Llorenç Barber, premi Fer Comarca 2024 de l’IEVA

Llorenç Barber, premi Fer Comarca 2024 de l’IEVA

Foto: Presidente del IEVA, Joan Josep Torró, Llorenç Barber, i l’escultor del Premi, Josep San Juan.

El guardó es va lliurar durant el sopar anual de l’Institut d’Estudis de la Vall d’Albaida , que enguany es va celebrar l’1 de març a la Casa de la Música de Montitxelvo

Llorenç Barber agraeix així el reconocimeinto en la xarxes socials: «El dia 1 de març en Montixelvo, vaig rebre el Premi «FER COMARCA 2024» que atorga l’Institut d’ Estudis de la Vall d’ Albaida. Va ser una sorpresa rebre aquesta distinció, però pensant-ho bé, el que ara, es complisquen els 25 anys del Festival Nits d’ Aielo i Art, sumat al fet que a Ontinyent va ser on per primera vegada vaig pujar a un campanar i em vaig atrevir a escriure una partitura en la qual tractava la ciutat com a orquestra, i també a Ontinyent vaig realitzar el meu primer concert multibandes en la qual van participar totes les bandes de la Vall d’ Albaida, llavors aquest premi adquireix un cert sentit del meu compromís amb aquesta vall en el qual vaig nàixer i on molta gent va creure en la meua per a realitzar esdeveniments que no existien i eren rars. Ahir vaig poder abraçar a persones entranyables que m’han acompanyat aquests anys i a dos amics que van fer possible aquests determinants esdeveniments en la meua vida creativa: Ximo Ureña i Camil Canet. Soc immensament feliç, vull ademés continuar sembrant, perquè dispose d’una casa gran per a muntar esdeveniments, tallers, concerts i festorrios……per a millorar les relacions i els compromisos de la vall i mes allà, sempre PUS ULTRA…. UTOPIA, MÉS I MÉS UTOPIA«.

L’Institut d’Estudis de la Vall d’Albaida (IEVA) ha concedit el premi Fer Comarca 2024 a Llorenç Barber (Aielo de Malferit, 1948), compositor, músic, instrumentista, musicòleg, campanòleg i artista sonor destacat internacionalment, perquè «és molt més que el músic que “ha tocat les campanes” de més de 200 ciutats del món; és el gran creador valencià de l’art sonor contemporani». El guardó es lliurarà durant el sopar anual de l’IEVA, que enguany se celebrarà l’1 de març a la Casa de la Música de Montitxelvo.

El reconeixement coincideix amb la primera gran retrospectiva de l’obra de Barber, inaugurada al Centre del Carme Cultura Contemporània de València el desembre passat i la mostra que continúa oberta a l’IVAM. La mostra reuneix instruments inventats pel mateix artista, així com una selecció de les seues músiques i partitures que conceben la ciutat com a orquestra. A més, està pensada per a ser interactiva i que els visitants visquen «una experiència sonora».

Barber assenyala que les seues produccions han sigut «malenteses com a música de campanes» quan la seua intenció és «anar més enllà de saber llegir un pentagrama i estudiar els sons dels llocs i els espais». «No toque campanes sinó el cosmos i l’altura», remarca el músic, qui als seus 76 anys «continua sent un pioner» i «presenta noves maneres d’escriure la música» després d’aprendre a «escoltar el món», apunta el curador de l’exposició, Lorenzo Sandoval, que ha comptat amb la col·laboració de la musicòloga Montserrat Palacios.

La musicòloga Monsterrat Palacios, va valorar la figura de Barber com «un artista sonor que ha estudiat en el conservatori, ha fet direcció d’orquestra, és pianista, però ha tingut la gran sort d’haver sabut escoltar el món».


Llorenç Barber compta entre els seus èxits la direcció de l’aula de música de la Universidad Complutense de Madrid entre 1979 i 1984. Tres anys després (i fins al 1990) va col·laborar amb el programa El Mirador de Televisió Espanyola. Del 1990 al 1994 va exercir de professor a l’Instituto de Estética de Madrid i, a més, des de 1992 lidera el Paralelo Madrid, una sèrie de concerts dedicats a les músiques «no canòniques» organitzada pel Círculo de Bellas Artes. També, va crear els concerts paisatgístics i ciutadans, entre els quals destaquen la naumàquia sonora al port de Yokohama amb les sirenes dels vaixells i els sorolls de la ciutat japonesa. Fou un pioner de les propostes sonores i intervencions a l’espai públic amb propostes com els concerts de ciutats, les naumàquies, els concerts dels sentits o els concerts itinerants.

El 1998 va crear les Nits d’Aielo i Art, un festival anual d’art experimental celebrat al seu poble natal que va situar la Vall d’Albaida com a centre d’experimentació sonora mundial. L’any 2018, Barber va rebre un homenatge a la seua trajectòria d’artista al Centre del Carme de València. És membre de la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi i professor del màster en art sonor de la Universitat de Barcelona.

Ha rebut nombrosos premis i reconeixements, i s’han editat diversos llibres sobre el seu treball. Actualment, a més de la retrospectiva al Centre del Carme, l’Institut Valencià d’Art Modern (IVAM) ha obert Llorenç Barber. Arxiu d’escoltes, una exposició que aprofundeix en la seua figura.

NOTICIES RELACIONADES:

OBERTURA + PROMENADE SONORA ‘LLORENÇ BARBER. LA CONSTRUCCIÓ D’UN NOSALTRES MÚLTIPLE’ AL CENTRE DEL CARME

L’IVAM explora el ‘quadern de viatge’ de Llorenç Barber en una exposició sonora i sense imatges de l’artista: «Vull que el meu arxiu dorma en esta casa»

error: Content is protected !!