Més d’un centenar de professionals del cine i la televisió participen en aquest mercat audiovisual especialitzat en coproducció
Organitzat per l’IVC, se celebra del 20 al 22 de juny de 2023 a l’IVAM, amb la col·laboració d’À Punt, i en els dies previs a Cinema Jove
L’Institut Valencià de Cultura organitza la tercera edició de Promercat-València Film Market, que se celebra a València en tres jornades professionals, del 20 al 22 de juny de 2023, al saló d’actes de l’Institut Valencià d’Art Modern (IVAM), coorganitzador del mercat, amb la col·laboració d’À Punt, i en els dies previs a la celebració del festival Cinema Jove.
El director general de l’Institut Valencià de Cultura, Abel Guarinos, ha assenyalat que “Promercat arriba a la tercera edició amb una consolidació plena com el mercat de l’audiovisual valencià i amb unes dades extraordinàries, ja que la participació ha augmentat de manera considerable. Enguany, tenim 74 empreses productores i distribuïdores que venen d’altres territoris de tot l’Estat espanyol i 30 productores valencianes, a més de 40 persones inscrites com assistents a les diverses activitats organitzades”.
Guarinos ha recordat que “els objectius fonamentals de Promercat són l’enfortiment i la reactivació econòmica de la nostra indústria audiovisual, però també que el sector genere vies noves de coproducció més enllà del nostre territori per als projectes en fase de desenvolupament, i que es puguen tancar acords de distribució i exhibició per a les produccions ja finalitzades”.
Promercat és un mercat audiovisual professional especialitzat en la coproducció i dirigit al sector audiovisual valencià. L’objectiu és generar un mercat en què puguen coincidir productores que busquen o ofereixen projectes de coproducció. És important que els productors valencians puguen coproduir pel·lícules procedents d’altres territoris, però més important és que altres productores no valencianes puguen donar suport als projectes d’ací. El propòsit final és la consolidació, dinamització i internacionalització del sector audiovisual valencià pel que fa a la coproducció.
Promercat Valencià
En la primera jornada s’han celebrat les sessions de treball de Promercat Valencià, que està dedicat a les produccions audiovisuals que busquen la coproducció en valencià. En aquestes sessions han participat productores i professionals de l’àmbit lingüístic valencià, així com representants de les respectives televisions públiques.
A les 9.20 hores, s’ha iniciat la jornada amb un debat sobre el paper de les televisions públiques en la coproducció audiovisual. El debat ha comptat amb les intervencions de César Martí, director de Continguts d’À Punt; Cristian Trepat, director de Continguts, Programació i Cultura de TV3; Alberto Fernández, director de Continguts de Playz d’RTVE, moderats per Joana Chilet, coordinadora de Promercat.
En la segona sessió de la jornada, a les 10.30 hores, s’ha analitzat el suport de les institucions públiques al mercat audiovisual. Hi han intervingut el director general de l’IVC de la Generalitat Valenciana, Abel Guarinos; el director d’Audiovisuals de l’ICEC de la Generalitat de Catalunya, Francisco Vargas; el director General d’À Punt, Alfred Costa, i el director general de TV3, Sigfrid Gras, moderats pel director adjunt d’Audiovisuals i Cinematografia de l’IVC, Francesc Felipe.
A les 12 hores s’han celebrat els ‘pitch’ dels dotze projectes de ficció, tant llargmetratges com sèries en versió original en valencià.
Els onze projectes de llargmetratges de ficció són ‘Baladre’, de Baladre AIE (València); ‘El conclave’, d’Oceànica Films (Alacant); ‘Femení singular’, de Gaia Audiovisuals (València); ‘L’abraçada dels cucs’, de Tarannà Films (València); ‘Cowgirl’, de The Fly Hunter (València); ‘El afilador’, de Jaibo Films (Alacant); ‘L’aguait’, d’Admirable Films (València); ‘La casa de la Vall’, de DDM Visual (Girona); ‘Les coses simples’, de La ceiba del patio (València); ‘La rotonda’, de Films de l’Orient (Barcelona), i ‘Pilar Prim’, de Principal 2 Films (Barcelona). També s’ha seleccionat la sèrie ‘Manacor’, d’EspaiTemps (Mallorca).
A la vesprada, tindran lloc les reunions B2B entre els representants dels projectes i les productores convidades.
Participants en Promercat Estatal i Distribució
El dimecres 21 de juny, en horari de matí, se celebren les sessions de treball de Promercat Estatal, dedicat a les produccions audiovisuals que cerquen la coproducció en l’àmbit estatal, i dirigit a projectes de llargmetratges i sèries de ficció.
En la primera sessió del dia, a les 9.30 hores, Silvino Puig, soci fundador de la distribuïdora Carácter Films, i Daniel Méndez, director de GloVAL, parlaran de les noves aportacions de l’audiovisual valencià.
En la segona sessió, a les 10 hores, Ignacio Segarra Salas, soci de Segarra Abogados y Economistas i CEO de Yunit, i Jordi Mendieta, soci de Film Financing Market, parlaran d’estratègies per a completar el finançament.
En la tercera sessió, a les 10.40 hores, se celebra un debat sobre les claus d’èxit de la coproducció audiovisual, amb la participació de Nacho Lavilla, productor executiu de Caballo Films; María Zamora, productora executiva d’Elástica Films; Valérie Delpierre, productora executiva d’Inicia Films, i Rafa Molés, productor executiu de Suica Films.
