Teatre universitari, memòria històrica, perspectiva de gènere i salut mental, en la nova programació d’arts escèniques de la Universitat de València

Teatre universitari, memòria històrica, perspectiva de gènere i salut mental, en la nova programació d’arts escèniques de la Universitat de València

  • El teatre torna també a la Sala Palmireno de la Facultat de Geografia i Història en el marc del programa Cultura als Campus de la UV
  • Domingo Pujante és el nou responsable de l’Aula d’Arts Escèniques UV, que pren el relleu a la professora Laura Monrós

La Universitat de València presenta la nova programació d’arts escèniques que es desenvoluparà entre els mesos d’octubre i desembre amb 12 espectacles a la Sala Matilde Salvador del Centre Cultural La Nau i a la Sala Palmireno, a la Facultat de Geografia i Història, en el marc del programa Cultura als Campus. Els temes sobre els que reflexionarà enguany: memòria històrica, salut mental i perspectiva de gènere.

La Nau de la Universitat acollirà en octubre la Mostra de Teatre Universitari que, a punt de complir 30 anys, comptarà amb els espectacles produïts per la Universitat de València, ‘Ràdio/grafia’ i ‘Fuller meets Sorolla’, i l’obra de la Universitat d’Alacant ‘La història del comunisme contada per a malalts mentals’.

Dimarts 15 i dimecres 16, inaugurarà la programació la producció d’ASSAIG-Grup de Teatre de la Universitat de València ‘Ràdio/grafia’, un homenatge a la ràdio i els seus oients escrit per Juanjo Prats i dirigit per Pep Sanchis.

Divendres 18, l’Aula de Teatre Contemporani de la Universitat d’Alacant posarà en escena ‘La història del comunisme contada per a malalts mentals’ de Matei Visniec, amb traducció i direcció de Francesc Sanguino, una narració irònica del paroxisme a què arriba qualsevol sistema polític totalitari en clau de comèdia, pròpia de l’humor europeu tradicional contemporani.

La producció del Grup de Dansa de la Universitat de València clourà la Mostra, dijous 24, amb l’espectacle ‘Fuller meets Sorolla’ estrenat la Nit de Sant Joan al claustre de La Nau en commemoració de l’Any Sorolla. Amb direcció i coreografia de la prestigiosa ballarina Christine Cloux, aquesta proposta ret homenatge al pintor de la llum i a Loïe Fuller, qui va ballar la llum, tots dos fascinats pel seu poder i efecte sobre aquells que la miren i la reben. Contemporanis i pràcticament coetanis, les seues obres d’art han servit d’inspiració per al muntatge de la UV.

Dimecres 30 i dijous 31, hi haurà un tercer homenatge, aquesta vegada per a recordar l’obra de Vicent Andrés Estellés. A partir del seu ‘Llibre de meravelles’, Criatura Teatre proposa un espectacle homònim que posa sobre les taules les xicotetes històries d’un dels poemaris més reeixits de l’autor valencià.

Memòria històrica en novembre

El cicle de memòria històrica del Teatre Escalante-Diputació de València obrirà el mes de novembre amb els espectacles ‘Feriantes’ (del 5 al 7), interpretat per El Patio Teatro i el Centro Dramático Nacional amb text i direcció d’Izaskun Fernández i Julián Sáenz-López; i ‘Frères’ (dies 8 i 9), a càrrec de Les Maladroits i Éric de Sarria.

El registre temàtic canviarà els dies 13 i 14 amb ‘Fondo sobre piel’, per Ladyfunta, una proposta visual de Jessica Martín que explora i reflexiona sobre la relació entre el cos en moviment i el so, el material i la dramatúrgia de la il·luminació.

A partir d’aquesta obra, la programació abordarà un “fil temàtic entorn de les problemàtiques identitàries lligades a la dona, vehiculades tant per dramaturgues, com directores i actrius, en matèria de creació, direcció i interpretació”, apunta el responsable de l’Aula d’Arts Escèniques de la Universitat de València, Domingo Pujante.

Així, ‘Separata’ de Rocío Chico, amb interpretació de PuraVida Teatro i direcció de Celia T. Palafox, es podrà veure els dies 20 i 21. Aquesta obra analitza el masclisme i la violència contra les dones exercida des de les institucions, especialment des del sistema judicial; i els dies 27 i 28, La Piadosa Creaciones, amb direcció d’Inma Ruiz i Marta Chust, posarà en escena ‘Pendientes’, una obra amb absoluta perspectiva de gènere.

