, El amor, las mujeres y la muerte d’ Elisa Terroba, Sabiduría contenida d’Elena Marí y Pensamiento Sonoro, de Mónica Mura.
La reconeguda impressora del segle XVI, Jerònima Galés, dona nom a este guardó. “Concebut com una obra d’art, el llibre d’artista permet un gran nivell d’experimentació per part dels creadors i creadores”, ha indicat Gertrud Gómez, comissària de l’exposició. Gómez, a més, ha destacat la qualitat artística de tots els projectes presentats, i ha animat als veïns i veïnes a conéixer les creacions “juntament amb l’exploració formal que combina diferents formes sensorials davant l’exploració del lector o lectora”.
Durant l’exposició se celebrarà la taula redona Más allá del Papel, on les artistes participants es reuniran per a crear un espai de reflexió on abocar la seua mirada i dialogar sobre la concepció contemporània del llibre d’artista obert a diferents llenguatges plàstics.