L’exposició ‘Escena 1. Fer paisatge’, que s’inaugura el 15 de febrer, reunix obres de 33 artistes de la col·lecció de l’IVAM des de 1930 fins ara
- El Museu, que complix 35 anys el pròxim 18 de febrer, convida a visitar les dos seus que té, a València i Alcoi, amb més de 2.000 obres exposades de la seua col·lecció
L’Institut Valencià d’Art Modern (IVAM) ha donat el tret d’eixida a la celebració del seu 35é aniversari amb la presentació de l’exposició ‘Escena 1. Fer paisatge’, un projecte que reunix mig centenar d’obres de fons propis del Museu de 33 artistes, que comprenen un marc temporal d’un segle, des de 1930 fins ara, i es podrà visitar des de dijous, 15 de febrer.
La directora general de Patrimoni, Pilar Tébar, acompanyada de la directora de l’IVAM, Nuria Enguita, i la directora adjunta del Museu, Sonia Martínez -que són també les comissàries de l’exposició- han presentat este dimecres la mostra, acompanyades per Manel Vallés en representació de la Fundació Banc Sabadell, entitat que fa deu anys que col·labora amb l’IVAM.
En l’acte, Nuria Enguita ha explicat que esta exposició “no és una mostra commemorativa, sinó la primera d’una sèrie que planteja diàlegs i obertures entre la mateixa col·lecció de l’IVAM, a la qual busca fer valdre, alhora que mostra un bon nombre de les adquisicions realitzades en els últims anys”.
‘Fer paisatge’ és, per tant, una exposició entesa com “una escena possible de la col·lecció, però també dialoga amb les altres ‘posades en escena’ de la col·lecció, tant les actuals com les passades”.
Així mateix, Enguita ha recordat que el públic que visite les seus de l’IVAM durant este any del seu 35é aniversari trobarà 2.000 obres del museu exposades a les seues sales: des de “les dos magnífiques exposicions” de Julio González i Ignacio Pinazo, amb els fons que van donar origen a l’IVAM; les 1.500 obres de l’exposició ‘popular’; l’arxiu de Llorenç Barber; Juana Francés a Alcoi, i una mostra de fotografia.
Estructura de la mostra
‘Fer paisatge’, articulada en set sales, comença amb l’Espiral travessada de Smithson, una escultura d’un cartó ondulat que es plega sobre si mateix, travessat per branques en totes les seues parets, una obra ‘feta a mà’ que, segons la directora adjunta de l’IVAM i comissària de la mostra, Sonia Martínez, és “una sort de declaració d’intencions de la mateixa exposició, que travessa temps, espais, materials, llenguatges, gestos, etc. Eixa espiral travessada fusiona les coses naturals i les artificials, les coses acabades i els esbossos o el que és ancestral i el contemporani”.
Des d’esta idea, l’exposició dibuixa un recorregut a través del gest, la performance, el relat, la figuració i l’abstracció, en el qual propostes d’artistes com Cecilia Vicuña, Thao Nguyan Phan, Asunción Molinos o Adolph Gottlieb dialoguen, 50 anys després, amb l’obra de Smithson.
La mostra reflexiona sobre qüestions de paisatge, territori, arrelament o pertinença, com en les peces d’Ignacio Pinazo, Henri Matisse, Horacio Coppola, Andrea Canepa, Miquel Navarro, Pierre Soulages o Pablo Palazuelo. S’hi exposen dibuixos de Paul Klee junt amb obres en procés, com la de Mar Reykiajvik, “que s’està fent”, en paraules de Sonia Martínez.
“També hi ha obres que escriuen amb el cos i des del cos, com és el cas d’Àngels Ribé, Helena Almeida, Ludovica Carbotta, Zineb Sedira o Darcy Lange”, ha matisat la directora adjunta de l’IVAM.
L’exposició permet, així mateix, mostrar al públic algunes importants peces d’adquisició recent, com l’obra de la poeta i ecoactivista indígena Cecilia Vicuña -Lleó d’Or en la Biennal de Venècia-. L’IVAM va adquirir en 2022 un dels seus famosos quipus, Burnt Quipu (Quipu cremat), que s’exhibix per primera vegada en esta exposició, el qual recorda la destrucció de terres en tot el món i la pauperització que comporta.
35é aniversari de l’IVAM
Amb la mostra ‘Escena 1. Fer paisatge’ arranca el programa organitzat amb motiu del 35é aniversari de l’IVAM, i amb això una setmana en la qual el Museu convida a viure més intensament les celebracions que s’estendran al llarg de tot 2024.
Dins del marc de ‘Fer paisatge’, l’IVAM acull del 15 al 18 de febrer diverses activitats, com el concert de Niño de Elche i Xisco Rojo, el set de DJ Detweiler, una performance de Mar Reykjavik o l’acció sonora proposada per Laura Ramírez.
Així mateix, s’organitzaran diverses visites especials a les exposicions, com les que oferixen Pedro G. Romero, comissari de ‘popular’ i Rafa Barber, entre altres.
D’esta manera, Nuria Enguita ha assenyalat que l’IVAM del 2024, i després de 35 anys d’història, “torna a ser el vaixell almirall cultural de la Comunitat Valenciana”, recordant que és “la sèptima institució cultural del país i una de les icones que projectem a l’exterior”. Així mateix, ha destacat el creixement en visitants, en adquisicions i donacions i l’augment de la seua presència en tota la Comunitat Valenciana.