Ontinyent acull l’exposició de la UV sobre la revista ‘Hermano Lobo’ crítica amb el franquisme i la censura

Ontinyent acull l’exposició de la UV sobre la revista ‘Hermano Lobo’ crítica amb el franquisme i la censura

  • La vicepresidenta primera i responsable de Memòria Democràtica, Natàlia Enguix, destaca la valentia d’una publicació “que va apostar per la democràcia malgrat els perills associats”

La Diputació de València porta a la Casa de Cultura d’Ontinyent l’exposició ‘Hermano Lobo 1972-1976; un huevo duro para el Caudillo’, sobre la publicació satírica ‘Hermano Lobo’, crítica amb el franquisme i la censura. La mostra, produïda per la Universitat de València, i que es podrà visitar fins el mes de setembre, va ser presentada per la vicepresidenta primera de la corporació provincial, Natàlia Enguix, qui va estar acompanyada pel regidor de Cultura, Àlex Borrell, María Dolores Pitarch per part de la Universitat i el comissari de l’exposició, Francesc Martínez.

Natàlia Enguix va destacar “la valentia d’una publicació que va desenvolupar una labor àcida, crítica i irrespectuosa amb el poder en els últims anys del franquisme”. Des de la delegació de Memòria Democràtica “es vol posar en valor l’aposta per la democràcia i la lluita innegociable malgrat tots els perills associats. Esta és una exposició per a fer memòria però també justícia, i la Diputació està orgullosa de poder associar el seu nom a esta mena d’iniciatives i d’invertir els recursos per a permetre que arriben als nostres pobles, difonent espais de reflexió i creixement cultural”, va afegir Enguix.

Francesc Martínez, historiador i professor de Periodisme de la Universitat de València, va aportar nombrosos detalls sobre la revista, explicant aspectes com el del subtítol de l’exposició. En este sentit, contava que el primer nom triat per a la revista va ser ‘El huevo duro’, però com no es va acceptar per la censura, es va proposar ‘El huevo blando’, que tampoc va ser tolerat. Finalment es va quedar amb ‘Hermano Lobo’. “Evidentment, la censura i els mecanismes coactius del règim franquista cap a les publicacions humorístiques són part fonamental de l’exposició, com ho van ser en la vida de Hermano Lobo”, va apuntar el docent.

María Dolores Pitarch va tindre paraules d’agraïment “per a l’Ajuntament per acollir-nos, per a la Diputació per a ajudar-nos a desplaçar esta i altres exposicions, i per als dos comissaris, Paco Martínez i Toni Laguna, per desenvolupar un projecte, d’allò més interessant, que partix d’un concepte típic de la idiosincràsia valenciana com és la sàtira”.

Per part seua, Àlex Borrell va destacar que mostrar esta exposició a Ontinyent “ens fa il·lusió, perquè ens permet conéixer més sobre una publicació transgressora, que va aportar humor i crítica satírica al final de la transició. Una mostra amb molt de material per a reflexionar, amb continguts de grans escriptors i dibuixants de l’època que desafiaven a la censura”.

error: Content is protected !!