- El museu propietat de la Diputació de València organitza a més per al 18 de maig visites guiades a l’exposició permanent
El Dia Internacional dels Museus d’enguany, que se celebra el dijous 18 de maig, té un significat especial per a l’ETNO. Museu Valencià d’Etnologia, ja que el museu propietat de la Diputació de València ha sigut el guanyador del premi EMYA al Museu Europeu de l’Any 2023, el reconeixement més prestigiós dins del camp dels museus en l’àmbit europeu.
Per a celebrar este triomf amb el visitant, l’ETNO exposarà el premi, una estatueta en bronze d’Henry Moore, en l’hall del museu perquè tots els que ho desitgen es puguen fer una foto amb el guardó.
A més s’han organitzat per a aqueix mateix dia una sèrie de visites guiades a l’exposició permanent ‘No és fàcil ser valencià/na’ a les 10.30, 12.30, 16 i 18 hores. Els interessats a formar part de les visites han d’enviar un correu a letno@dival.es amb els noms de les persones que vagen a vindre i un número de telèfon.
També s’han organitzat visites per al diumenge 21 de maig a les 11.30, 12.45 i 18 hores. En la visita es parlarà també de sostenibilitat i benestar, ja que, a més de ser el lema del Dia Internacional dels Museus 2023, és una de les raons per les quals l’ETNO ha aconseguit el premi EMYA.
L’ETNO, Museu Valencià d’Etnologia de la Diputació de València ha rebut el premi de millor museu europeu de l’any 2023 pel Fòrum Europeu de Museus, en una gala celebrada al MUHBA (Museu d’Història de Barcelona).
Els EMYA (European Museum of the Year Award) són els més coneguts reconeixements a la qualitat dels museus europeus, des de 1977 quan es va celebrar la primera edició.
El premi ha estat avalat pel projecte expositiu «No és fàcil ser valenciana / No és fàcil ser valencià», una aposta innovadora del museu amb museografies arriscades que descriu un diàleg entre allò que és global i local vinculat a la cultura tradicional i popular valenciana.
El director del museu, Joan Seguí, ha explicat que «el jurat ha justificat l’elecció al·ludint al museu com una institució que opera amb un fonament ètic i un compromís apassionant, confrontant el passat de forma coratjosa, a l’hora que el museu cerca donar resposta al dret de les comunitats locals d’entendre el seu passat i reconéixer les seues experiències».
El diputat de Cultura Xavier Rius ha felicitat tot l’equip de L’ETNO per l’exposició «que ens fa reflexionar sobre qui som, en una societat cada vegada més globalitzada i a la qual aportem la nostra singularitat, un valor que ens identifica i empodera. Cada vegada estem més ben situats al mapa del món i a més, ho som per les accions del museu respecte a la sostenibilitat, la solidaritat, el benestar i molt important, com a referent cultural ara reconegut internacionalment”.
Més d’una trentena de museus han participat des del passat dimecres al Museu d’Història de Barcelona defensat la seua candidatura als premis, en una autèntica festa internacional dels museus europeus. El Chillida Leku, el magnific espai expositu del artista basc en Hernani, ha aconseguit també un guardó important, el Premi Portimao.
Projecte expositiu
L’exposició permanent ‘No és fàcil ser valenciana / No és fàcil ser valencià’, comissariada per Joan Seguí, Asunción Garcia i Josep Aguilar amb la col·laboració de tot l’equip del museu, està oberta al públic des de 2020. Més de 1.500 metres quadrats de col·leccions vinculades a la cultura tradicional i popular valenciana amb un recorregut per tres àmbits: la ciutat, on es plantegen qüestions relacionades amb la tensió entre el que és global i local; les Hortes i la Marjal, on es tracten alguns dels imaginaris que se solen projectar en la cultura valenciana; i el Secà i la Muntanya, on són les invisibilitats, allò que no es veu o es coneix poc de les zones de l’interior del territori valencià, les que fan de fil conductor a la visita.
La idea base de l’exposició ha estat que en cadascun dels àmbits es tractara un tema força relacionat amb les qüestions d’identitat cultural (la valenciana en este cas) al món contemporani. Així, a la part de les Ciutats es desenvolupen qüestions relacionades amb la tensió entre allò Global i allò Local (Glocal); a la secció dedicada a Hortes i Marjals es parla dels Imaginaris relacionats amb estos espais (La Barraca, la Paella…) i que tan poderosament definix el «ser valencià». Finalment, al Secà i la Muntanya, el discurs ens parla de les Invisibilitats en referència a tot el que és propi o habitual a les nostres terres d’interior i que no obstant queda invisible als ulls de molts i moltes (valencians o no).
L’ETNO és un museu creat l’any 1982 per Joan Francesc Mira, que ha anat creixent, amb una permanent cada vegada més potent i que ha anat multiplicant les seues activitats («Espanta la por», «Etnomúsic», itineràncies de temporals, una biblioteca especialitzada, jornades/conferències, publicacions, investigació, coordinació de museus locals…) i amb un equip humà excepcional, comandat actualment pel director Joan Seguí.
També ha posat en marxa una aplicació virtual (‘CULTURA ACCESSIBLE’) que permet fer una visita gamificada i autònoma per famílies -un joc de pistes- que es completa amb les habituals visites guiades per escolars i públic familiar.