SANTA POLA ACULL LA RELACIÓ ENTRE L’ESCULTURA I LA INSTAL·LACIÓ ARTÍSTICA

‘De l’escultura a la instal·lació artística. Art contemporani de la Generalitat Valenciana’ podrà visitar-se al Museu del Mar de Santa Pola fins al 8 de gener de 2023

L’exposició reuneix els treballs d’Edu Comelles, Enric Mestre, Fermín Jiménez Landa, Inma Femenía, Lucía Peiró, Patricia Gómez & María Jesús González, Rosana Antolí i Sebastià Miralles

El director del Consorci de Museus, José Luis Pérez Pont, juntament amb l’alcaldessa de Santa Pola, Loreto Serrano Pomares, i la directora del Museu del Mar, María José Cerdá, han presentat, aquest dijous 17 de novembre, l’exposició ‘De l’escultura a la instal·lació artística. Art contemporani de la Generalitat Valenciana’, que podrà visitar-se fins al pròxim 8 de gener de 2023 al Museu del Mar de Santa Pola (Alacant).

La mostra, que forma part de la itinerància de la col·lecció ‘Art contemporani de la Generalitat Valenciana’, reuneix els treballs d’Edu Comelles, Enric Mestre, Fermín Jiménez Landa, Inma Femenía, Lucía Peiró, Patricia Gómez & María Jesús González, Rosana Antolí i Sebastià Miralles.

‘De l’escultura a la instal·lació artística’ mostra una selecció d’obres que, a través de diferents plantejaments tècnics, exposen la relació entre l’objecte artístic i l’espai que l’envolta. Forma part de la iniciativa ‘Art contemporani de la Generalitat Valenciana’, nascuda en 2017 amb el propòsit d’impulsar el sector artístic valencià, construir un patrimoni que es projecte en el futur i contribuir, al mateix temps, a la divulgació dels llenguatges artístics contemporanis.

“L’acord de col·laboració amb el Consorci de Museus és molt important per a un municipi com Santa Pola i el seu Museu del Mar, integrat en la Xarxa Valenciana de Museus. Gràcies al suport del Consorci, els nostres visitants podran conéixer les últimes tendències de l’art contemporani valencià. A aquesta exposició la seguirà una altra programada per a l’estiu que ve; esperem que aquesta col·laboració tinga suficient continuïtat, perquè estarem sempre al costat del Consorci per a vertebrar l’oferta expositiva d’art contemporani de tota la Comunitat”, indica l’alcaldessa de Santa Pola, Loreto Serrano Pomares.

“La Generalitat Valenciana està adquirint des de 2017 un nombre considerable d’obres, caracteritzades per la diversitat generacional, la igualtat de gènere i la riquesa temàtica, que mostren realitats de la nostra societat i el nostre temps. Amb aquesta nova mostra, dissenyada especialment per a ser presentada a Santa Pola, iniciem una col·laboració que representa un pas més en la divulgació del llegat patrimonial contemporani que estem construint any rere any i exposició rere exposició”, assenyala el director del Consorci de Museus i del Centre del Carme, José Luis Pérez Pont.

“En aquesta exposició, exquisidament organitzada pel Consorci de Museus de la Generalitat Valenciana, els huit espais contigus que componen la sala d’exposicions del Museu del Mar ens proposen un itinerari en el qual es contemplen de manera intimista i poètica huit obres. La mateixa configuració especial d’aquest espai expositiu singular ens permet tindre una vivència relacional, una confrontació personal amb cada una d’aquestes materialitzacions d’idees que són relatades pels artistes d’una manera abstracta, minimalista o conceptual. Les diferents tècniques i llenguatges usats com l’escultura, les instal·lacions, l’art sonor o digital ens presenten, utilitzant aquests casos particulars, diferents tendències que poden observar-se en l’art contemporani, global i local al mateix temps. Aquest és, en la nostra opinió, el valor especial d’aquesta exposició, en què obres seleccionades com a representatives de l’art contemporani valencià s’experimentaran en una comunió especial entre art i espectador que afavoreix els diàlegs entre l’art actual i la vida contemporània”, assenyala la directora de Museus de Santa Pola, María José Cerdá Bertoméu.

‘De l’escultura a la instal·lació artística. Art contemporani de la Generalitat Valenciana’

En els últims anys, la societat ha assistit a un desbordament dels límits de l’escultura que ha produït obres artístiques que proposen una ocupació activa del lloc, la qual cosa genera un diàleg entre obra d’art i espai, del qual és testimoni l’espectador.

Al costat de peces que s’enquadren dins d’una ortodoxa abstracció geomètrica, les obres que formen part de ‘De l’escultura a la instal·lació artística’ exploren llenguatges nous a través de la informàtica, la ‘performance’, la dansa o l’art sonor, i ofereixen un recorregut que qüestiona les fronteres de l’art i de la percepció estètica.

L’exposició està composta per les obres d’Edu Comelles (Barcelona, 1984), amb la seua peça ‘Sínia / Sènia’; Enric Mestre (Alboraia, 1936), amb ‘Sin título’; Fermín Jiménez Landa (Pamplona, 1979), amb la seua obra ‘Ecuestre’; Inma Femenía (Pego, 1985), amb ‘Spectrum Screensaver’; Lucía Peiró (Benigànim, 1967), amb ‘Hilo’; Patricia Gómez & María Jesús González (València, 1978), amb ‘Celda 148. Proyecto para cárcel abandonada’; Rosana Antolí (Alcoi, 1981), amb ‘F=P.e/1’, i Sebastià Miralles (Vinaròs, 1948 – València 2017), amb la peça ‘Mirar cap al sud. A la memòria de Sudani’.

‘Performance’ inaugural

Amb motiu de l’obertura de la mostra, el divendres 18 de novembre, l’artista Lucía Peiró, que participa en l’exposició amb la seua obra ‘Hilo’, oferirà un espectacle de ‘performance’ a les 19.00 hores, al Museu del Mar de Santa Pola, amb accés lliure —sense inscripció prèvia—, fins a completar l’aforament.

Sobre ‘Art contemporani de la Generalitat Valenciana’

La Generalitat Valenciana ha adquirit, des de 2017, 129 obres d’art, sense pautes generacionals ni restriccions temàtiques, que discorren qüestions de la societat més pròxima. És així com aquesta iniciativa ha donat suport a la carrera de diversos artistes que, a més, van incloent-se en el procés de generar una memòria, d’arxivar i ordenar les obres, tant en la conservació museística com sobre el paper, mitjançant publicacions que documenten el progrés de la col·lecció.

‘Art contemporani de la Generalitat Valenciana’ és un model de col·lecció viva que sorgeix d’una necessitat urgent d’impulsar i revitalitzar el sector artístic de la Comunitat Valenciana, reconeixent els artistes i les peces destacades, que ofereixen una panoràmica de l’art contemporani actual i suposen un valuós llegat patrimonial a llarg termini.

Les peces procedeixen d’artistes de diferents generacions i diversos interessos artístics i vitals i, per això, constitueixen un reflex fidel de l’heterogeneïtat i el dinamisme que caracteritza l’escena creativa de la Comunitat.

error: Content is protected !!