Hui s’han presentat en el MACA d’Alacant, on romandran exposats fins a gener de 2023
L’Institut Valencià de Conservació, Restauració i Investigació ha restaurat tres panells pictòrics de grans dimensions que l’alacantí Manuel Baeza va pintar per a decorar els pavellons de bany a la platja del Postiguet d’Alacant.
Els panells ‘Pescadors’, ‘Dones amb cistelles de peix’ i ‘Dones cosint xarxes’ els han presentat aquest matí en el Museu d’Art Contemporani d’Alacant (MACA) la directora de l’IVCR+i, Gemma Contreras, i el regidor de Cultura de l’Ajuntament d’Alacant, Antonio Manresa. En aquest museu romandran exposats fins al 9 de gener de 2023.
Per encàrrec de l’Ajuntament d’Alacant, Baeza va pintar aquests panells per a decorar la sala del bar restaurant dels pavellons de bany en 1954 i van romandre exposats fins a la demolició d’aquesta construcció. Els panells van ser emmagatzemats i oblidats fins que anys després van aparéixer en un edifici municipal del carrer Portugal. En 2016, la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament d’Alacant va encarregar a l’IVCR+i la restauració, que va concloure en 2021.
Les obres havien patit desperfectes propis del lloc on estaven col·locades. S’havien reparat i reenvernissat en successives ocasions, fins que, finalment, els panells van ser arrancats de la ubicació original, i en aqueix moment es van perdre dues de les cinc escenes que conformaven el conjunt.
A les condicions d’altes temperatures i elevada humitat relativa a què havien estat exposades durant els anys que es van exhibir en els pavellons de la platja s’unien els anys d’emmagatzematge inadequat. Per aquestes causes, els tres panells patien molta acumulació de pols i brutícies diverses, com ara greix procedent de la seua ubicació en la cuina del restaurant dels pavellons, i estaven degradats considerablement, tant els suports com les capes pictòriques.
Procediment de recuperació
Després de la realització de les proves de neteja pertinents amb agents fisicoquímics per a eliminar cadascuna de les substàncies de brutícia i vernissos de poliuretà oxidats, es va determinar emprar primer una neteja aquosa amb agents quelants per a eliminar les brutícies de greixos superficials. Després d’això es van emprar agents tensioactius gelificats per a eliminar les gruixudes capes de greix i, finalment, una mescla de dissolvents gelificats per a eliminar els vernissos de poliuretà.
Així mateix, es van consolidar totes les parts disgregades dels suports de fusta aglomerada i es van restituir les parts perdudes mitjançant l’adhesió de nous encenalls de fusta de la mateixa espècie, grandària i gruix, amb cola orgànica de les mateixes característiques que l’original.
Com a mesures de conservació preventiva, es van construir uns marcs caixa de fusta per a cadascun dels panells, que els van convertir en obres independents i portants, alhora que els protegien de futures deterioracions mecàniques. A més d’això, els reversos han sigut coberts amb parts posteriors de cartó ploma lliure d’àcid.
El pintor alacantí Manuel Baeza
Manuel Baeza (1911-1986) era un artista alacantí que va desenvolupar la trajectòria artística principalment a la ciutat d’Alacant i l’obra del qual va evolucionar a grans formats de pintures murals i panells mosaics realitzats en edificis. Els seus temes preferits eren: paisatges, retrats, natures mortes, amb el seu particular realisme màgic. Les temàtiques sempre estaven sintonitzades amb la ideologia del moment: enaltir els treballs del poble, estar en contacte amb la terra i la mar, i així mostrava un signe d’estabilitat i esperança en el futur.
Entre les seues obres més conegudes destaquen la decoració de la façana de l’Hotel Gran Sol d’Alacant o el gran mosaic del Centre Cultural Bancaixa d’Alacant de 2 x 7 metres, realitzat amb tessel·les de 2 x 2 cm sobre un suport de formigó. També hi ha obres seues en altres edificis del territori nacional com el Ministeri d’Indústria o el Museu d’Art Contemporani, els dos a Madrid.