A les 12 hores arrancaran els ‘pitch’ dels projectes per a Promercat Estatal, en què s’han seleccionat 12 projectes procedents de València, Madrid, Barcelona i Sevilla.
Els projectes valencians són ‘Bendita María’, de TV ON (València); ‘La suerte’, de Love Our Films Media (València); ‘María Martinez Ruiz no puede volver’, de Nakamura Films (València); ‘Nunca te olvidaremos’, de The Fly Hunter (València); ‘Maine Coon’, de Hermanos Polo (València), i ‘Especies distintas’, de Pegatum Transmedia (València).
També figuren ‘La leyenda del hombre del espacio’, de White Leaf Producciones (Madrid); ‘Se alquila casa (con niños)’, de Set Magic Audiovisual (Barcelona), i ‘Un final feliz’, de Tarkemoto (Sevilla).
Les tres sèries de ficció són ‘I love Spain’, de Quatre Films (València); ‘La broma’, de Cosabona Films (València), i ‘Mar cerrado’, de Rebombori en l’alqueria (València).
A més, els representants dels projectes seleccionats per a Promercat Distribució mantindran una reunió de treball amb responsables de les empreses distribuïdores convidades enguany.
Els projectes que participen en aquesta secció en són set: ‘Tú no eres yo’, de Proyecta Fim Media (València); ‘Bull Run’, de Cosabona Films (València), ‘Escanya pobres’, de Nakamura Films (València); ‘Els dies de la nit’, d’Angel Puado (Alacant); ‘Valenciana’, de Pegatum Transmedia (València); ‘Lo carga el diablo’, d’Hermanos Polo (València), i ‘Vega, la historia de un viaje’, d’Asismaval (València).
A la vesprada, tindran lloc les reunions B2B entre els representants dels projectes i les productores convidades. A més, enguany s’ha habilitat un espai en el web de Promercat perquè tots els participants puguen connectar entre ells i incrementar, així, les sinergies entre empreses productores i distribuïdores.
‘Pitch’ i reunions ‘One to One’ de l’EDAV i la Fundació SGAE
El dijous 22 de juny està reservat per als ‘pitch’ i les reunions ‘One to One’ organitzats per l’associació Escriptors de l’Audiovisual Valencià (EDAV) i la Fundació SGAE. Abans de l’inici d’aquestes activitats, a les 9.30 hores, Gloria Saló, directora de Consultoria de Producció i Continguts de GECA, parlarà de les tendències de la ficció en 2023.
A continuació, a les 10.40 hores, Sara Mansanet, delegada CIMA a la Comunitat Valenciana i coordinadora de l’Informe CIMA 2022; Mar Álvarez, membre de CIMA i Dona i Cinema, i la directora i productora Giovanna Ribes debatran sobre les polítiques de gènere en l’audiovisual.
Per nové any consecutiu, EDAV i la Fundació SGAE, mitjançant el seu Consell Territorial de la Comunitat Valenciana, organitzen l’esdeveniment ‘One to One’ per a projectes d’autors i productors valencians a la recerca de productor o coproductor. És un esdeveniment de ‘pitch’ i reunions un a un per a donar a conéixer els seus projectes.
Aquesta convocatòria té com a objectiu impulsar el talent valencià i afavorir el desenvolupament de projectes audiovisuals valencians. A la convocatòria s’han presentat guionistes, o equips de guionista i productor, amb un projecte de ficció de cine o televisió en fase d’escriptura o desenvolupament.
La sessió de ‘pitch’ començarà a les 12 hores, al saló d’actes de l’IVAM, amb la participació dels representants dels sis llargmetratges de ficció i sis sèries televisives seleccionats entre els quaranta-nou projectes rebuts.
Els projectes dels sis llargmetratges de ficció són ‘California Dreamin’, d’Andrea Segarra Bueno; ‘De buena familia’, de Jorge Yúdice Ruiz-Tomás i Zebina Guerra; ‘En la secta’, de Joan Alamar i Paco Serrano; ‘Escape Family’, de Luis E. Pérez Cuevas; ‘Maulets i botiflers’, de Victòria Avinyó i Celeste García; i ‘Torregrossa’, de Sergi Tellols Rizo i Amèlia Barberà Guillamón.
Els sis projectes de sèries de ficció són ‘Carlota y el canario robado’, d’Alej M. Rebollar; ‘Consuelo’, de Rafael Albert Gabaldón; ‘La entrega’, de Cristina Perales; ‘Lilitu’, de Sergio Llinares Grau; ‘Òpera Magna’, de Martín Román i Vicente Benedito, i ‘Tres lunas llenas’, d’Irene Rodrigo.
A la vesprada hi haurà les reunions ‘One to One’ dels representants dels dotze projectes seleccionats amb les productores acreditades en Promercat.
Promercat compta amb la col·laboració de Televisió de Catalunya (TV3), l’Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC), Málaga Festival Industry Zone (MAFIZ), Escriptors de l’Audiovisual Valencià (EDAV), Fundació SGAE, Adapta Market, Associació d’Actors i Actrius Professionals Valencians (AAPV) i València Film Office.
També hi col·laboren les associacions de productores següents: Productors Audiovisuals Valencians (PAV), Associació Valenciana d’Empreses de Producció Audiovisual i Productors Independents (AVANT), Associació Valenciana de Productores Independents (AVAPI), Associació Alacant Audiovisual (AAA), Productores Audiovisuals de les Illes Balears (APAIB), Productors Audiovisuals Federats (PROA) i Productors Audiovisuals de Catalunya (PAC).