El documental ‘Mujeres sin censura’ i el curt ‘La butaca de la puta’ han estat guardonats dins de la secció ‘Afirmant el dret de les dones’
‘Matria’, coproduït per la valenciana Maria Zamora per a Elàstica Films, ha guanyat el premi ASECAN a la millor òpera prima
També ha estat premiat l’alacantí Miguel Ibáñez, coguionista del llargmetratge ‘Els encantats’, Biznaga de Plata al millor guió
Tres produccions amb participació valenciana han estat guardonades en el Festival de Màlaga, que va celebrar la seua gala de cloenda el passat dissabte 18 de març.
El documental ‘Mujeres sin censura’, dirigit per Eva Vizcarra i coproduït per Kiko Martínez per a Nadie es perfecto, va guanyar la Biznaga al millor llargmetratge dins de la secció ‘Afirmant els drets de les dones’. Aquesta producció amb ajudes de l’IVC també va obtindre el Premi Berlanga al millor documental en la passada edició dels Premis Berlanga de l’Audiovisual Valencià.
També dins de la secció ‘Afirmant els drets de les dones’, el curtmetratge ‘La butaca de la puta’, dirigit per Mar Navarro i produït per Inquieta Films, ha guanyat la Biznaga a la millor ficció dins de l’apartat ‘Dones en escena’.
Dins de la secció oficial de llargmetratges de ficció, ‘Matria’ ha guanyat el premi ASECAN a la millor òpera prima. ‘Matria’ està coproduït per la valenciana Maria Zamora per a Elàstica Films.
També ha estat premiat l’alacantí Miguel Ibáñez, coguionista del llargmetratge ‘Els encantats’, juntament amb la directora catalana Elena Trapé. Els dos han guanyat la Biznaga de Plata al millor guió, dins de la secció oficial de llargmetratges de ficció.
El director general de l’IVC, Abel Guarinos, ha assenyalat que “és una molt bona notícia que dues produccions valencianes, dirigides per dues dones de talent i amb una reconeguda trajectòria cinematogràfica com Eva Vizcarra i Mara Navarro, estiguen presents en el palmarés del Festival de Màlaga, dins d’una secció tan significada pels seus continguts socials i per la seua sensibilitat cap a les reivindicacions històriques del feminisme com ‘Afirmant els drets de les dones’”.
Guarinos ha destacat també “el premi a la millor òpera prima per a ‘Matria’, una coproducció de la valenciana Maria Zamora per a la seua productora Elàstica Films, i el premi al millor guió per a l’alacantí Miguel Ibáñez, coguionista del llargmetratge ‘Els encantats’, que ha guanyat la Biznaga de Plata al millor guió. Maria Zamora i Miguel Ibáñez són dos bons exemples del talent valencià en àmbits tan diversos com la producció i l’escriptura de guions”.
Finalment, el director de l’IVC ha recordat “la qualitat, pluralisme i diversitat de les deu produccions amb participació valenciana que s’han projectat al Festival de Màlaga. La indústria audiovisual valenciana s’hi troba en un bon moment creatiu, com ho demostren els quatre premis obtinguts en les seccions competitives del festival”.
Cultura de la Generalitat dona suport a l’audiovisual valencià
Cultura de la Generalitat, a través de l’Institut Valencià de Cultura, ha promogut la participació dels professionals i les produccions de l’audiovisual valencià tant en les diverses seccions competitives del Festival de Cinema de Màlaga, com en MAFIZ (Málaga Festival Industry Zone), la zona d’indústria del festival malagueny.
A més de donar suport a les deu produccions valencianes que s’han projectat en les diverses seccions del festival, l’Institut Valencià de Cultura i À Punt Mèdia han disposat enguany d’un estand propi dins de MAFIZ, perquè les empreses audiovisuals valencianes puguen promocionar o vendre les seues produccions en el mercat malagueny. En 2023, huit produccions valencianes han estat presents en els diferents espais del mercat de MAFIZ.
El director adjunt d’Audiovisuals i Cinematografia de l’IVC, Francesc Felipe, ha assistit a algunes de les projeccions de les pel·lícules valencianes en competició i ha participat en diverses reunions i activitats de MAFIZ.
Francesc Felipe ha assenyalat que “l’IVC i À Punt Mèdia han reforçat la seua col·laboració en aquesta edició del festival amb un espai propi dins de MAFIZ, per tal que l’audiovisual valencià tinga en la zona d’indústria del festival un punt de trobada i una plataforma de promoció estatal i internacional de les seues produccions i del treball dels seus professionals”.
Projeccions de pel·lícules valencianes
L’audiovisual valencià ha estat present en la 26 edició del Festival de Màlaga amb 10 produccions que s’han pogut veure en les diverses seccions del festival. Dels cinc llargmetratges amb participació valenciana, tres són de ficció i dos són documentals. En l’apartat del curtmetratge, han sigut seleccionats tres de ficció i dos d’animació. Quatre de les deu produccions compten amb ajudes de l’IVC.
En la secció oficial de llargmetratges a competició s’ha projectat ‘Matria’, dirigida per Álvaro Gago i coproduïda per la valenciana Maria Zamora per a Elàstica Films.
També en la secció oficial a concurs ha competit ‘Unicorns’, dirigida per Alex Lora i coproduïda pels alacantins Miguel Molina i Adán Aliaga per a Jaibo Films. ‘Unicorns’ compta amb les ajudes a la producció de l’IVC i la participació d’À Punt.
Dins de la secció Màlaga Première, projeccions especials fora de concurs de la secció oficial, ha figurat ‘Kepler Sexto B’, dirigida per Alejandro Suárez Lozano i coproduïda per la valenciana Lina Badenes per a Turanga Films. ‘Kepler Sexto B’ compta amb les ajudes a la producció de l’IVC i la participació d’À Punt.
