- Paula Serrano i Javier Hedrosa són els coreògrafs seleccionats en esta primera entrega
- Els valencians rebran suport econòmic i es beneficiaran de residències de creació i tècniques
L’Institut de Valencià de Cultura (IVC) presenta el projecte Turbines de suport a la creació, una proposta creativa basada en el denominat art cinètic, que explora l’estètica del moviment, impulsat per Dansa València; el centre de recursos i mediació per a la dansa i les arts Espai LaGranja, i el centre d’arts vives La Mutant.
En esta primera col·laboració entre els centres de l’IVC i La Mutant s’ha seleccionat dos artistes: la ballarina i coreògrafa de dansa física Paula Serrano i el ballarí i coreògraf Javier Hedrosa, decantat per les arts vives, els dos creadors jóvens que han desenvolupat els seus primers projectes sense, pràcticament, suports institucionals.
“A diferència del suport puntual que pot realitzar un festival, esta conjunció de tres entitats ens permet donar un suport continuat a artistes valencians per a cuidar i sostindre els seus processos de creació des de l’assessorament, l’ajuda econòmica, les residències artístiques i tècniques, i la xarxa de col·laboracions que pot oferir-li cada estructura”, ha explicat la directora del projecte, María José Mora.
El responsable de LaGranja, Guillermo Arazo, ha apuntat que la idea és “accelerar el procés de les companyies, donar-los múscul i que puguen professionalitzar-se”.
Serrano ha estat acompanyada per Dansa València des de les seues primeres creacions, on ha presentat els seus treballs i, a més, s’ha beneficiat de l’acord que el festival manté amb el Graner de Barcelona, centre de creació que li va oferir acompanyament i residència a la seua obra Sexy Suggestion, exhibida esta passada edició en el festival. També, Espai La Granja ha acollit el procés de creació d‘En la oscuridad todo se mueve, l’últim espectacle de l’artista.
Hedrosa, per la seua part, va ser programat per Dansa València en 2022 amb la seua peça Fosc i, este passat 2023 es va beneficiar dels recursos i les connexions del teatre belga KVS en la segona edició de l’acord de cooperació de Dansa València amb el centre adscrit al Departament de Cultura, Joventut i Mitjans del Govern de Flandes.
Durant la seua estada va accedir a una beca de residència que li va facilitar un espai d’assaig, assessorament artístic i accés a la xarxa KVS. Així mateix, el coreògraf és creador assidu en l’acció expandida de La Mutant.
Criteri de selecció
El criteri de selecció s’ha basat en el discurs artístic i la capacitat d’evolució de les artistes.
Com ha assenyalat la directora de La Mutant, Tatiana Clavel, “els aspectes que trobem en comú són treballs de recerca a llarg termini i que es desenvolupen de manera coherent. Es tracta de creadors que tenen projecció i han iniciat el seu camí fora de la Comunitat Valenciana per ells mateixos”. “Tant Serrano com Hedrosa estan eixint de l’emergència i entrant en la professionalitat, i necessiten este suport”.
Els responsables de Dansa València, La Mutant i Espai LaGranja pensen que, amb este suport, les carreres dels dos poden evolucionar i desenvolupar una personalitat artística. “Els dos disposen de total llibertat per a posar en marxa els seus projectes i cada estructura destina una borsa econòmica als creadors per a secundar-los durant tot el procés”, han explicat.
Els suports respectius que rebran són, per part de l’Espai LaGranja, tres setmanes de residència de creació; La Mutant els cedirà la seua sala per a una setmana de creació i suport tècnic i Dansa València els oferirà la seua plataforma de visibilització, amb la possibilitat que els seus treballs siguen presentats davant de programadors locals, estatals i internacionals darrere de sinergies.
Segons María José Mora, “els creadors tindran la llibertat de decidir de quina manera i en quin moment volen presentar el seu treball, no s’imposa que el procés concloga en una producció, sinó que la investigació pot finalitzar i vertebrar-se de múltiples formes”.
De fet, Javier Hedrosa realitzarà una exhibició d’un work in progress de 15 minuts en una mostra de creadors jóvens per a professionals programada en la pròxima edició de Dansa València, que se celebrarà del 13 al 21 d’abril.
Una xarxa viatgera
Les tres institucions autonòmiques han estés la seua col·laboració a una altra iniciativa juntament amb altres entitats, com són L’Artesà del Prat de Llobregat, el Teatro Falla de Cadis o l’Àrea d’Arts Escèniques de la Diputació de Màlaga. “La idea és donar suport a creadors perquè bolquen els seus treballs en la joventut, apostant per la sostenibilitat de les seues produccions i l’extensió del seu impacte a altres franges d’edat”, ha assenyalat Mora.
L’any passat, Dansa València ja va posar en marxa un taller escolar capitanejat per Luz Prado i Alberto Cortés al CEIP Cervantes fruit d’un laboratori participatiu a partir de la peça Somos la guerra, d’estos creadors, en col·laboració amb Teatre Escalante, Teatre l’Artesà i Cádiz en Danza.
La Mutant, per la seua part, va iniciar un projecte col·laboratiu d’internacionalització i curadoria artística en 2023 juntament amb el FIT de Cadis i L’Artesà del Prat de Llobregat, que va generar una xarxa ameroibérica, on el Grup Krapp va poder realitzar una gira per Espanya.
“Moltes vegades, a soles no podem donar el suport que les companyies necessiten però, amb esta mena d’unions, es poden fer projectes de més envergadura”, ha raonat Clavel.