La balladora Yinka Esi Graves indaga en l’IVAM sobre la memòria africana del flamenc
- El dijous 9 de febrer imparteix un taller basat en el ritme de les buleries i les seues connexions amb la diàspora africana
La balladora Yinka Esi Graves (Londres, 1983) ofereix un taller d’immersió basat en el ritme flamenc de buleries el pròxim 9 de febrer en l’Institut Valencià d’Art Modern (IVAM). A partir del ritme corporal, l’arrelament i la improvisació del ball, els participants en el taller ‘Buleries diaspòriques’ experimentaran la lent de la diàspora africana i la seua connexió amb el flamenc, tant en la manera en quèes construeix com en la que s’experimenta.
Yinka Esi Graves és una de les docents convidades d’‘Articulacions’, el programa d’estudis internacional sobre teories i pràctiques artístiques de l’IVAM en col·laboració amb la Universitat Politècnica de València (UPV) i la Universitat de València (UV).
Nascuda al Regne Unit, però amb arrels a Ghana, Jamaica i Cuba, la ballarina és llicenciada en Història de l’Art per la Universitat de Sussex. L’any 2009 es va establir a Madrid per a formar-se a l’escola de flamenc Amor de Dios i després, amb mestres com Yolanda Heredia, La Lupi i Andrés Marín a Sevilla.
A través del ball Yinka Esi Graves reflexiona sobre l’origen del flamenc actual i la seua trobada amb les músiques natives d’Amèrica Llatina i Àfrica. Yinka és una ferma defensora de les arrels africanes del flamenc en el sentit de ball i música que s’articulen amb la comunitat. La relació entre un ritme dinàmic, un vocabulari específic i la idea que els qui miren també hi participen són maneres expressives de la diàspora africana.
L’activitatés gratuïta fins que se’n completel’aforament i està dirigida a qualsevol persona interessada. No és necessari tindre coneixements de ball flamenc.