També en desembre

La perspectiva de gènere continuarà com a tema central de la programació en desembre. La primera obra serà ‘Eternas’ (dies 4 i 5) de Susana Gisbert i Paula Marí. Amb direcció i interpretació de Mujeres en construcción, reflecteix la lluita viscuda per les dones entre ser tot allò que se n’esperava i ser elles mateixes, i com aquesta tensió pot desordernar la salut mental.

Seguirà amb aquesta reflexió ‘Vesania’: “El lloc de tot. I del no-res. El lloc de la distòpia’, tal i com resa la mateixa sinopsi. Serà l’obra de Marcos Luis Hernando que Contrahecho Producciones, amb direcció d’Eva Zapico, interpretarà els dies 11 i 12.

‘Marina’, per Rocambolesc Teatre, i text i direcció d’Aarón Sánchez, conclourà la programació d’aquest primer quadrimestre a La Nau UV els dies 18 i 19. Una història d’amor convertit en art.

Totes les funcions començaran a les 19 hores i els dimecres hi haurà un col·loqui amb la els membres de les companyies en finalitzar l’obra. Les entrades ja es poden reservar a les botigues de La Tenda UV en La Nau i els diferents campus, o bé per internet en https://events.fundacio.es/o/5

Cartell amb tota la programació

https://www.uv.es/infoactiv/teatre/artsesceniques2024octubrenovembre.pdf

Teatre a la Sala Palmireno amb l’alumnat universitari

El teatre torna també a la Sala Palmireno de la Facultat de Geografia i Història en el marc del programa Cultura als Campus de la UV. La Palmireno és sobretot un espai d’arts escèniques reservat a grups d’estudiants universitaris, com ara,  Improvisional, grup de teatre, col·lectiu d’alumnes de la Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació de la UV, coordinat pel professor Jesús Peris que, a finals de novembre, representarà tres obres curtes de teatre; o el grup de teatre de la Facultat de Filosofia i Ciències de l’Educació que, coordinat pel professor Juan de Dios Bares, posarà en escena a principi de desembre una obra de teatre grecollatí.

La programació teatral al Campus de Blasco Ibáñez, a partir d’enguany, inclourà l’activitat cultural de l’Espai Cultural de la Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació de la Universitat de València. Aquest espai presentarà aquest curs la lectura dramatitzada de ‘La confessió’, de Louise Doutreligne, interpretada pel grup de teatre universitari Versió Faristol, dirigida per Jean-Luc Paliès i coordinada pel professor Evelio Miñano.

No obstant això, la Sala Palmireno també s’ha incorporat a altres festivals de la ciutat, com el festival Russafa Escènica, que va arribar a aquest espai en setembre.

Domingo Pujante, nou responsable de l’Aula d’Arts Escèniques UV

Domingo Pujante és el nou responsable de l’Aula d’Arts Escèniques UV, que pren el relleu de la professora Laura Monrós.

Domingo Pujante González està vinculat a la Universitat de València des de 1996. És Premi Extraordinari de Llicenciatura en Filologia Francesa (1991) i de Doctorat per la tesi ‘La obra pánica de Fernando Arrabal y Roland Topor’ (2003). S’ha especialitzat en estètiques de ruptura i dissidència, incloent-hi el teatre d’avantguarda (teatre de la crueltat, teatre de l’absurd, art corporal i accionisme), sent un referent en els estudis sobre el teatre pànic (Arrabal, Topor, Jodorowsky). Ha impartit classes de comentaris de textos teatrals i de traducció teatral. Entre les seues investigacions i publicacions relacionades amb les arts escèniques, destaquen els nombrosos estudis dedicats al teatre pànic, al teatre escrit per dones tant en l’àmbit francòfon com espanyol, prestant un particular interés al context teatral de Quebec.

Des de 2013 dirigeix el grup d’investigació ‘GIUV-2013-144-HYBRIDA: hibridacions culturals i identitats migrants’, així com la revista científica HYBRIDA, que dediquen una especial atenció als estudis culturals des d’una perspectiva de gènere, postcolonial i interseccional, així com a les temàtiques identitàries lligades a les sexualitats i les migracions. Ha estat professor i investigador convidat en nombroses institucions d’Europa, Àfrica i Amèrica.

Ha ocupat diversos càrrecs de gestió com a secretari del Departament de Filologia Francesa i Italiana, coordinador d’Intercanvis o cap de la iniciativa Activa Cultura. És coordinador del Laboratori d’Art i Estètica en la Societat Contemporània (FORTHEM) i membre de la Mesa Lingüística de Francés de la CRUE. Com a premis, destaquen el de la UIMP ‘Imaginant: una mirada jove a la frontera del coneixement’ (2008) i la insígnia de Cavaller de l’Ordre de les Palmes Acadèmiques per part del Ministeri d’Educació de la República Francesa (2017).

