- Una intervenció de l’artista Pepe Miralles en el Cubo del museu propietat de la Diputació, planteja una sèrie de preguntes obertes sobre la Sida
- L’exposició s’inaugura coincidint amb el Dia Mundial de la Lluita contra la Sida
El MuVIM, museu dependent de la Diputació de València, inaugura este dijous 1 de desembre ‘El llibre de les preguntes’, una nova instal·lació realitzada per Pepe Miralles per el Cubo del museu. Es tracta d’un projecte artístic i d’investigació que mostra part dels continguts de l’arxiu produït per l’artista dins del projecte Efecte d’una força aplicada bruscament que va realitzar per a l’IVAM l’any 2019. Este projecte artístic i d’investigació tenia com a objectiu constituir una genealogia en la qual s’inclogueren relats orals, vivències privades i els impactes que el VIH i la sida han causat, posant l’accent en la falta de conversa pública entorn d’este tema.
“Una oportunitat per a trencar el silenci i la barrera de la invisibilitat, acostant els seus continguts a nous públics des de l’espai més visible del museu”, ha manifestat la diputada del MuVIM, Gloria Tello. Així, mitjançant preguntes que ens interpel·len, es posa en evidència com, encara hui, la societat seguix sense donar resposta a qüestions que continuen fomentant l’estigmatització i la discriminació de persones serològicament positives.
Les preguntes, converses i frases que apareixen en el Cubo del MuVIM pretenen despertar un debat sobre un tema massa silenciat. Qüestions que ens transporten a diàlegs del cinema de Derek Jarman, a la literatura de Hervé Guibert, al món activista com ACT UP i a entitats de caràcter local com CALCSICOVA, notícies de premsa, xarxes socials…que són observades per dos imatges de gran format, situades en el Cubo del MuVIM: unes fotografies de Juan Guillermo, amic de l’artista la malaltia i la mort del qual van despertar el seu interés i li van urgir a abordar esta temàtica de caràcter social des de l’art.
En paraules de la comissària de l’exposició, Alba Braza, la mirada de l’amic de l’artista, que es recrea en les imatges del Cubo, “acompanya en la lectura de les preguntes i personifica la subjectivitat d’estes. Un cos que ja no està, però que ens continua plantejant moltes qüestions encara per resoldre, comunitària i individualment”.
Amb la seua inauguració el dia 1 de desembre —que coincidix amb el Dia Mundial de la Lluita contra la Sida—, “el museu vol contribuir a la reconstrucció de relats i trajectòries de vida marcades per les conseqüències d’una patologia injustament oblidada”, ha explicat la diputada Gloria Tello.
Pepe Miralles
Pepe Miralles (Xàbia, 1959), treballa com a artista visual i ha sigut professor en la Facultat de Belles arts de València. És doctor en Belles arts per la Universitat Politècnica de València, director de FICAE (Festival Internacional de Curtmetratges i Art sobre Malalties), membre fundador del ‘Projecte 1 de desembre’ i del ‘Col·lectiu Local Neutral’, membre del grup ‘De Reüll’ entre 1991 i 1998, i director de la Càtedra Art i Malalties entre 2013 i 2016.
Dos són els temes en els quals més ha aprofundit: la perspectiva social del VIH i de la sida, participant en grups activistes i en la producció de continguts culturals i visuals; i la sexualitat en els espais públics, documentant tant l’ús dels enclavaments de cruising, com les biohistorias dels qui els usen.
Ha obtingut el Premi d’Educació 2015, atorgat per CALCSICOVA (Coordinadora d’Associacions de Lluita contra la Sida de la Comunitat Valenciana) per la seua labor realitzada en la Càtedra Art i Malalties de la UPV. En 2016 rep el premi Margarida Borràs, per la seua trajectòria artística i educativa compromesa amb les diverses problemàtiques associades amb la comunitat LGTBI, la seua mirada sobre el VIH i la defensa dels drets socials. I en 2017 va ser guardonat amb el Premi Museari.