Es tracta d’una trobada entre artistes de diverses disciplines el marc de relació de les quals és el de la performance com a escriptura expandida
- La iniciativa, que se celebra fins al 9 de març, compta amb la col·laboració dels espais d’arts vives La Mutant i El Consulado
L’Institut Valencià de Cultura (IVC) organitza a través d’Espai LaGranja, les jornades de performance ‘El Rapto de la R’ en col·laboració amb els espais d’arts vives La Mutant, dependent de l’Ajuntament de València, i El Consulado.
Esta iniciativa, que tindrà lloc fins al 9 de març, és una trobada entre artistes de diverses disciplines el marc de relació de les quals és el de la performance com a escriptura expandida, que se celebrarà en estos tres espais d’arts vives i audiovisuals.
Sara Manente, Carolina Mendoza i Quim Pujol són els artistes convidats, mentres que Sofía Asencio, Tomás Aragay i Norberto Llopis actuaran com a coordinadors i agents actius. Els tres compartiran amb els participants d’estes jornades les seues pràctiques tant en forma de seminaris com en forma de dispositius, performances, operacions i altres modes de reescriure l’experiència.
En este marc, el centre de creació de l’Institut Valencià de Cultura acollirà del 5 al 7 de març els tallers: ‘Pasa el poema’, de Quim Pujol el 5 de març; ‘Taller pulpa’ amb Carolina Mendoça, el 6 de març; i ‘Entre el motle i la floridura’ amb Sara Manente, el 7 de març.
En el taller de Quim Pujol es desenvoluparan maneres de tractar el text experimentant amb diferents formes d’espacialització visual i sonora. Artista visual, la seua obra explora els límits entre la poesia, les arts en viu i l’art contemporani.
Entre els seus últims treballs destaquen Fregoli (2016-2021), la sèrie Croma (2018-2021) i De la ceca a la Meca (2019-2021). Així mateix, ha participat en exposicions com ‘Interval. Accions sonores’ en la Fundació Antoni Tàpies, ‘Visceral Blue’ a La Capella, o ‘entre, hacia, hasta, para, por, según, sin’ a l’Espai d’Art Contemporani de Castelló (EACC).
D’altra banda, en el taller de Carolina Mendoça s’exploraran les relacions entre les paraules i el moviment desdibuixant les fronteres del paper i el cos, i així configurar un espai on la pràctica de la dansa i la pràctica de l’escriptura es fan companyia cosint històries alternatives.
Carolina Mendonça està interessada en la contaminació del coneixement i en el fet de ser vulnerable a diferents lògiques. És llicenciada en Arts Escèniques per l’ECA-USP (Universitat de São Paulo) i té un màster en Coreografia i Interpretació per la Universitat de Giessen a Alemanya.
Finalment, Sara Manente utilitzarà el vocabulari i la imatgeria de la fermentació per a proposar diferents maneres de comprometre’s amb el cos de la performance. Manente vol experimentar amb la dansa i l’escriptura com a processos de desemmotllament, putrefacció, ruïnes, descomposició, i compostatge.
Compartir la nit a La Mutant
A més, el 8 de març, de matinada, es convida el públic a passar la nit a La Mutant amb els responsables d’esta trobada, ja que, en les seues pròpies paraules, “un espai on dormir és una manera d’entendre el món”.
La idea és compartir 12 hores gitats, escoltant. Al llarg de la nit i fins a l’alba es llegiran en veu alta una selecció de textos. L’aspiració és experimentar un estat de vigília “on podem estar junts en el dissens, amb els nostres diferents llenguatges i somnis, en un estat entre l’alerta i el somni”, han resumit els impulsors d’esta iniciativa, que han batejat com ‘Useless Land’.
Cupletistes i dones forçudes
Finalment, el 9 de març, Quim Pujol destil·larà els treballs de Johnson, Escamillo, Mirko, Charmion i molts altres artistes de varietats del segle XX en l’espectacle ‘Variedad de variedades’, compost per una sèrie de números que posen en tensió el fer propi d’estos artistes amb l’interés de Pujol per les pràctiques experimentals. Durant la cita, els espectres d’equilibristes, transvestits, cupletistes, hipnotitzadors i dones forçudes es faran més presents que mai.
Amb una pràctica híbrida entre la poesia, la performance i les arts visuals, Pujol desnaturalitza el llenguatge per a revelar la ideologia que s’inscriu en les formes d’expressió ordinàries per a així obrir altres possibilitats de relació.