———————————————————————–

Teatro universitario, memoria histórica, perspectiva de género y salud mental, en la nueva programación de artes escénicas de la Universitat de València

  • El teatro vuelve también a la Sala Palmireno de la Facultat de Geografia i Història en el marco del programa Cultura als Campus de la UV
  • Domingo Pujante es el nuevo responsable del Aula d’Arts Escèniques UV, que toma el relevo a la profesora Laura Monrós

València, 11 de octubre de 2024.- La Universitat de València presenta la nueva programación de artes escénicas que se desarrollará entre los meses de octubre y diciembre con 12 espectáculos en la Sala Matilde Salvador del Centre Cultural La Nau y en la Sala Palmireno, en la Facultat de Geografia i Història, en el marco del programa Cultura als Campus. Los temas sobre los que reflexionará este año: memoria histórica, salud mental y perspectiva de género.

La Nau de la Universitat acogerá en octubre la Muestra de Teatro Universitario que, a punto de cumplir 30 años, contará con los espectáculos producidos por la Universitat de València, ‘Ràdio/grafia’ y ‘Fuller meets Sorolla’, y la obra de la Universidad de Alicante ‘La història del comunisme contada per a malalts mentals’.

El martes 15 y el miércoles 16, inaugurará la programación la producción de ASSAIG-Grup de Teatre de la Universitat de València ‘Ràdio/grafia’, un homenaje a la radio y sus oyentes escrito por Juanjo Prats y dirigido por Pep Sanchis.

El viernes 18, el Aula de Teatro Contemporáneo de la Universidad de Alicante pondrá en escena ‘La història del comunisme contada per a malalts mentals’ de Matei Visniec, con traducción y dirección de Francesc Sanguino, una narración irónica del paroxismo a que llega cualquier sistema político totalitario en clave de comedia, propia del humor europeo tradicional contemporáneo.

La producción del Grup de Dansa de la Universitat de València cerrará la Muestra, el jueves 24, con el espectáculo ‘Fuller meets Sorolla’ estrenado la Noche de San Juan en el claustro de La Nau en conmemoración del Año Sorolla. Con dirección y coreografía de la prestigiosa bailarina Christine Cloux, esta propuesta rinde homenaje al pintor de la luz y a Loïe Fuller, quién bailó la luz, ambos fascinados por su poder y efecto sobre quienes la miran y la reciben. Contemporáneos y prácticamente coetáneos, sus obras de arte han servido de inspiración para el montaje de la UV.

El miércoles 30 y el jueves 31, habrá un tercer homenaje, esta vez para recordar la obra de Vicent Andrés Estellés. A partir de su ‘Llibre de meravelles’, Criatura Teatre propone un espectáculo homónimo que pone sobre las tablas las pequeñas historias de uno de los poemarios más sobresalientes del autor valenciano.

Memoria histórica en noviembre

El ciclo de memoria histórica del Teatre Escalante-Diputació de València abrirá el mes de noviembre con los espectáculos ‘Feriantes’ (del 5 al 7), interpretado por El Patio Teatro y el Centro Dramático Nacional con texto y dirección de Izaskun Fernández y Julián Sáenz-López; y ‘Frères’ (días 8 y 9), a cargo de Les Maladroits y Éric de Sarria.

El registro temático cambiará los días 13 y 14 con ‘Fondo sobre piel’, por Ladyfunta, una propuesta visual de Jessica Martín que explora y reflexiona sobre la relación entre el cuerpo en movimiento y el sonido, el material y la dramaturgia de la iluminación.

A partir de esta obra, la programación abordará un “hilo temático en torno a las problemáticas identitarias ligadas a la mujer, vehiculadas tanto por dramaturgas, como directoras y actrices, en materia de creación, dirección e interpretación”, apunta el responsable del Aula d’Arts Escèniques de la Universitat de València, Domingo Pujante.

Así, ‘Separata’ de Rocío Chico, con interpretación de PuraVida Teatro y dirección de Celia T. Palafox, se podrá ver los días 20 y 21. Esta obra analiza el machismo y la violencia contra las mujeres ejercida desde las instituciones, especialmente desde el sistema judicial; y los días 27 y 28, La Piadosa Creaciones, con dirección de Inma Ruiz y Marta Chust, pondrá en escena ‘Pendientes’, una obra con absoluta perspectiva de género.

