- La vicepresidenta segona de la institució provincial, Reme Mazzolari, anuncia la reforma d’una edificació del complex de l’Institut Valencià d’Audiofonologia, al carrer Juan de Garay de València, per a adequar-la a les necessitats del projecte Escalante, i inclou la seua escola de teatre
- La diputada Rocío Gil explica que enguany s’han duplicat les produccions itinerants i es continuaran incrementant “perquè tota la província puga gaudir d’este projecte de referència per a públic infantil i juvenil”
- Mazzolari critica la falta de responsabilitat de l’anterior equip de govern amb el Teatre Principal: “portava cinc anys sense passar les inspeccions de seguretat reglamentàries”
Les diputades provincials de Projectes Tècnics, Reme Mazzolari, i Joventut i Teatres, Rocío Gil, han anunciat que la Diputació de València establirà la seu del Projecte Teatral Escalante en un edifici que forma part de les instal·lacions de l’IVAF (Institut Valencià d’Audiofonologia), complex situat al carrer Juan de Garay de València, al costat de l’hospital Doctor Peset.
L’objectiu és “donar l’espenta definitiva a un projecte que necessita ja una estabilitat, des que haguera d’abandonar la seu llogada del carrer Landerer, pels problemes estructurals que afectaven l’immoble i per la falta de gestió de l’anterior govern”, ha asseverat Mazzolari, qui ostenta la vicepresidència segona de la Diputació de València.
Durant un desdejuni informatiu celebrat en la Diputació, Reme Mazzolari ha explicat que “no tenia sentit allargar el procés, mantenint al projecte sense seu, quan la pròpia institució disposa d’infraestructures de qualitat per a acollir projectes tan rellevants com l’Escalante, que porta quaranta anys sent referent en programació d’espectacles teatrals dirigides al públic infantil i juvenil”. “Apostem per l’estalvi de costos, i per racionalitzar el gasto públic”, ha asseverat, quantificant l’estalvi en “uns 4 milions d’euros, ja que la reforma de l’edifici de l’IVAF costarà poc més de 3 milions d’euros, quan el projecte original en Beniferri superava els 7 milions”.
La seu quedarà fixada en les instal·lacions de l’Institut Valencià d’Audiofonologia (IVAF), al carrer Juan de Garay de València, i acollirà també l’Escola de Teatre, centralitzant així tota l’activitat que genera l’Escalante.
Una de les claus de l’emplaçament és que “es tracta d’una zona per als vianants, garantint així la seguretat dels xiquets que acudisquen a les representacions”, ha continuat la delegada de Projectes Tècnics, que a més destaca “la importància de comptar amb un espai exclusiu d’aparcament, que facilita de manera notable el trànsit d’autobusos que puguen arribar des de qualsevol racó de la província”.
Reforma integral de les instal·lacions
Per part seua, la diputada de Teatres i Joventut, Rocío Gil, recorda que “després de quasi una dècada sense una seu, dotar com més prompte millor al Teatre Escalante d’un espai propi, tant escènic com formatiu, s’ha convertit en una qüestió vital per al projecte”.
L’edifici que acollirà la nova seu s’adequarà a les necessitats teatrals i serà independent de la resta d’instal·lacions de l’IVAF. Per això, una de les principals línies de treball és incrementar l’altura de la caixa i augmentar la superfície de l’escenari, donant així resposta a les demandes del sector artístic.
“Continuarem treballant perquè el Teatre Escalante torne a tindre una seu digna al més prompte possible i que permeta a este projecte artístic, amb quasi 40 anys de trajectòria en els espectacles juvenils, continuar sent un autèntic referent nacional”, ha insistit Rocío Gil.
En este sentit, cal destacar que esta opció permet situar l’Escola de Teatre i el projecte artístic de l’Escalante en les mateixes instal·lacions, enriquint així l’experiència de l’alumnat i la sinergia del propi projecte. Així mateix, s’habilitaran els espais exteriors enjardinats de l’IVAF per a acollir representacions a l’aire lliure.
Rocío Gil assenyala que, de manera paral·lela a l’impuls d’esta nova seu, “des de la delegació de Teatres continuarem potenciant la producció d’espectacles descentralitzats en el territori, traslladant la programació als propis municipis de la província. Este mateix any, s’han publicat les produccions itinerants i el propòsit és aprofundir en esta línia”.
Teatre Principal
A preguntes dels mitjans de comunicació, Mazzolari i Gil han abordat també la situació del Teatre Principal. “Parlem d’un immoble que és una de les joies de la institució i ens trobem en arribar al govern amb què ni tan sols s’estaven passant les inspeccions reglamentàries”, ha indicat Mazzolari, qui ha explicat que “per a este govern, des del principi la prioritat ha sigut garantir la seguretat de les instal·lacions, abans de començar a pensar en una possible reforma integral de l’edifici”.
La diputada de Projectes Tècnics ha subratllat “la contínua comunicació amb la Conselleria de Cultura per a anar de manera conjunta en este assumpte” i ha explicat que “allò que va deixar l’anterior equip de govern és un pla director, que a efectes pràctics no és més que una declaració d’intencions, perquè per a començar a actuar fan falta projectes tècnics que aborden actuacions reals, degudament valorades i desenvolupades en tots els aspectes”.
“Per això destinarem uns 2 milions d’euros a la licitació d’un projecte d’execució que detalle i valore cadascuna de les intervencions que compondran la reforma de l’edifici en el seu conjunt”, ha conclòs Mazzolari.