L’exposició ‘Climate replay’ mostra els resultats de les residències d’investigació artística i científica de la Universitat Jaume I de Castelló (UJI)
Román Torre, Camile Duhart i Pau Fenollosa proposen al públic convertir-se en jugadors i actuar contra problemes mediambientals per mitjà de videojocs experimentals
El Centre del Carme Cultura Contemporània (CCCC) fa un pas més en el seu compromís amb la sensibilització sobre l’emergència climàtica per mitjà de ‘Climate replay: videojocs experimentals i canvi climàtic’, una exposició que mostra els resultats de les residències d’investigació d’art-ciència de la Universitat Jaume I de Castelló (UJI).
Els residents van ser seleccionats en les dues convocatòries internacionals Climate & Videogames: convocatòria europea per a projectes d’art, ciència, tecnologia i videojocs sobre l’emergència climàtica, de 2020 i 2021. Totes dues proposen aprofitar la capacitat de l’art contemporani i dels llenguatges visuals com a vehicle per a conscienciar i plantejar respostes que aborden el repte del canvi climàtic i la sostenibilitat global.
L’exposició s’ha realitzat en el context del projecte d’investigació ‘Living Lab Planeta Debug. Videojocs, coneixement, serendipitat i cocreació en el puzle del canvi climàtic’ de l’UJI, amb el suport de la Fundació Daniel i Nina Carasso en la seua convocatòria ‘Compondre sabers 2019’.
En aquest sentit, José Luis Pérez Pont, director del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana (CMCV) i del CCCC, destaca que “l’emergència climàtica es fa visible de manera preocupant en molts aspectes de la nostra realitat; per això, des del Centre del Carme, creiem que incorporar missatges que activen la consciència col·lectiva és una acció prioritària que es reforça amb projectes pioners com aquest, en el qual els llenguatges de l’art contemporani s’alien amb la tecnologia a través de videojocs que contribueixen a la sensibilització”.
Per la seua banda, la vicerectora de Cultura i Relacions Institucionals de l’UJI, Carmen Lázaro, apunta que la proposta transversal i interdisciplinària de Planeta Debug “és absolutament confluent amb una de les línies de treball de l’UJI en l’àmbit de la innovació artística, per a professionals i alumnat, i incorpora un vessant internacional que aporta una visió global fruit de l’intercanvi entre formes diverses de veure el món”.
Lázaro manifesta que aquesta línia d’acció encaixa amb la creació recent de l’Aula d’Innovació Artística del Servei d’Activitats Socioculturals de l’UJI, amb el suport del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana i l’Ajuntament de Castelló de la Plana. “Des del Consorci, apostem per la suma de talents mitjançant iniciatives multidisciplinàries que fomenten l’accessibilitat de les generacions més joves a l’experiència cultural des de la innovació”, ha afegit Pérez Pont.
El públic entra en la partida
Amb ‘Climate replay’, el públic pot interactuar amb aquesta problemàtica per mitjà de màquines recreatives tipus ‘arcade’ o amb un joc de realitat alternativa i descobrir, així, els projectes de Román Torre, Camile Duhart i Pau Fenollosa, residents d’aquestes convocatòries que han pogut fusionar els seus coneixements artístics amb els científics gràcies al treball al costat d’investigadors i investigadores de diferents departaments de l’UJI.
El projecte ‘Última oportunitat’, de Román Torre, està inspirat en les màquines recreatives tipus ‘arcade’ i “analitza vies per a reflectir els problemes associats al calfament global en una experiència jugable, ja que em va cridar l’atenció la possibilitat de reproduir aquests esdeveniments climàtics de manera tangible per tal que, durant el transcurs dels jocs, es puguen abordar diferents escenaris i sentir les inclemències del clima extrem”, explica l’artista procedent de Gijón i membre de Rotor Estudio. Així, ha construït un ‘arcade’ climàtic i experimental en el qual es poden sentir diversos elements meteorològics vinculats al calfament global.
Per la seua banda, la proposta ‘Vida a Mart’, de Camile Duhart, “consisteix en una experiència, un joc de realitat alternativa amb proves ambientat en una preocupació sobre la Terra i els futurs viatges a Mart”, assenyala. “No només és un joc, sinó unes proves per a les persones que vullguen col·laborar amb l’empresa aeroespacial Spacemcorp”, afig. Per a l’artista, participar en el Living Lab Planeta Debug ha sigut “una gran oportunitat per a poder crear projectes sobre el medi ambient i, sobretot, col·laborar i conéixer investigadores i investigadors de l’UJI”.
Finalment, ‘Un món connectat’, de Pau Fenollosa, pretén conscienciar sobre la situació que vivim actualment en el planeta Terra: “L’obra posa en el punt de mira l’ecosistema de les balenes, que té un impacte molt important en la reducció de CO₂, i la lluita contra el canvi climàtic. En aquest sentit, es fa viure als espectadors una experiència única en la qual podran controlar una balena amb la mà i viure com ella. En representar la balena amb una part del seu cos, connecten més profundament amb la història i empatitzen més amb el missatge que s’intenta transmetre”. A més, aquest projecte és inclusiu i s’ha dissenyat tenint en compte les necessitats de persones amb diversitat funcional, ja que inclou subtítols i facilita l’accés al dispositiu controlador per a qualsevol classe de situacions.
Diego Díaz, professor en els graus de Videojocs i Disseny Industrial de l’UJI i comissari de l’exposició, assegura que, “a més de conscienciar gràcies a la identificació del jugador amb la problemàtica, ‘Climate Replay’ uneix ciència, tecnologia i art, tres perspectives que han enriquit molt les residències i que aconsegueixen un resultat únic”. “A Espanya, necessitem un impuls molt més gran a la innovació i amb aquestes residències hem aconseguit que artistes i investigadors intercanvien experiències de manera molt interessant per al seu present i futur professional”, insisteix.
L’investigador principal del Living Lab Planeta Debug, Emilio Sáez, professor dels graus de Disseny i Desenvolupament de Videojocs i Comunicació Audiovisual, apunta: “Hem tingut molta sort amb els artistes participants, ja que han plantejat propostes molt originals i compromeses per a fer veure les repercussions del canvi climàtic d’una manera tan atractiva com rigorosa en les metàfores que plantegen”.
El jurat de les convocatòries va estar compost per Eurídice Cabañes i Luca Carrubba, d’ArsGames España; Clara Boj, artista i professora d’Escultura en la Universitat Politècnica de València; Diego Díaz, artista, investigador i professor de Videojocs en l’UJI; José Luis Pérez Pont, director del CMCV; Maria Josep Picó, periodista especialitzada en medi ambient i investigadora i professora associada en l’UJI; Emilio Sáez, docent i investigador en comunicació audiovisual i videojocs de l’UJI; i Pau Waelder, crític d’art, comissari i investigador.
‘Climate replay’ està disponible a la Sala Contraforts del Centre del Carme des del 22 de desembre i fins al mes de febrer de 2022 i està organitzada pel Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana (CMCV) i la Universitat Jaume I de Castelló (UJI).