Dins de la secció oficial de documental participava ‘Yo tenía una vida’, dirigit per Octavio Guerra i produït per la valenciana Calibrando Producciones. El documental compta amb les ajudes a la producció de l’IVC i la participació d’À Punt.
Dins de la secció oficial de curtmetratges de ficció s’ha projectat ‘Se nos hizo de noche’, dirigit per Jorge Cantos i produït per la productora valenciana Mammut Films. També ha competit ‘Robots’, dirigit i produït per César Tormo.
Dins de la secció oficial de curtmetratges d’animació es presentava ‘Chimborazo’, dirigit per Keila Cepeda i produït pel master en Animació de la Universitat Politècnica de València. ‘Chimborazo’ forma part del segon volum del catàleg de promoció estatal i internacional del curt valencià ‘Curts 2022’, editat per l’Institut Valencià de Cultura.
També dins de la secció oficial de curtmetratges d’animació ha participat ‘1996’, dirigit per Ramón Mascarós i produït per Carlos Escutia per a Primer Frame.
En l’apartat de llargmetratges de la secció ‘Afirmant els drets de les dones’ s’ha projectat el documental ‘Mujeres sin censura’, dirigit per Eva Vizcarra i coproduït pel suecà Kiko Martínez per a Nadie es perfecto. Guanyador del Premi Berlanga al millor documental en la darrera edició dels Premis Berlanga, ‘Mujeres sin censura’ compta amb les ajudes a la producció de l’IVC i la participació d’À Punt.
Dins de l’apartat ‘Mostra de cinema, dones en escena’ de la secció ‘Afirmant els drets de les dones’ s’ha projectat el curtmetratge documental ‘La butaca de la puta’, dirigit per la valenciana Mar Navarro i produït per Inquieta Films.
Participació valenciana en MAFIZ
Les professionals i els professionals valencians han tornat a estar presents amb les seues produccions en MAFIZ, la zona industrial del Festival de Màlaga, que enguany s’ha celebrat del 13 al 17 de març. En aquest certamen s’han presentat huit produccions valencianes en les diverses seccions de MAFIZ: quatre llargmetratges, dos documentals i dos curtmetratges.
Dins de les projeccions per a professionals de MAFIZ, s’ha presentat ‘Quan no acaba la nit’ dirigit per Óscar Montón i produït per Audiovisuales Morvedre i Dacsa Produccions. També s’ha presentat el documental ‘Montesinos. Les altres cares del mite’, dirigit per la valenciana Laura Grande i produït per Estrela Audiovisual.
Dins de la secció ‘Málaga Work in Progress’ s’ha presentat ‘Les vacances de Mara’, dirigit per Elena Escura i produït per Giovanna Ribes per a Tarannà Films. També s’ha presentat ‘Lo carga el diablo’, dirigit per Guillermo Polo i produït per Los Hermanos Polo Films.
Dins de la secció ‘Next From Spain’ de MAFIZ, ha participat ‘Tu no eres jo’, dirigit per Marisa Crespo i Moisés Romera i produït per Proyecta Films, així com el documental ‘Mariscal’ dirigit per Laura Grande i produït per Estrela Audiovisual.
Dins de ‘Màlaga Short Corner’, un nou espai per a la promoció, difusió i distribució dels curtmetratges més recents i rellevants de la indústria estatal, s’ha presentat ‘Una terapia de mierda’ dirigit per Javier Polo i produït per Cosabona Films, Los Hermanos Polo, Wise Blue Studios i Inaudita Films.
També s’ha presentat dins d’aquest nou espai el curt d’animació ‘Todo está perdido’, dirigit per Carla Pereira i Juanfran Jacinto i produït per Mammut Films, Mansalva Films i Inaudita Films. ‘Todo está perdido’ forma part del primer volum del catàleg de promoció estatal i internacional del curt valencià ‘Curts 2023’, editat per l’Institut Valencià de Cultura.
La directora del Skyline Benidorm Film Festival, Beatriz Hernández, ha participat en la taula redona ‘El corto es cine’, dins de ‘Màlaga Short Corner’. Dins d’aquest espai dedicat al curt, la tècnica de Foment i Promoció de l’audiovisual de l’IVC, Dora Martí ha intervingut en la taula redona ‘Nuevos públicos, nuevos espacios’, organitzada per Curt Creixent.
Dins del cicle de conferències per a professionals d’aquesta edició de MAFIZ, el director i guionista Juanjo Moscardó ha participat en una taula redona sobre nous models de finançament per al món audiovisual, amb l’aparició de les criptomonedes, les NFT i la tecnologia Blockchain. També ha parlat de la seua experiència com a productor del documental ‘Bull Run’, dirigit per Ana Ramón Rubio, la primera pel·lícula de la història finançada en menys de 24 hores a través dels tokens $BULL.
Dins de la jornada ‘Animation Day’, la productora Nathalie Martínez va participar en la taula redona ‘Panorama de la animación española’, i les professores del màster d’Animació de la Universitat Politècnica de València, Sara Álvarez i Susana García, van exposar les conclusions de l’informe MIA 22, sobre la igualtat de gènere en el camp de l’animació.
També dins de MAFIZ, la compositora de bandes sonores, Isabel Latorre, ha intervingut en una taula redona sobre les experiències i perspectives creatives dels compositors i les compositores davant de la producció cinematogràfica. Per la seua banda, la guionista María Mínguez ha participat en una sessió interactiva de guió sobre el procés de construcció de personatges femenins.
Finalment, la coordinadora de Promercat, Joana Chilet, ha tancat les intervencions valencianes en el MAFIZ amb la seua participació en una taula redona sobre coproducció interestatal.