- L’exposició, amb obres pertanyents a les avantguardes del segle XX, s’emmarca en el conveni de col·laboració firmat entre els dos museus
L’Institut València d’Art Modern (IVAM) i el Museu d’Art Contemporani d’Alacant (MACA) presenten la tercera exposició inclosa dins del programa ‘Context avantguardes’ amb una obra de Georges Vantongerloo.
Este programa tracta de mantindre un diàleg permanent entre les obres de la col·lecció de l’IVAM pertanyents a les avantguardes de les primeres dècades del segle XX i les obres de la Col·lecció Art Segle XX, de manera que s’establisquen lectures complementàries, mirades transversals, suport i context per a algunes peces que, en comunicació amb unes altres, enfortixen el seu llenguatge i missatge, mentre es completa la visió d’una època fonamental de la modernitat que transita per camins entre la tradició i el que és nou.
Esta tercera exposició està formada per l’obra de la col·lecció de l’IVAM de l’artista belga Georges Vantongerloo titulada ‘Painted cement relief’, de 1930, que es mostra amb altres artistes contemporanis, com Julio González, Pablo Gargallo o Juan Gris.
La directora de l’IVAM, Nuria Enguita, ha assenyalat que «este acord de col·laboració respon a una clara aposta de l’IVAM per la vertebració del territori i per ampliar el seu abast de mediació artística i de difusió dels seus fons».
«La col·lecció és la peça angular del Museu i ens interessa treballar-la des d’un punt de vista historicista amb propostes capaces de presentar noves lectures, com este diàleg entre l’obra de Georges Vantongerloo i les peces de la Col·lecció Art Segle XX», ha subratllat Enguita.
L’edil de Cultura del consistori alacantí, Nayma Beldjilali, ha mostrat «la satisfacció per poder continuar col·laborant amb diferents institucions de la Comunitat, la qual cosa permet crear una xarxa que acosta als ciutadans obres d’altres col·leccions, que, com ocorre en este cas concret, dialoguen entre si».
«Vull mostrar l’agraïment a Rosa Castells i a Nuria Enguita per l’esforç i el treball realitzats perquè puguem presentar hui la tercera mostra del programa ‘Context avantguardes’”, ha matisat.
L’artista
Georges Vantongerloo (Anvers, Bèlgica, 1886 – París, França, 1965) va ser un dels grans teòrics del segle XX. Pintor, escultor i arquitecte, va reconceptualitzar l’espai pictòric i escultòric de l’art abstracte de principi del segle XX.
En 1917 va fundar amb Piet Mondrian i Theo Van Doesburg el grup De Stijl i, en els anys 30 del segle passat, va formar part del moviment Abstraction-Création. La seua pintura, basada en l’angle recte i la relació entre les línies i les superfícies de colors plans, seguix regles geomètriques estrictament sustentades per la idea del buit, el silenci i el que és absolut. Vantongerloo es va convertir, així, en el fundador del pensament matemàtic en l’art modern.