También en diciembre

La perspectiva de género continuará como tema central de la programación en diciembre. La primera obra será ‘Eternas’ (días 4 y 5) de Susana Gisbert y Paula Marí. Con dirección e interpretación de Mujeres en construcción, refleja la lucha vivida por las mujeres entre ser todo lo que se esperaba de ellas y ser ellas mismas, y cómo esta tensión puede desordernar la salud mental.

Seguirá con esta reflexión ‘Vesania’: “El lugar de todo. Y de la nada. El lugar de la distopia’, tal y como reza la misma sinopsis. Será la obra de Marcos Luis Hernando que Contrahecho Producciones, con dirección de Eva Zapico, interpretará los días 11 y 12.

‘Marina’, por Rocambolesc Teatre, y texto y dirección de Aarón Sánchez, concluirá la programación de este primer cuatrimestre en La Nave UV los días 18 y 19. Una historia de amor convertido en arte.

Todas las funciones comenzarán a las 19 horas y los miércoles habrá un coloquio con la los miembros de las compañías al finalizar la obra. Las entradas ya se pueden reservar en los establecimientos de La Tenda UV en La Nau y los diferentes campus, o bien por internet en https://events.fundacio.es/o/5

Cartel con toda la programación

https://www.uv.es/infoactiv/teatre/artsesceniques2024octubrenovembre.pdf

Teatro en la Sala Palmireno con el alumnado universitario

El teatro vuelve también a la Sala Palmireno de la Facultat de Geografia i Història en el marco del programa Cultura als Campus de la UV. La Palmireno es sobre todo un espacio de artes escénicas reservado a grupos de estudiantes universitarios, como Improvisional, grup de teatre, colectivo de alumnos de la Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació de la UV, coordinado por el profesor Jesús Peris que, a finales de noviembre, representará tres obras cortas de teatro; o el grupo de teatro de la Facultat de Filosofia i Ciències de l’Educació que, coordinado por el profesor Juan de Dios Bares, pondrá en escena a principio de diciembre una obra de teatro grecolatino.

La programación teatral en el Campus de Blasco Ibáñez, a partir de este año, incluirá la actividad cultural del Espai Cultural de la Facultat Filologia, Traducció i Comunicació de la Universitat de València. Este espacio presentará este curso la lectura dramatizada de ‘La confessió’, de Louise Doutreligne, interpretada por el grupo de teatro universitario Versió Faristol, dirigida por Jean-Luc Paliès y coordinada por el profesor Evelio Miñano.

Sin embargo, la Sala Palmireno también se ha incorporado a otros festivales de la ciudad, como el festival Russafa Escènica, que llegó a este espacio en septiembre.

Domingo Pujante, nuevo responsable del Aula d’Arts Escèniques UV

Domingo Pujante es el nuevo responsable del Aula d’Arts Escèniques UV, que toma el relevo de la profesora Laura Monrós.

Domingo Pujante González está vinculado a la Universitat de València desde 1996. Es Premio Extraordinario de Licenciatura en Filología Francesa (1991) y de Doctorado por la tesis ‘La obra pánica de Fernando Arrabal y Roland Topor’ (2003). Se ha especializado en estéticas de ruptura y disidencia, incluyendo el teatro de vanguardia (teatro de la crueldad, teatro del absurdo, arte corporal y accionismo), siendo un referente en los estudios sobre el teatro pánico (Arrabal, Topor, Jodorowsky). Ha impartido clases de comentarios de textos teatrales y de traducción teatral. Entre sus investigaciones y publicaciones relacionadas con las artes escénicas, destacan los numerosos estudios dedicados al teatro pánico, al teatro escrito por mujeres tanto en el ámbito francófono como español, prestando un particular interés al contexto teatral de Quebec.

Desde 2013 dirige el grupo de investigación ‘GIUV-2013-144-HYBRIDA: hibridaciones culturales e identidades migrantes’, así como la revista científica HYBRIDA, que dedican una especial atención en los estudios culturales desde una perspectiva de género, poscolonial e interseccional, así como a las temáticas identitarias ligadas a las sexualidades y las migraciones. Ha sido profesor e investigador invitado en numerosas instituciones de Europa, África y América.

Ha ocupado varios cargos de gestión como secretario del Departamento de Filología Francesa e Italiana, coordinador de Intercambios o jefe de la iniciativa Activa Cultura. Es coordinador del Laboratorio de Arte y Estética en la Sociedad Contemporánea (FORTHEM) y miembro de la Mesa Lingüística de Francés de la CRUE. Como premios, destacan el de la UIMP ‘Imaginante: una mirada joven en la frontera del conocimiento’ (2008) y la insignia de Caballero de la Orden de las Palmas Académicas por parte del Ministerio de Educación de la República Francesa (2017).

error: Content is protected !!